1

Titel: De barbaren: migranten en racisme in de Belgische politiek
Auteurs: Hugo Gijsels, Hoessein Boukhriss, Veerle Hobin
Uitgeverij: EPO
Jaar: 1988
ISBN: 90-6445-824-3
Samenvatting: Het groeiend racisme en de vertaling daarvan in de Belgische politiek worden in kaart gebracht.

Recensie over het boek:

Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van december 1987 in Belgie en de daarbij behaalde winst door ultra rechtse partijen als het Vlaams Blok werd 'De Barbaren' geschreven. Eerst wordt het toenemend racisme bij de Belgische politieke partijen in kaart gebracht. Daarbij wordt gewezen op het feit dat niet alleen de uiterst rechtse partijtjes t.a.v. immigranten bedenkelijke standpunten verkondigen, maar dat die ideeen ook zijn doorgedrongen tot de gevestigde politieke partijen zoals de PRL.

Vervolgens worden de vooroordelen over migranten (aantal, criminaliteit) ontkracht en wordt, met verwijzing naar andere landen waaronder Nederland, een pleidooi gehouden voor invoering van stemrecht voor migranten.

Jammer is dat bij de vaak beangstigende opsomming van feiten omtrent het groeiend racisme in Belgie een analyse van de oorzaken daarvan en die van de populariteit van uiterst rechts, ontbreekt. Want zoals de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988 hebben aangetoond met de enorme winst van het Vlaams Blok (m.n. in Antwerpen), heeft de beschrijving van het racisme in 'De Barbaren' helaas nog niets aan actualiteit verloren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Indien er iemand geïnteresseerd is in een PDF-bestand van dit boek mag je mij een mailtje sturen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube