Topic: Overvallenreeks: 9 en 10 mei 1983

We dachten dat de Bende van Nijvel met de dubbele overvallen op éénzelfde avond in 1985 in Eigenbrakel en Overijse het temporecord hadden, maar blijkbaar deed een Duitse bende het in 1983 al beter (weliswaar zonder dodelijke slachtoffers). En er zijn nog gelijkenissen tussen de modus operandi van de Bende van Nijvel en deze Duitse bende.

Vijf overvallen in twee uur tijd – Duitse bende raast door Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg

Zes overvallen maandagavond en dinsdagochtend gepleegd in Eindhout, Brasschaat, Wuustwezel, Kruibeke, Kwaadmechelen en Oostham zijn naar alle waarschijnlijkheid het werk van dezelfde bende Duitsers.

Gebruik makende van een snelle, gestolen auto en van de goede verbindingen die onze snelwegen bieden, boekten de Duisters wellicht een record. Vijf overvallen in amper twee uur tijd, gepleegd in drie provincies (Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg)!

De reeks begon maandagavond omstreeks 22u met een overval op de pastoor van Eindhout. Dinsdag om 4u15 was Brasschaat aan de beurt waar caféklanten het doelwit waren. Een kwartier later werd een man die te Wuustwezel op de bus stond te wachten beroofd. Om 5u10 werd een benzinestation te Kruibeke bestolen, om 6u gingen de Duitsers aan de haal met loonzakjes te Kwaadmechelen en ongeveer een kwartier later werd de chauffeur van een auto te Oostham beroofd. Niemand kon totnogtoe aangehouden worden.

Eindhout: “Ruhe” riep de overvaller

In zijn pastorie te Eindhout werd maandagavond de 52-jarige pastoor René Van der Veken beroofd van 15.000 frank, geslagen en vastgebonden door de vier overvallers.

De pastorie van Eindhout, deelgemeente van Laakdal, is gelegen aan de Norbertijnenstraat 10, in een groene gordel en omgeven door een gracht. Omstreeks 22u maandagavond hoorde de alleenwonende pastoor Van der Veken toen hij in de woonkamer zat te werken, een verdacht gerucht aan de voordeur. Hij ging even buiten kijken maar er was niets aan de hand. Toen hij terug in de woonkamer kwam werd hij verrast door vier gemaskerde kerels, die langs de achterdeur waren binnengedrongen. De indringers hadden zich met een nylonkous of een sjaal vermomd. Eén van hen was gewapend met een dolkmes, de andere met een soort bajonet.

De overvallers grepen de pastoor vast, maar deze verweerde zich. Zij namen zijn brieventas en de sleutel van de brandkast af. Uit de brieventas haalden de overvallers 15.000 frank en lieten de kleinere bankbiljetten steken. Zij trokken naar de bovenverdieping en trachten met de sleutel de brandkast te openen. Dat lukte niet omdat het een combinatieslot was.

In het handgemeen met de overvallers had pastoor Van der Veken verscheidene verwondingen opgelopen. Vooraleer te vluchten bonden de overvallers pastoor Van der Veken met een meterstouw, dat zij hadden meegebracht, met handen en voeten vast op een stoel. Ook sneden de overvallers de telefoondraad door.

https://nsm09.casimages.com/img/2018/06/05//18060505200414738715747333.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 11 mei 1983

Het artikel is langer dan dat maar de rest van het artikel heb ik jammer genoeg niet. Heeft er iemand meer informatie over deze feiten of over deze (vermoedelijke) Duitse daders?