Inbraak bij generaal Navo in Brussel

Vermoedelijk drie inbrekers zijn eergisternacht binnengedrongen in de woning van een Amerikaanse generaal die werkzaam is bij de NAVO in Brussel, zo heeft een zegsman van de Amerikaanse ambassade vandaag bekendgemaakt. De generaal, John W. Douglass van de luchtmacht, was tijdens de inbraak niet in zijn huis in de Brusselse buitenwijk Kraainem. Eerdere berichten van het Belgische televisiestation VTM meldden dat de aanvallers de lijfwacht van de generaal bewusteloos hadden geslagen nadat hij hun had verteld dat de generaal met vakantie was.

VTM identificeerde de lijfwacht als sergeant John Ferrymore. Hij is in shocktoestand overgebracht naar een ziekenhuis, nadat een vriend hem had gevonden met zijn handen op zijn rug gebonden en met plakband over zijn mond en ogen, aldus VTM. VTM sprak van een poging tot ontvoering of moord. Zegslieden van de Amerikaanse ambassade weigerden over deze mogelijkheid te speculeren.

De Belgische autoriteiten onderzoeken het incident in samenwerking met Amerikaanse militaire functionarissen. Ambassadeurs van de 16 NAVO-landen zijn bij een ontmoeting gisteren overeengekomen overleg over terrorisme te intensiveren in verband met Iraakse dreigementen Amerikaanse doelen aan te vallen.

Bron: NRC Handelsblad | 27 september 1990

Poging NAVO-generaal te ontvoeren mislukt

Een poging om een Amerikaanse generaal die werkzaam is bij de NAVO in Brussel te ontvoeren of te vermoorden, is dinsdag mislukt. De drie mannen die zijn huis waren binnengedrongen, kwamen er achter dat hij op vakantie was. Dit is vanochtend in NAVO-kringen in Brussel bevestigd. Het gaat om luchtmacht-generaal John Douglass, de plaatsvervangende Amerikaanse vertegenwoordiger in het militaire comité van de NAVO.

Eerder had de Belgische televisie VTM gemeld dat de drie indringers, van wie een als politieman was verkleed, een lijfwacht van de generaal in diens villa in de Brusselse buitenwijk Kraainem in elkaar hadden geslagen, hem hadden vastgebonden en plakband over zijn mond en ogen hadden geplakt. De overvallers stonden met walkie-talkies met elkaar in contact.

De lijfwacht en chauffeur, John Ferrymore, is in shocktoestand naar het ziekenhuis gebracht en was niet in staat veel te vertellen over wat was gebeurd, aldus de tv. "Er heeft zich in de avond van 25 september een incident voorgedaan in de woning van een hoge Amerikaanse militaire officier bij de NAVO," wilde een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Brussel slechts kwijt. "Het was een poging hem te ontvoeren of te vermoorden," aldus een bron die anoniem wilde blijven.

De vriend van de generaal die de vastgebonden Ferrymore vond, sloeg alarm bij de veiligheidsdienst van het hoofdkwartier van de geallieerden in Europa de SHAPE, die eerder dan de politie ter plaatse was. De Belgische politie weigerde elk commentaar.

Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 27 september 1990

Navo-generaal ontsnapt aan aanslag

De Belgische recherche zit met een mysterieuze overval in de villa van de wegens vakantie Amerikaanse NAVO-generaal John W. Douglass in haar maag. Twee mannen wisten, naar voor zover bekend is, dinsdag rond zeven uur ongeveer ongezien de beveiligde en bewaakte woning Goevernementsweg in Brusselse deelgemeente binnen te dringen, vermoedelijk op zoek naar de hoogste officier. Binnen stuitten zij op een veiligheidsagent die zij onmiddellijk uitschakelden.

Volgens een gisteren door de Amerikaanse ambassade in Brussel uitgegeven verklaring, werd het slachtoffer, John Ferimore, neergeslaan en met ether of chloroform bedwelmd. De indringers doorzochten daarna de woning en verdwenen vervolgens en zonder enige sporen.

Even voor middernacht werd de Amerikaanse veiligheidsman, gekneveld en met een doek over de mond geplakt, door een vriendin van de familie aangetroffen. Zij waarschuwde SHAPE, het oppercommando van de NAVO-strijdkrachten in Casteau. Ferimore werd in shocktoestand naar het ziekenhuis gebracht. Uit het eerste verhoor blijkt dat één van de overvallers een soort politie-uniform droeg. Volgens Ferimore zou het tweetal nog minstens één medeplichtige buiten hebben gehad met wie zij contact onderhield via een walkietalkie.

De autoriteiten breken zich nu het hoofd over deze merkwaardige zaak. De Amerikaanse vertegenwoordigingen in België willen niets loslaten, maar volgens een anonieme diplomatieke bron was het een poging de generaal te ontvoeren of te vermoorden. Een zegsman van de politie meent daarentegen: "Van getrainde terroristen mag men verwachten dat ze nagaan of hun slachtoffer wel thuis is voor ze zijn woning binnendringen".

Bron: De Telegraaf | 28 september 1990

Weer raadselachtig incident in Brussel

Bij de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur bij de EG in Brussel is gistermorgen een Belgische bewaker zwaargewond aangetroffen, zo is in Belgische gerechtelijke kringen vernomen.

De man werkt voor het bewakingsbedrijf Belgavia Securis. Hij met een schotwond in het hoofd gevonden in een bewakingslokaal binnen de omheining van de ambassadeurswoning. Onduidelijk is hoe de man gejond is geraakt.

De rechter die het onderzoek leidt, sluit niets uit. Het kan gaan om een zelfmoordpoging; mogelijk ook is het wapen van de man per ongeluk afgegaan. Hij kan ook door iemand zijn neergeschoten.

Het is deze week het tweede incident in Brussel waarbij een Amerikaanse hoge functionaris is betrokken. Dinsdag probeerden enkele onbekenden de Amerikaanse Navo-generaal John Douglass te ontvoeren of te vermoorden. Douglass was echter niet thuis; een lijfwacht werd in elkaar geslagen. Een kennis van de generaal vond de generaal een paar uur later. De daders zijn tot nu toe spoorloos. De lijfwacht verklaarde later dat een van de overvallers een soort politie-uniform droeg. Eén van hen had gebruik gemaakt van een walkie talkie.

Amerikaanse functionarissen willen niets meedelen over een mogelijk motief. Wèl zeiden zij dat de bewaking van Amerikaans personeel in Europa is opgevoerd sinds de Iraakse invasie in Koeweit.

Bron: Het Parool | 29 september 1990

Weer diplomatenbewaker in Brussel zwaargewond

De Belgische bewaker van de Amerikaanse ambassadeur voor de EG is gistermorgen met een schotwond in het hoofd in zijn hokje op het terrein van de Brusselse diplomatenwoning gevonden. De 33-jarige man is naar de intensive care van een ziekenhuis gebracht.

Zowel de politie als de Amerikaanse ambassade houden het vooralsnog op een ongeval dan wel een mislukte zelfmoordpoging, maar onderzoeksrechter Pignolet sluit een moordaanslag niet uit.

Het incident komt drie dagen na een mysterieuze overval en wellicht ontvoeringspoging van de op één na hoogste Amerikaan bij de NAVO, generaal John Douglass.

De bewaker werd gistermorgen vroeg gevonden door de chauffeur van de EG-vertegenwoordiger. Toen het hek van de woning aan de Groene Jagerslaan in Ukkel maar niet openging, nam de chauffeur poolshoogte. Hij zag een kogelgat in het ruitje van het bewakingshokje, klom over het hek en trof de bewaker zwaargewond op de grond aan. De oorzaak van het voorval stond gisteravond nog niet vast. Volgens de recherche is het mogelijk dat het dienstpistool van de Belg per ongeluk is afgegaan en de kogel via het hoofd door het venster is gegaan.

Dinsdagavond drongen onbekenden de Brusselse villa van NAVO-generaal Douglass, die zelf in het buitenland vertoeft, binnen. Daar sloegen zij de veiligheidsagent neer, bedwelmden en knevelden hem. Zij verdwenen spoorloos, zonder buit. Een vriendin van de generaal vond de bewusteloze bewaker vlak voor middernacht. Zowel de bewaker als de vriendin zijn inmiddels opnieuw door de politie gehoord, voor zover bekend zonder resultaat.

Bron: De Telegraaf | 29 september 1990