Re: Erpe-Mere: 7 Mei 1981

zenga wrote:

Er is in sommige literatuur ook sprake van een illegale wapenhandelaar uit Erpe-Mere in 1986, achter die zijn naam ben ik jammer genoeg nog niet gekomen.

Bedoel je deze wapenhandelaar (die van die schietstand in Erembodegem)?

  • Maatschappelijke Naam: Baeyens, Alphonse

  • Ondernemingsnummer: 0581.758.290

  • Begindatum: 1 oktober 1970

  • Status: actief

  • Rechtstoestand: normale toestand sinds 1 oktober 1970

  • Adres: Oudenaardsesteenweg 34 bus 1 9420 Erpe-Mere

  • Activiteiten: Detailhandel in wapens en munitie in gespecialiseerde winkels - Vervaardiging van artillerie en ballistische raketten - Vervaardiging van lichte oorlogswapens - Vervaardiging van edelsmeedwerk van edele of onedele metalen geplateerd met edele metalen: tafelgerei, toiletbenodigdheden, bureaugarnituren, enz ...

22

Re: Erpe-Mere: 7 Mei 1981

Ik ben alleszins nog niks tegengekomen dat er op wijst dat ze deze persoon zouden bedoelen met "die illegale wapenhandelaar uit E/M in 86".

23

Re: Erpe-Mere: 7 Mei 1981

Merovinger, nog geen bevestiging, maar het zou om een vriend van Hage Maroun gaan die zijn woning mocht gebruiken in Erpe-Mere, waar ze o.a. een Uzi afkomstig van Mendez hebben gevonden, en die Uzi zou door Jules Montel aan de vriend van Hage Maroun zijn gegeven.

24

Re: Erpe-Mere: 7 Mei 1981

Inbraak in rijkswachtpost te Erpe-Mere

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in de rijkswachtpost aan de Oudenaardse Steenweg te Erpe-Mere. Onbekenden verbrijzelden een ruit en drongen het gebouw, waar 's nachts niemand verblijft en waar enkel een muurtelefoon met de permanentie is aangesloten, binnen.

Zij braken twee kasten open en ontvreemden een tiental dienstwapens, waaronder een machinegeweer en verscheidene pistolen en een honderdtal patronen.

De dieven gingen erg deskundig te werk, men probeerde eventuele sporen zelfs met een poederblusser uit te wissen zodat men meent dat men hier met geen gelegenheidsinbrekers te doen heeft. Een onderzoek werd ingesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Mei 1981

Oproep tot getuigen

De onderzoeksrechter te Dendermonde doet een oproep tot getuigen in verband met de diefstal die in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 mei gepleegd werd in de rijkswachtbrigade te Erpe-Mere. Vermoedelijk werd het voertuig van de daders tijdens de diefstal achtergelaten op de verbindingsweg Ottergem-Erpe-Mere, die ten zuiden van de autosnelweg Oostende-Brussel is gelegen. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Mei 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Erpe-Mere: 7 Mei 1981

Merovinger wrote:
zenga wrote:

Heeft iemand het nieuwe boek van Henri Van Nieuwenborgh gelezen (Littekens - Het spoor Nijvel-Aalst van de Bende)? Daarin zou volgens een FB post van Michel Leurquin staan dat juwelier Szymusik (Anderlues 83) vermoord werd met een wapen afkomstig uit die privé collectie (een Armenius) die ik eerder in deze thread beschreef. Kan iemand bevestigen/ontkrachten dat dit in het boek staat?

Zoals gezegd staat dat inderdaad in het boek maar heb ik mijn twijfels bij het waarheidsgehalte van die bewering van de auteur. Volgens mij heeft de auteur dat ergens uit een toenmalig krantenartikel gehaald (dat artikel heb ik zelf nog niet gevonden) dewelke dus op zich vermoedelijk ook foutieve informatie bevatte.

De Arminius van Szymusik had een serienummer nl. 581479 (bron opsporingsdocument CBO van 21 maart 1986). Aangezien het serienummer door de politiediensten gekend is, veronderstel ik dat Jean Szymusik voor dat wapen dus over een wapenvergunning beschikte of het wapen officieel gekocht heeft in een wapenwinkel. Hoe zouden de speurders anders het serienummer ontdekt hebben? Die info moeten ze toch ergens in een wapenregister gevonden hebben?

Want, indien diezelfde Arminius afkomstig zou geweest zijn van een diefstal uit de kazerne van Erpe-Mere, dan zou dat wapen nooit in het officiële circuit terecht zijn gekomen en dan zou Szymusik het wapen op de zwarte markt gekocht hebben zonder registratie. In dat geval zouden speurders nooit te weten zijn gekomen dat Szymusik een Arminius cal. 38 zou gehad hebben (wel dat hij een wapen had want zijn dochters zullen dit verklaard hebben maar niet het merk, model en kaliber), laat staan er het serienummer van kennen? Vergeet ook niet dat Szymusik niet geschoten heeft met dat wapen naar de daders en toch weten de speurders welk wapen hij in handen had. Of hebben de speurders thuis bij Szymusik een foto gevonden van dat wapen waarop het serienummer te zien is?

Kort samengevat: ik acht de kans dat de Arminius van Szymusik afkomstig is van de diefstal in Erpe-Mere zeer klein in (om niet te zeggen bijna nihil).

De Arminius waarmee Szymusik vermoord is, zou een wapen zijn dat gestolen is in Erpe-Mere. Dat wapen is niet Szymusik zijn eigen wapen, waarvan de gegevens gekend zijn vanwege de registratie. De daders die Szymusik vermoord hebben zijn dezelfde als de daders in Erpe-Mere versta ik daar dus uit..

Ben wrote:

De dieven gingen erg deskundig te werk, men probeerde eventuele sporen zelfs met een poederblusser uit te wissen zodat men meent dat men hier met geen gelegenheidsinbrekers te doen heeft. Een onderzoek werd ingesteld.

Net zoals ze een poederblusser hebben leeggespoten in dat busje dat weergevonden is in een garagebox net voor de politie een inval deed?