Topic: Limburgse bende

Belgische bende met contacten in Maastricht en Italië - Politie sloeg bres in misdaadsyndicaat

De rijkswacht in Belgisch Limburg heeft, onder aanvoering van de Bijzondere Opsporings-Brigade (BOB) in Genk een flinke bres geslagen in een misdaadsyndicaat van bankrovers en overvallers. Tien leden van de bende - waarvan sommigen al lange tijd als ernstig criminele figuren te boek staan - zijn aangehouden en opgesloten. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat dit misdaadsyndicaat ook contacten had in Maastricht en met ook in België en ons land in de opsporingsregisters gesignaleerde onderwereldfiguren in Italië.

De bende opereerde onder leiding van twee vaste aanvoerders. Dat zijn André van S. (35) uit Sint Truiden en Mark T. (22) uit Zwartberg-Genk. De eerste heeft in totaal al tien jaar tussen de muren van een gevangenis doorgebracht.

De overvallen en berovingen vonden hoofdzakelijk in het Limburgse plaats. De auto's die daarbij werden gebruikt werden vooraf buiten Limburg, voornamelijk in het Brabantse, gestolen.

Uit de verklaringen van de tien mannen zijn al bekentenissen van tien overvallen op banken en postinstellingen en een brandkastkraak te voorschijn gekomen in onder andere Zonhoven, Zutendaal, St. Truiden en Genk. De buit daarbij varieerde van helemaal niets tot 20.000 gulden.

De mannen bedreigden hun slachtoffers steevast met jachtgeweren met een afgezaagde loop en droegen speciaal voor dit werk aangeschafte kleding en maskers.

De bende liep in het vizier van de politie toen Alexander M. uit Geijl voor een heel andere misstap een paar dagen werd opgesloten. De politie kreeg er lucht van dat hij na zijn vrijlating de overvaluitrusting met de vuilniswagen meegaf en een stuk of wat afgezaagde jachtgeweren in een vijver van het recreatieoord Hengelhoef deponeerde.

De knechten van de twee leiders variëren in leeftijd van 24 tot 45 jaar komen uit Genk, Schoten, Antwerpen en Temse. Het syndicaat onderhield ook banden met Niclaas E. uit Verviers die zelf al 20 overvallen heeft bekend en Michel van D. die eerder al eens na een schietpartij en een gijzelingsactie de benen wist nemen uit de gevangenis van Leuven. Hij werd daarna in Amsterdam opnieuw aangehouden. Het onderzoek leverde ook al aanwijzingen op voor nauwe contacten tussen de aangehouden Belgen en Italianen die wegens een overval in Heinsberg in de gevangenis van Aken zijn opgesloten. Die Italianen zouden ook bij de overvallen in Zutendaal en Zonhoven betrokken zijn geweest.

Bron: Limburgsch dagblad | 15 februari 1985

Re: Limburgse bende

Dit is interessant! Een bende dolgedraaide gangsters, gevaarlijke gekken. Is hier nog meer over te lezen ergens?

3

Re: Limburgse bende

Reeks overvallen in Limburg opgehelderd

De BOB van Genk heeft een hele reeks overvallen in Limburg opgelost. In dat verband zijn 16 aanhoudingen verricht.

De eerste bende, die bestond uit André V. uit Sint-Truiden, Marc T. uit Genk, François V. uit Genk, Aloïs H. uit Schoten en Antoine S. uit Sint-Truiden, ontvreemdde BMW's waarmee dan gewapende overvallen werden gepleegd: op de NMKN te Zutendaal, de BAC te Kuringen-Hasselt, het postkantoor van As, een postbode te Houthalen-Helchteren en de Bankunie te Genk. Sommige overvallen mislukten, andere brachten in totaal een 350.000 fr. op, waarvan 90.000 fr. werd teruggevonden.

Voor autodiefstallen in de streek van Antwerpen vaardigde het parket van Dendermonde aanhoudingsmandaten uit tegen Jacky en Tony V. uit Antwerpen, Marcel G. uit Temse en Patrick D., eveneens uit Temse. Deze diefstallen zouden verband houden met de autodiefstallen van de eerstgenoemde bende.

Nog aangehouden werden Alexander M. uit Genk, die klederen en wapens van de overvallen zou hebben laten verwijden, en Margaretha V. uit Sint-Truiden, die beticht wordt van heling van het buitgemaakte geld.

Een andere overval, die op het NMKN-filiaal in de Stalenstraat te Genk, zou op de rekening komen van de Monegask Nicolas E., die in de gevangenis van Verviers opgesloten zit en een 20-tal overvallen op zijn actief heeft. Te Genk kreeg hij de medewerking van Michel V. uit Temse. Die pleegde samen met twee Italianen, een overval op een CERA-filiaal te Zutendaal, waarbij in totaal een 400.000 fr. werd buitgemaakt.

V. werd te Amsterdam aangehouden en uitgeleverd. De twee Italianen moeten op 14 maart voor een rechtbank te Aken verschijnen wegens een overval te Heinsberg (Duitsland) en zullen daarna uitgeleverd worden. Beiden zouden ook een overval op het postkantoor van Zonhoven hebben gepleegd. V. was o.m. betrokken bij de gijzeling voor de gevangenis van Leuven, waarbij een gangster werd doodgeschoten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Februari 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube