31 (edited by Merovinger 15-03-2013 18:30)

Begin 2004 heeft de cel Jumet in alle discretie en voor de eerste maal opgravingen uitgevoerd aan de rand van het bos van Houssière. Dit gebeurde niet alleen op basis van de getuigenis van Philippe C. maar ook van een getuigenis van een wandelaar die zich herinnerde dat hij in de periode van november 1985 in een wei aan de rand van het bos toen een verse omgespitte plek opgemerkt had. De cel Jumet heeft samen met het DVI de plek tot 2 meter diepte onderzocht maar niets gevonden. Wel kon worden vastgesteld dat er op deze plek wel degelijk een holte van 30 à 60 cm diep gegraven is geweest in een periode die zou kunnen overeenkomen met het jaar van de laatste bendefeiten.

Tueurs du Brabant - Une cavité « vide » repérée - Des fouilles en lisière du bois de La Houssière

En décembre dernier, la cellule d'enquête « Tueries du Brabant » de Jumet lançait un appel à témoin sur base d'une déclaration d'automobiliste disant se souvenir avoir vu dans le faisceau de ses phares, vers 2 heures du matin, la nuit de la tuerie d'Alost, le samedi 9 novembre 1985, deux hommes debout - dont un grand - et un autre allongé près d'une VW Golf sur le bas-côté d'un chemin forestier.

Ce témoignage corroborait l'hypothèse selon laquelle lors de la dernière tuerie au Delhaize d'Alost, un policier avait tiré sur la Golf quittant le parking du Delhaize en marche arrière, et disait avoir touché le chef de la bande, assis dans le coffre.

Récemment, les enquêteurs de Jumet ont reçu un nouveau témoignage d'un promeneur se souvenant avoir remarqué à cette même époque un carré de terre fraîchement retournée, en descendant vers un pré en lisière du bois de La Houssière, où les tueurs d'Alost brûlèrent la Golf cette nuit-là et jetèrent les restes de leurs armes en face du bois, dans le canal tout proche.

Discrètement, il y a une dizaine de jours, la zone suspecte a été quadrillée et les fouilles ont été effectuées à l'abri de tout regard indiscret : y participaient des spécialistes du DVI (disaster Victims identification team) avec des chiens entraînés à retrouver des corps. Des détecteurs de métaux, un géoradar et une excavatrice ont été mis en oeuvre pour explorer jusqu'à près de deux mètres de profondeur une zone d'environ 5 mètres sur dix... sans y trouver ni arme ni la moindre trace de restes humains. Les appareils ont néanmoins confirmé qu'une cavité de 30 à 60 cm de profondeur y avait bien été creusée à une époque pouvant correspondre à l'année des dernières tueries.

Cette fouille, évoquée par nos confrères de « La Dernière Heure », ce week-end, a permis aux responsables de l'enquête de constater que les moyens à mettre en oeuvre sont disponibles. Si la recherche avait été positive, elle laissait dans ces conditions de discrétion le délai utile pour relancer la recherche et intervenir par surprise sur l'un ou l'autre suspect.

Bron: René Haquin | 1 maart 2004

32

Drie opmerkingen, die verder los van elkaar staan:

  1. Van De Staerke is geweten (zie getuigenis van zijn toenmalige vriendin) dat hij belastend materiaal  begraafde in bossen, om ze later weer op te graven. Denk in dit verband ook aan de getuigenis van de frituuruitbater in Vilvoorde, die De Staerke een paar dagen na Aalst te gast had en op intrigerende details wees.

  2. Het feit dat er wel degelijk iets begraven is geweest aan de rand van dat bos, is mogelijk te linken aan de Bende. Het zou er op kunnen wijzen dat de Bende na 9 november mogelijk nog teruggekeerd is naar het bos van Houssières. Dat strookt met de constatatie dat de wapens in het kanaal er pas een tijdje na de feiten gedumpt werden.

En wat is je derde opmerking Hestur?

Sorry dat ik deze oude post hijack maar ik bekeek onlangs deze aflevering van 'Netwerk' » YouTube

Stel dat Vos gelijk heeft, dat de Killer hier ofwel dodelijk geraakt wordt ofwel zwaar gewond:

  1. Dood: Is er ook maar 1 iemand in het dossier van wie er na 9 november 1985 geen spoor meer is? Ik ben toch waarschijnlijk niet de eerste die hem dit al afgevraagd heeft? Laat een ietwat moderne speurder bovendien met de huidige technieken om het rijksregister los en het is goed mogelijk om elk overlijden van elk duister Belgisch figuur in die periode eens van dichter te onderzoeken.

  2. Zwaargewond: Dit is misschien moeilijker vast te stellen, weet niet in welke mate de speurders toegang hebben tot ieders medisch dossier.

Als op beide negatief kan geantwoord worden zou ik - indien de getuigen van Houssière betrouwbaar zijn - eerder gaan zoeken naar gangsters in het buitenland (Noord-Frankrijk mss?).

Er is destijds ook ergens medegedeeld (door Vos, als ik me goed herinner) dat men verdachte overlijdens of vermissingen zou nagaan. Je mag aannemen dat dit gebeurd is. Als het om namen uit het dossier gaat, zal het wellicht doenbaar zijn geweest en dan heeft het mogelijk niks opgeleverd. Maar als je alle vermissingen uit heel België erbij pakt zal het niet eenvoudig zijn (geweest). Dit waren andere tijden en veel wat nu met een muisklik is te achterhalen, werd destijds niet of heel anders geregistreerd. En stel dat iemand niet eens als vermist is aangegeven... Het kan ook betekenen dat het hele verhaal niet klopt en de Killer niet is gedood. Het kan ook dat hij wel gedood is, maar niet in het dossier voorkwam. Zonder lijk blijft het een moeilijk verhaal.

Ik begrijp je volledig Trevor... Toch denk ik dat iemand die een beetje handig met grote databases kan werken, zeker een spoor zou vinden... Als er één is natuurlijk. smile Het feit dat we er nooit iets meer over gehoord hebben, betekent waarschijnlijk dat ze alles grondig hebben uitgespit en dat dit spoor doodloopt.

En dus verwijs ik nog eens naar de info die de heer Adam (speurder op rust) gaf, zowel in kranteninterviews als op tv! (De info hieromtrent is op het forum te vinden en het filmpje ook op YouTube.) De Franse bende bloeddorstige overvallers! Een van hen, indien mogelijk gedood, zal hier nergens gemist worden. Het lijk kan ook ergens in Frankrijk gedumpt zijn. Ik sluit dit nog steeds niet uit!

Het probleem is dat je voor die periode te weinig data hebt, ook ga je ervan uit dat er een vermissing/overlijden is aangegeven.

De bevolkingsregisters stonden nog in afzonderlijke databases, net als databases van banken, verzekeringen etc... het enige wat min of meer centraal raadpleegbaar was, was het voertuigenregister. Maar bv. strafblad etc... kon enkel in de politiezone waar verdachte woonachtig was bekeken worden. In die tijd waren ze de automatisering nog aan het uitvinden vergeet dat niet.

Dus als niemand mister x op geeft als vermiste wordt mister x niet gemist en niet gezocht. Zijn werkgever gaat misschien wantrouwig worden, maar als dat een groot bedrijf is? Of stel hij is zelfstandig of werkloos, ... als zijn moeke hem niet mist gaat er niemand zoeken, wordt er geen pensioen gevraagd, niks. Misschien dat ze dan binnen een jaar of 50 eens opmerken dat er een anomalie in de database zit, maar eerder, ...

39

We mogen ook niet uit het oog verliezen dat deze misdadigers door familie en (ex) vrienden vaak liever niet gezien werden. Kijk naar de zus van Vandeuren die bang was omdat hij vrijgelaten was. Kortom, zolang je niks van hen hoorde of las was je gerust en konden ze niet komen storen. Waarom zou familie die persoon zoeken? Om er last mee te krijgen? Het is dus volkomen normaal dat niemand ze misten of gingen zoeken.

40

Ben wrote:

Bij de plek waar Philippe C.de daders zag, werden op donderdag 30 september 2004, twee kogelkoppen en twee hulzen gevonden waarvan Eddy Vos op een gegeven moment zei dat deze uit de Ingram zouden zijn gekomen. Deze zaten volgens Eddy Vos ook op de juiste diepte.

Als die twee kogels effectief gebruikt zijn om de "killer" te vermoorden, kan men dan na twintig jaar nog DNA (of bloed) vinden op die kogelkoppen?

In het nieuw boek van David Van de Steen spreekt men ook over de gevonden kogelkoppen.

(...) Precies op de plek die de getuige aanduidt, vinden speurders twee negen millimeter kogels in de grond. Ze zitten tien tot vijftien centimeter diep, iemand heeft ze dus van dichtbij naar de grond afgevuurd. Bijvoorbeeld, denken de speurders, om een gewonde kompaan af te maken. Een paar meter verder vinden ze ook twee kogelhulzen.

Dit maakt het verhaal, dat Eddy Nevens raak heeft geschoten, meer plausible. De gewonde "killer" was een blok aan het been geworden.