Topic: Dendermonde: 10 november 1983 - Ruiselede: 19 november 1983

Enkele inbraken of pogingen tot inbraken in juwelierszaken in de weken voor de feiten in Anderlues.

Voor miljoenen juwelen weg uit het uitstalraam

Onbekenden hebben donderdagochtend [10 november 1983] omstreeks half vier voor enkele miljoenen frank juwelen en uurwerken buitgemaakt met een snelle graai in het stukgeslagen uitstalraam van de juwelierszaak Tony Roobroeck aan de Brusselsestraat te Dendermonde. Vooralsnog zijn er geen getuigen gekend, die de daders van deze inbraak in volle stadscentrum hebben opgemerkt.

Juwelier Tony Roobroeck werd gewekt door het inbraakalarm, op het ogenblik dat één van de uitstalramen met een zware staaf werd stukgeslagen. Hij belde onmiddellijk de stedelijke politie. Om de aandacht te trekken van eventuele voorbijgangers, gooide hij nog een vaas door het slaapkamerraam naar buiten. Op dat ogenblik waren de dieven reeds spoorloos verdwenen.

Om tot bij het verder van de straat afgelegen uitstalraam te komen, hadden de daders van deze kraak eerst een gat geknipt in het metalen rolluik dat het winkelpand afsluit.

Juwelier Roosbroeck raamde de waarde van de gestolen ringen, armbanden en uurwerken op een bedrag tussen drie en vijf miljoen frank. Het is reeds de vierde maal in enkele jaren tijd dat de juwelier het slachtoffer van dieven is: tweemaal met een inbraak en tweemaal met een overval.

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 november 1983

Rijkswacht verijdelt juwelendiefstal

Een rijkswachtpatrouille van de brigade van Ruiselede heeft zaterdagmorgen [19 november 1983] een diefstal in de juwelierszaak van Leon Ide, Bruggestraat 13, Ruiselede, verijdeld.

Drie jongelui, die zich verplaatsten met een wagen van het merk Golf VW, die de nacht voordien in Knokke was gestolen (*), hadden hun auto rechtover de juwelenwinkel geparkeerd. Net toen de rijkswachtcombi kwam aangereden, werd een passagier uit het voertuig geduwd. De kerel zette het, bij het zien van de ordehandhavers op een lopen. Maar hij kon enkele honderden meter verder in de kraag worden gegrepen.

Het betreft een zekere Alain S. (**) uit Sint-Jans-Molenbeek. Zijn twee spitsbroeders ontkwamen met de auto. De wetdienaren slaagden er wel in de nummerplaat op te tekenen. Zij vermoeden, dat de kerels het wel degelijk op de juwelierszaak hadden gemunt.

Een maand terug trachtten honderd meter daarvandaan onbekenden in te breken bij juwelier Vanhoutteghem. De daders poogden binnen te dringen door gewoon het aluminium rolluik af te rukken. (***) Maar toen het blind met veel gedruis naar beneden plofte, kozen de onverlaten het hazepad.

Of bij deze twee inbraakpogingen gebeurlijk dezelfde daders aan het werk waren, dient nog uitgemaakt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 21 november 1983

(*) Heeft dit een link met het volgende verhaal? » Forum

(**) Ter info, het CBO was in 1988 in het grootscheeps onderzoek door de afdeling Bende van Nijvel van de BOB op zoek naar de volgende informatie: inwinnen van de inlichtingen die nodig zijn voor het redigeren van de voormelde listings waaronder de gekende personen met de voornaam Alain. » Forum

(**) Zoals in Maubeuge?