http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/18//15081804094914738713517496.jpg
Bron: Bron: Het Nieuwsblad | 11 oktober 1983

10 miljoen fr. voor inlichtingen

De directie van Delhaize heeft meegedeeld dat de premie van 10 miljoen fr., die destijds werd uitgeloofd door de grote Belgische warenhuisketens, aan iedereen die informatie kon bezorgen die zou leiden tot de aanhouding van de moordenaars van de zaakvoerder van de Delhaize-vestiging te Beersel, Freddy Vermaele, in oktober 1983 "nog altijd geldig is". Dit bedrag zal ook worden uitgeloofd voor elke informatie die kan leiden tot de aanhouding van de daders van de bloedige overvallen van vrijdagavond (*).

De directie van Delhaize voegt er wel aan toe dat de betrokken inlichtingen moeten overgemaakt worden aan de diensten die met het onderzoek zijn belast en niet aan Delhaize.

Bron: Het Laatste Nieuws | 30 september 1985

(*) De overvallen op de Delhaize in Eigenbrakel en Overijse.

Premie van 250.000 euro van Delhaize nog altijd beschikbaar voor tip over Bende Van Nijvel

De beloning van 250.000 euro voor informatie die leidt tot de aanhouding van de daders in de zaak van de Bende van Nijvel, is nog altijd beschikbaar. Dat zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize. “Het is het gerecht dat moet bepalen of er een gouden tip of een doorbraak is in dit dossier.”

Meer » Nieuws

http://i23.servimg.com/u/f23/09/03/15/13/img11811.jpg

Bron: Le Soir | 30 september 1985

13

Het gevaar van een beloning:

Naast fantasten doken er in het onderzoek ook geregeld helderzienden, pendelaars en paragnosten op, zowel in België als uit het buitenland. Hun adviezen, gebaseerd op de paranormale gaven die ze bezaten waren echter vaak tegenstrijdig, oncontroleerbaar of helemaal fout. En dus konden ook de paragnosten met hun paranormale gaven, toegeschreven aan bovenaardse krachten, geen doorbraak forceren in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Een vraag blijft ook of het van Delhaize wel zo een goed idee was om een premie van 250.000 € uit te loven aan degene die de nuttige tip kon leveren om een doorbraak in het onderzoek naar de bende te forceren. Hoort iemand die op mensen jaagt, die door justitie gezocht worden, immers niet meer thuis ergens in het Wilde Westen?

Wanneer veel geld op het spel staat moet men immers 'gouden tips' met een korrel zout gaan nemen. Personen die zich afvragen of zij hiermee geen recht hebben op de premie van Delhaize of een deel ervan, doen denken aan goudzoekers die hopen dat er tussen de vele rotzooi die ze bovenhalen ook iets steekt dat blinkt.

Idem dito met verhalen uit de tweede hand van mensen die zich plots iets gaan herinneren of degene die uit wraak personen als mogelijke daders naar voor schuiven. Dikwijls leek dit meer op de macabere dans op het graf van de slachtoffers dan op een serene verklaring.

De toenmalige veiligheidschef van Delhaize zei daarover het volgende: "Met dat bedrag van 250.000€ sloegen mensen door. Het bracht ook een niet aflatende stroom van aangiftes op gang. Ik heb urenlang zitten luisteren naar helderzienden en wichelroedelopers. Ik snapte dikwijls niet waar ze het over hadden, maar ik kon niet anders dan luisteren."

En, wat te zeggen van speurders die de premie van Delhaize zagen als een soort loterij. Ze zochten informanten op met de vraag of ze een 1m90 grote gangster kenden. Wanneer dit het geval bleek te zijn vroegen ze een verklaring te ondertekenen met de naam van degene die volgens de 'reus' was. Het bleef een gratis gok maar wanneer het toch klopte, was het 125.000€ voor elk.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube