371

Re: Overijse: 27 September

Ik heb dit hoofdstuk over Eigenbrakel en Overijse nogmaals herlezen in het boek van Hilde Geens, en op deze website.

Bij de verschillende getuigenissen over Overijse is er idd niemand die vermeld dat Finne doodgeschoten is in de begin fase (wat toch de eerste moord zou zijn als het een aanslag was). De begin fase was de 14jarige fietser en de plakkers van de CVP. Geen woord over Finne die daar vlakbij doodgeschoten is.

Dat suggereert idd dat Finne later toegekomen is, de neergeschoten fietser heeft zien liggen, zich vlug aan de kant gezet heeft, waar het karretje stond en een meter achteruit buiten de parking zone, en toen neergeschoten is.

Hilde Geens haar beschrijving van het onderzoek naar Philippe De Staerke omvat 2 bekentenissen van Johnny:

  • hij bekent Aalst, Overijse en Eigenbrakel. Een keer in een verhoor en een keer schriftelijk

  • hij bekent dat Overijse en Eigenbrakel 2 teams waren.

Finne zou dan idd een toevallig slachtoffer zijn.

372

Re: Overijse: 27 September

bertlagaisse wrote:

Hilde Geens haar beschrijving van het onderzoek naar Philippe De Staerke omvat 2 bekentenissen van Johnny

In o.a. de verslagen van bendecommissie 2 staat waarom Johnny De Staerke die bekentenissen deed (i.f.v. o.a. uitlokken assisenproces), je moet maar eens lezen (interessant). Nog interessanter is (staat in diezelfde verslagen) hoe ze aan Michel Cocu z'n bekentenissen kwamen (Cocu samengevat tot enkele kernwoorden: uitgekleed / handboeien / stoel / trap tussen benen )

Non semper ea sunt quae videntur

373

Re: Overijse: 27 September

De route Eigenbrakel-Overijse werd door een forumlid op "tueries" ooit afgelegd en gefilmd. Hij deed dit op 18 minuten » YouTube Dit is min of meer de “Route B” ooit op de kaart gepost door Boemerang. Voor de feiten '82/'83 denk ik eerder aan een Bende van "maar" drie man. Voor 85 hoeft dit echter niet zo geweest te zijn

  • De timing vertrek in Eigenbrakel en aankomst in Overijse zijn geschatte tijden die niet noodzakelijk op 5 minuten na nauwkeurig zijn. In die tijd stonden horloges ook niet noodzakelijk gelijk. In het beste geval (voor de daders) is er een speling tot 10 minuten extra. De route afleggen is dus zeer wel mogelijk, zeker als er op de snelweg aan maximum snelheid werd gereden.

  • De aanwezigheid EN gebruik van dezelfde wapens in Eigenbrakel en Overijse zijn een onomkeerbaar gegeven. Op beide plaatsen werden genoeg Legia hulzen, en 9 mm teruggevonden om een goede ballistische analyse te maken. In de loop der jaren werden die niet één, maar talloze keren herdaan.

  • afwijkingen in daderbeschrijvingen zijn perfect normaal en mogen niet volledig doorwegen in een analyse. Er is wel echter wel een scenario mogelijk waarbij onderweg de wapens werden doorgegeven aan een tweede team.

  • Het team E (Eigenbrakel) vertrekt en duikt een cache in dicht bij de overval. De wapens worden meegenomen door 1 of 2 daders met een totaal andere wagen (Team transport). Team E is veilig en kan niet onderschept worden, Team transport is ook redelijk veilig want er wordt uitgekeken naar een VW Golf. Team E telefoneert vanuit de cache naar team O (Overijse).

  • Team transport neemt de snelste route: afrit 27 of 28 Noor Waterloo, ring O, dan afslag ter hoogte van Hoeilaart en de Welriekende Dreef in.

  • Team Transport komt toe op de cache van Team O, deze ligt nabij de volgweg en dichter bij de Delhaize Overijse. De drie daders daar hebben min of meer gelijkaardige vermommingen en min of meer een gelijkaardige fysionomie en beschikken over een gelijkaardige VW Golf. Het team vertrekt zodra de wapens toekomen, kwestie van seconden. In het slechtste geval (transport duurt te lang) kan de operatie alsnog afgeblazen worden. Een mogelijke lokatie is het gebied ten zuiden van de Welriekende dreef. Vandaar kan men ook via de afrit in Jezus Eik de Brusselsesteenweg op richting Delhaize.

  • Het team transport kan met zijn onverdachte wagen vooruit rijden en dienen als "spotter".

Voor dit scenario spreken we dan al over 7 of 8 man. Wat best mogelijk kan zijn.

Samengevat: ik denk dat een "dubbeloverval" door één team het meest simpele en meest logische is maar een"drie team overval" biedt zekere voordelen, is ook mogelijk en kan dan duiden op een planning die OF opzettelijk een neus wil maken naar de politiediensten EN/OF een grotere impact veroorzaken op de bevolking via de media. Het is echter evenzeer mogelijk dat dit enkel op ene uitgekookte manier werd uitgevoerd alleen maar om het risico op onderschepping te minimaliseren.

Re: Overijse: 27 September

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Ik zie niet in waarom er twee teams nodig zouden zijn. Heeft geen enkel nut. Twee teams is alleen maar een dubbele kans om gepakt te worden, en een dubbele kans op getuigen. De overvallen zijn ballistisch aan elkaar gelinkt. De afstand is gemakkelijk in de benodigde tijd te overbruggen. De beschrijvingen van de daders vertonen voldoende overeenkomsten. Laat de feiten spreken. Die zijn al dramatisch genoeg.

375

Re: Overijse: 27 September

Finné kwam er regelmatig, in het milieu hoef je geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen hoe dodelijk dergelijke routines kunnen zijn. Vooralsnog zie ik geen enkele rationele reden om deze theorie naar prullenbak te verwijzen. Qua terreur had men beter een station, vliegveld of kerncentrale overvallen. Qua afpersing zijn er tal van feiten die niet aan Delhaize gelinkt kunnen worden. Er zijn maar weinig theorieën waar een levensvatbaar motief voor te verzinnen valt. Reden genoeg om er zuinig op te zijn.

376

Re: Overijse: 27 September

Ik heb het hier al meermaals geschreven: ik ben er echt niet zeker van dat de overvallers van Overijse exact dezelfde waren als de bandieten die kort voordien in Braine l'Alleud hadden huisgehouden. Eén ding blijft wel zeker: ze kenden de binnenwegen tussen Braine l'Alleud en Overijse. Maar het ligt voor mij net iets te zeer voor de hand dat het dezelfde daders zou betreffen. Ik houd rekening met twee commando's en een gebeurlijke switch van voertuigen, ergens tussen Braine en Overijse. Vraag me niet waarom. Maar niets in dit dossier is wat helt lijkt. Ik weet het niet, hé. Ik was er niet bij. Maar ik merk toch enkele significante verschillen tussen de beide overvallen. Zo bijvoorbeeld zou het me geenszins verwonderen dat Basri Bajrami aan de ene overval wel, en aan de andere niet heeft deelgenomen. Wie de zaak grondig volgt, weet wat ik bedoel.

377

Re: Overijse: 27 September

CleverTrevor wrote:

Finné was een toevallig slachtoffer. Zoals alle mensen die bij de warenhuisovervallen gedood werden toevallige slachtoffers waren. Het is logistiek niet mogelijk om een executie op deze manier te plannen, en bovendien dwaas want er zijn veel eenvoudigere en veiligere manieren om iemand te doden. Ik heb dat al eens proberen duidelijk maken » Forum

Dit is inderdaad de essentie. Léon Finné was een toevallig slachtoffer, net als alle anderen. De 3 daders van Eigenbrakel waren dezelfde als in Overijse. De rest is folklore.

378

Re: Overijse: 27 September

Zeno, er zijn zeker evenveel argumenten om te stellen dat het twee teams waren. Geen folklore!

379

Re: Overijse: 27 September

Reneke, er is geen enkele valabele verklaring te geven waarom de 3 overvallers van Eigenbrakel onderweg naar Overijse zouden stoppen om hun wapens door te geven aan 3 andere criminelen die dan de raid op Overijse gaan afwerken. Ik weet dat jij je specialiseert in het vergelijken van robotfoto’s maar objectief gesteld ... ik ben daar geen believer van. Teveel mogelijkheid tot foutieve interpretaties en zodoende geen enkele bewijskracht.

380

Re: Overijse: 27 September

Stellen dat elke piste, behalve de jouwe, folklore is, getuigt van weinig (emotionele) intelligentie. Valabele redenen genoeg. Wat dacht je van het de onderzoekers zo moeilijk mogelijk te maken, of nog, wat dacht je van Mastermind Bouhouche die graag spelletjes speelt met alles wat een pet draagt.