1

Topic: Tongeren: 16 Februari 1987

Zweedse gangsters beroven kassa’s in Delhaize - Ook al betrokken bij rijkswachtmoord te Lanaken

Een diefstal in het warenhuis Delhaize te Tongeren heeft het Belgische gerecht op het spoor gebracht van een bende beruchte Zweedse gangsters. Zij worden internationaal gezocht voor amfetaminesmokkel en wapenhandel. De bendeleden wisten uit Zweden te ontsnappen en zijn in Nederland en België ondergedoken.

De vier gezochte gangsters zijn Dan-Peter Svendon (39), Kjell Ingman (35), Lef Angström (45) en Harm Sandberg (41). Svendson werd op 12 december uit een Zweedse gevangenis bevrijd door Hegedus. Hij zat er een straf uit van 8 jaar, wegens moordpoging op een bewakingsagent.

De gangsters lieten hier voor het eerst van zich horen midden januari toen te Lanaken twee Limburgse rijkswachters werden beschoten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 februari 1987

Zweedse criminelen zwerven in grensstreek

Vier wereldwijd door opsporingsdiensten gezochte Zweden zijn in Belgisch Limburg opgedoken. Niet uitgesloten is dat zij een basis in Nederlands Limburg hebben.

Een van hen is de 38-jarige Danpieter S. die samen met de twee Zweden, die in januari in Veldwezelt een Belgische politieman doodschoten en een tweede zwaar verwondden, in december gewapenderhand uit de Hall-gevangenis in Stockholm vluchtte.

Mogelijk weer bevrijding van schutters in Veldwezelt op til

De vier liepen in België in het vizier van de politie nadat ze in Hasselt, Tongeren, Waver, Eigenbrakel en Jambes probeerden kassa's van de warenhuisketen Delhaize te lichten. Alleen in Jambes en Tongeren lukte dat. In Hasselt roofden ze wel een sleutel die op alle Delhaize-kassa's in België past.

Van hun bezoek aan het Hasseltse warenhuis heeft de politie filmbeelden gemaakt in handen. Nadat ze zich in Tongeren lieten zien zijn ze weer spoorloos verdwenen. Danpieter S. zat in Zweden acht jaar gevangenisstraf uit voor poging tot moord op een agent van een veiligheidsdienst bij een overval op een supermarkt. In zijn gezelschap zijn Ingmar G. (31), Les E. (28) en Harm Z. (46) die verdacht worden van overvallen. Het viertal sprak in Hasselt en Tongeren Engels en verplaatsten zich ook in een auto met een Brits kenteken.

Legerdepot

S. wordt aangezien voor het brein achter en leider van het bevrijdingscommando dat de vlucht uit de Hall-gevangenis uitvoerdde. Daarbij werden wapens en springstoffen gehanteerd die afkostig waren uit in november van vorig jaar leeggeroofde legerdepot in Jarne. Tot de groep ontvluchte Zweden behoorden ook de de mannen die in Veldwezelt het bloedbad aanrichtten. Dat waren Yussi O. (43) en Istvan H. (37) die een paar dagen na de schietpartij in een huis in Enschede aangehouden.

Ze zitten nu in afwachting van de behandeling van uitleveringsverzoeken van zowel de Belgische als de Zweeds autoriteiten in de gevangenissen van Maastricht en Amsterdam-Bijlmermeer opgesloten. Ook de Nederlander Rob van L. nam met de groep de benen uit de Hall-gevangenis maar vast staat dat hij daarna alleen op weg naar huis in Stem is gegaan en door een vriend in Denemarken is opgehaald. De politie in België acht het niet uitgesloten dat de vier Zweden naar de Limburgse grenstreek zijn gekomen om vandaar uit - na de eventuele uitlevering van hun twee landgenoten aan België - een nieuwe 'bevrijding' op touw te zetten.

Bron: Limburgsch Dagblad | 16 Februari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube