11

Re: DNA-onderzoek

Eén positieve identificatie bij onderzoek

Het gerecht in Charleroi kent de naam van minstens één vermeende dader van een aan de bende van Nijvel toegeschreven aanslag. De positieve identificatie, de enige tot nu toe, is het resultaat van DNA-onderzoek.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die naam verzwegen word? Als één naam weten,weten ze waarschijnlijk meer. Speurders moeten die naam weten,dus ze weten wie deelnam aan een Bende feit. En die man (als die nog leeft) wordt daarvoor niet gestraft en waarom verzwijgt men nog al die jaren zijn naam?

12 (edited by Renne 01-07-2008 11:57)

Re: DNA-onderzoek

In totaal wordt aan een honderdtal oud-verdachten in het Bendedossier gevraagd zich te onderwerpen aan een DNA-test. Op de lijst van verdachten komen veertig rijkswachters voor. Het gaat onder meer om leden of ex-leden van de anti-terreureenheid Diane.

Dus het positieve resultaat van de DNA onderzoeken is ofwel een bekende gangster of rijkswachter (Diane).

Renne wrote:

Waarom verzwijgt men die naam?

Ik denk dat het wel eens om Patrick Haemers zou kunnen gaan. Ze hebben hem nooit iets kunnen in de weg leggen in verband met de Bende van Nijvel en als men nu plots moet gaan toegeven dat Haemers wel een lid van de Bende was dan zou men moeten toegeven dat men gefaald heeft. Ook nu hebben ze gefaald maar als dit zouden toegeven zou de kritiek groot zijn (dan bedoel ik toen het resultaat bekend geraakte 1997-98). Men had in 1985 onderzoek gedaan naar de moord in Au Trois Canards en de bendefeiten in Overijse en Eigenbrakel. Had men dan beter werk verricht, had men heel ver kunnen komen, want Haemers was actief tot 1989.

Dus er waren sporen van betrokkenheid (of beter gezegd vermoedens) bij de moord in Au Trois Canards op Vanden Eynde en ik neem er nu de moord op Angelou bij. Want de peuken kwamen uit die taxi en het zijn dan nog 2 feiten die na elkaar gebeurd zijn. In december 1982 en Januari 1983. Plus de feiten in Overijse/Eigenbrakel waar zijn alibi te belachelijk voor woorden is en waar Basjrami bekend dat ze in Overijse waren. Plus dat David Van den Steen hem goed gezien heeft, ok het is een kind maar zo'n zaken blijven eerder in een kind zijn geheugen gegrift dan bij een mens.

Er zijn gelijkenissen met een robotfoto. De band met De Staerke (die Haemers ontkende). Er was een vrouw aanwezig bij (Haemers' vrouw is zeker een optie) en ze zijn 2x gezien met een jong kindje. Plus Haemers ging om met rijken en bekenden (politiekers, advocaten), hij deed er jobs voor. Ik kan geen andere reden bedenken waarom ze al die jaren dit verzwijgen. Eén positieve DNA-test kan toch heel de bende doen oprollen?!

13

Re: DNA-onderzoek

Humo, oktober 2005 :

De sigarettenpeuken die aangetroffen werden in de taxi van de vermoorde Constantin Angelou, en die mogelijk van de dader zijn, zijn wel op DNA onderzocht. Maar het genetisch materiaal paste bij geen enkele verdachte, en dus ook niet bij Johnny De Staerke, hoewel die meer dan vijftien jaar lang beschuldigd is van betrokkenheid bij de moordende raid in Aalst. Op het ogenblik van de moord op Angelou had hij trouwens een perfect alibi, hij zat in de gevangenis.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: DNA-onderzoek

Volgens mij hebben de daders van 82-83 hun handen niet meer vuil gemaakt in 85.

Re: DNA-onderzoek

Is het gevonden DNA destijds nooit getest op alle verdachten? Volgens mij was die sigarettenpeuk van straat geraapt, en in de auto achter gelaten als dwaalspoor. Men kan ergens uit een asbak van 1 en dezelfde roker de peuken bijhouden, en die later ergens achter laten of verspreiden.

16

Re: DNA-onderzoek

In 2007 wordt Eddy Vos geïnterviewd door het weekblad Humo. Hieronder een fragment :

U hebt de afgelopen jaren erg veel wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren in dit dossier. Wat heeft dat u eigenlijk geleerd?

“Bitter weinig. We hebben een paar fragmenten van vingerafdrukken en één DNA-profiel van een Bendelid, gevonden op de sigarettenpeuken uit de Mercedes van taxichauffeur Constantin Angelou. (...)"

Wat is een DNA-profiel?

Een persoon kan geïdentificeerd worden aan de hand van zijn/haar DNA profiel. Een DNA profiel specificeert welke allelen een persoon draagt voor bepaalde genetische merkers. Hoe meer merkers geanalyseerd worden, hoe groter de zekerheid dat twee stalen die hetzelfde profiel opleveren, ook van dezelfde persoon zijn. Hoe meer merkers, hoe beter dus.

Of iets gedetailleerder:

Ons lichaam zit vol met cellen. Al deze cellen bevatten dezelfde erfelijke informatie. 2% van ons DNA bepaalt onze erfelijke eigenschappen, waaronder de kleur van je ogen en de kleur van je huid. Dit betekent dat 98% van ons DNA hier niets over te zeggen heeft. Deze niet-coderende stukken DNA, ook wel hypervariabele gebieden genoemd, bestaan uit zich telkens weer herhalende stukjes DNA van een bepaald aantal bouwstenen. DNA is opgebouwd uit nucleotiden, waar we er 4 van kennen: Adenine, Cytosine, Guanine en Thymine.

Deze worden vereenvoudigd weergegeven door de letters A, C, G en T. Zo kan zich bijvoorbeeld ergens op ons DNA, in zo’n hypervariabel gebied, het stukje TCAT vijf keer worden herhaald. Het aantal keer dat zo’n stukje DNA zich herhaald verschilt per persoon. Door deze herhalingen te tellen op beiden delen van onze chromosomen (Ons DNA bestaat uit 23 chromosomenparen, dus 46 chromosomen. Dit zijn allemaal eiwitten bij elkaar, die door het DNA, dat er omheen is opgerold, bij elkaar worden gehouden.) kunnen we een zogenaamd DNA-kenmerk maken.

Dit wordt aangegeven door het aantal herhalingen op het ene deel van het chromosoom, gevolgd door het aantal herhalingen van ditzelfde stukje DNA op het andere chromosoom, bijvoorbeeld 6/8. Dit DNA-kenmerk kun je voor elke chromosoom opnieuw gaan bepalen, en al deze DNA-kenmerken samen vormen het DNA-profiel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: DNA-onderzoek

Volgens mij is er wel degelijk 1 verdachte gelinkt geweest met het DNA-profiel. Ik heb in dit verband een schrijven gericht aan de minister van justitie, en zijn antwoord wees duidelijk in die richting.

Nu, niet dat dit een nieuw element is, de verklaring van het centrum voor menselijke erfelijkheid van de K.U. Leuven is evident. Alleen is het ergerlijk om af en toe te lezen dat er geen identificatie is geweest. Maar waarom gaat men dan niet tot vervolging over, of zo dit niet meer mogelijk is omdat de geïdentificeerde reeds overleden is, waarom wordt dit dan niet gecommuniceerd?

Re: DNA-onderzoek

Een zoveelste doorbraak?

Nieuws » Volledig genetisch profiel mogelijk lid Bende van Nijvel klaar

Re: DNA-onderzoek

Genetisch profiel van mogelijk lid van Bende van Nijvel klaar

Het laboratorium bio.be in Gosselies zou erin geslaagd zijn om DNA te analyseren afkomstig van een sigarettenpeuk die gelinkt wordt aan de Bende van Nijvel. Op basis van dat DNA-spoor is een volledig genetisch profiel van een persoon gemaakt, schrijft La Dernière Heure woensdag.

Nieuws » Volledig genetisch profiel mogelijk lid Bende van Nijvel klaar

20

Re: DNA-onderzoek

Ach ja, kunnen we via genoomanalyse nagaan of de persoon risico heeft op hoge cholesterol. Dat zou de lage levensverwachting bij bendeverdachten helpen verklaren.