1

'Niet schieten' is de verfilming van het boek 'Niet schieten, dat is mijn papa!'. Dit boek vertelt het verhaal van David Van de Steen. Zijn vader, moeder en zus werden op 9 november 1985 vermoord door de Bende van Nijvel op de parking van het Delhaize-warenhuis in Aalst. David overleefde de aanslag maar raakte zwaar gewond. Meer info over het boek » Forum

http://vertigoweb.be/wp-content/uploads/2018/08/NietSchieten_poster_HR-te-gebruiken-vanaf-24-08-1200x1714-717x1024.jpg

Finale Niet schieten-poster zet tragiek Bende van Nijvel-drama in de verf

Na de opvallende teaserposter die eerder gelanceerd werd, is inmiddels het definitieve affichebeeld klaar van de langverwachte nieuwe film van Stijn Coninx, Niet schieten.

Het beeld toont de personages van de familieleden van David Van de Steen die op 9 november 1985 uit diens leven weggerukt werden door de Bende van Nijvel.

Louis Talpe en Elke Van Mello spelen de ouders van David, Zita Wauters is het zusje Rebecca, en Jan Decleir speelt de hoofdrol van Davids grootvader.

De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker (Zie Mij Graag) nemen de leeftijd van 9 en 14 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel (op de poster staat Mo Bakker).

Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Charlotte De Bruyne, Lucas Van den Eynde, Ann Tuts, Nico Sturm, Bert Haelvoet, Jurgen Delnaet, Jos Verbist, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Iwein Segers en Alain Van Goethem.

De film is gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen, Niet schieten, dat is mijn papa! en wordt gevolgd vanuit het standpunt van Davids grootvader.

Het scenario van Niet schieten start in 1985 met de laatste en meest moorddadige moordpartij van de Bende van Nijvel en loopt over een periode van meer dan 25 jaar. Het verhaal van David Van de Steen en dat van zijn grootouders is exemplarisch voor wat de vele slachtoffers van De Bende van Nijvel hebben meegemaakt, zowel tijdens de overvallen als tijdens hun lange strijd die daarop volgde en voortduurt tot op vandaag.

SYNOPSIS: Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden… Het wordt een lange en bij momenten hallucinante strijd.

Het scenario van de film werd geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté. Achter de camera staat Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, De Premier, Tot Altijd, Loft). De montage is gedaan door Philippe Ravoet.

De film draait vanaf 10 oktober in de bioscoop.

Bron » vertigoweb.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Onderstaande affiche zag ik hangen en nam er een foto van om hier te plaatsen:

https://image.ibb.co/kAkVa9/ns_ne.jpg

Non semper ea sunt quae videntur

3

4 oktober is er avant première in Aalst. Drie voorstellingen; 20u; 20u15 en 20u30.

Het programma 'Van Gils & gasten' op VRT van vanavond wordt helemaal gewijd aan de film van Stijn Coninx. In de studio: Stijn Coninx, Zita Wauters, Jef Vermassen en David Van de Steen.

5

'Niet schieten’ van Stijn Coninx smeekt om happy end in Bende-onderzoek

Een jaar geleden haalde de Bende van Nijvel plots weer de voorpagina’s, nu is ze terug in de bioscoop. Niet schieten is het wraakroepende verhaal van overlever David Van de Steen en zijn strijdvaardige opa – een glansrol van Jan Decleir. Regisseur Stijn Coninx struikelt hier en daar, maar doet je wel verlangen naar een happy end in het Bende-onderzoek.

Niet schieten grijpt je al heel vroeg bij je nekvel. Nauwelijks hebben we het gezin Van de Steen leren kennen, of moeder, vader en dochter worden al koelbloedig afgemaakt. Het is 9 november 1985, en de Bende van Nijvel voert een gruwelijke aanslag uit op de Delhaize in Aalst. Zoon David, 9 jaar (op die leeftijd gespeeld door Mo Bakker, later door diens oudere broer Kes), krijgt ook lood in zijn lijf gepompt, maar overleeft het bloedbad ternauwernood.

Aan de overkant van de straat hoort opa Albert (Jan Decleir) – bijgenaamd Petje – het allemaal gebeuren. Dat regisseur Stijn Coninx (Marina) van een afstand met hem meekijkt, maakt de moordpartij nog griezeliger. Het eindeloze ratelen van de geweren in de verte, het ijzingwekkende gekrijs... Als hedendaagse kijker, die het geweld van IS vers in het geheugen heeft zitten, voel je: dit is pure terreur.

Ook daarna blijven we Petje volgen. Coninx – die zich met scenarist Rik D’Hiet baseerde op het boek Niet schieten, dat is mijn papa! van David Van de Steen en journaliste Annemie Bulté – zoomt in op zijn decennialange strijd voor gerechtigheid, én voor de toekomst van zijn kleinzoon. Het wordt een lange, kafkaiaanse tocht door Absurdistan. De tweede helft van het verhaal is daardoor wat droger en stuurlozer dan de eerste: de film worstelt dan om echt een film te zijn, en niet louter een kroniek.

Gelukkig is er Jan Decleir. Hij levert op zijn 72ste een van de indrukwekkendste acteerprestaties uit zijn carrière. De emoties die op zijn gezicht te lezen vallen wanneer hij de lichamen van zijn vermoorde familie moet identificeren, gaan door merg en been. Jammer dat Coninx zich verplicht voelt om uiteindelijk de violen boven te halen, alsof Decleirs vertolking niet krachtig genoeg was.

Tegen de sterren op

Niet alle acteurs kunnen overtuigen. Louis Talpe als geföhnde eighties-papa? Oké. Maar Jonas Van Geel die met een opzichtige pruik op zijn hoofd de puberende David Van de Steen speelt? Dat is even schrikken. Zijn we in een aflevering van Tegen de sterren op terechtgekomen? Gelukkig zet Van Geel dat later recht, wanneer zijn personage volwassen is.

De grote slechterik in Niet schieten is de Bende van Nijvel. Maar er waart ook een onzichtbare boosdoener door de film: de duistere kracht die het onderzoek voortdurend dwarsboomt en manipuleert. Coninx geeft hints in bepaalde richtingen, maar wie er aan de touwtjes trekt, wordt niet opgehelderd. Deze film doet je vurig hopen dat er in de realiteit nog een happy end aan deze sombere saga komt. Niet schieten schreeuwt ‘Indignez-vous!’ naar de kijker, in de hoop dat justitie en politiek eindelijk hun werk doen.

Bron: De Morgen | 8 Oktober 2018

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

In de film bedreigt het personage Petje het andere personage waar ze De Staerke mee bedoelen met een wapen. Is dit fictie of echt gebeurd?

Fictie. Het zijn scènes als deze die serieus afbreuk doen aan de film.

Vanaf 9 februari 2019 ligt de blu-ray in de winkel.

Gisteren naar de laatavondvertoning van 'Niet Schieten' gaan kijken. Over inhoud kan gediscussieerd worden, maar dat geven auteur en inspirator ook aan. Waar niet kan over getwijfeld worden is het beeld die wordt neergezet over dhr. Van den Abiel. Een man uit één stuk, een rots. HIPA, u bent een waardige afstammeling!

Ik volg het dossier vanop de tweede lijn. Niet zoals de dim's, Mero's, Aubanel's, Ben's van deze wereld, maar ook zeker niet zoals de mensen die eens een boek kopen en een film bekijken.

Bemoedigend is dat de uitverkochte zaal voor 80% gevuld was met 20'ers, die deze terreurgolf niet meemaakten. Nóg bemoedigender was het applaus na de film. Ik catalogeer dit als een warm hart onder de riem voor slachtoffers en (hobby)speurders die deze zaak nooit zullen/mogen loslaten.

Ook al zal het merendeel van de forumleden deze film "afschieten" (sic) door zijn fouten, verdraaiingen, etc. Toch roep ik jullie op om te gaan kijken. De beleving van deze zaak krijgt een veel intensere vorm. Doen!

10

Gisteravond eveneens gaan kijken ... geen applaus, wel een oorverdovende stilte. Beklijvend moment, toch wel ...