1

Topic: Guy Mathot

Socialistisch politicus, burgemeester van Seraing, minister van Openbare Werken tussen 1977 en 1981 en daarna minister van Begroting. Kwam in opspraak bij het Agustaschandaal, de moord op André Cools en allerhande malversaties maar is nooit veroordeeld. Overleden in 2005.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by dim 12-09-2012 13:55)

Re: Guy Mathot

De moeite om Mathot wat meer onder de loep te nemen: ook zijn relatie met van Vreckom, Cywie, VDB (+ De Pauw, Vastapane, ...), Cools (+ Spitaels, ...), Deferm (+ dossier Atlas) en in de affaires Gotha, circuit van Francorchamps, Feluy, Rouge Cloître, Roze Balletten, Agusta, ...

Tot over zijn oren, zoals dat heet.

Re: Guy Mathot

Mathot, Vanden Boeynants, De Pauw, Vastapane, en ... Kashoggi-achtigen:

Ca n'a pas duré longtemps avant que Cools se préoccupe de l'influence de Cywie sur Van Vreckom et donc sur Mathot, son poulain. En 1977, Mathot devint ministre pour la première fois, il reçut le portefeuille de Travaux publics et des Affaires wallonnes dans un gouvernement VDB. A cette époque, Mathot était sous l'emprise de VDB et de ses amis tels Charly De Pauw, le promoteur immobilier, et Aldo Vastapane, le roi du taxfree-shop. Les deux hommes étaient plus à l'aise dans le milieu international des marchands d'armes que ce qu'on pourrait imaginer à première vue. De Pauw ne cachait pas, par exemple, qu'il était un très bon ami de marchands d'armes arabes, actifs au niveau planétaire, comme Adnan Khashoggi et Akram Ojieh.

Re: Guy Mathot

En de onvermijdelijke diamanten... Wat volgt is internetroddel uiteraard, voor wat het waard is:

Het is geweten dat van Vreckhom Eliane haar loopbaan als publieke vrouw begon in Nederland, meer bepaald in de bar "Elgus" in Maastricht. Deze bar werd meer dan regelmatig bezocht door de heren Spitaels en Vanden Boeynants die onderling een weddenschap aangingen teneinde vast te stellen hoe lang het zou duren vooraleer hun collega Mathot op deze bijzonder mooie vrouw verliefd zou worden.

Over hun bijgedachten hoeft niet verder te worden uitgewijd. Na slechts een bezoek aan haar bar deed Mathot haar de nodige voorstellen waarop zij inging. De heer Mathot kocht haar vervolgens af van haar pooier [Gustav Krüder, red.] en installeerde haar in de eerste plaats in een appartement in Ukkel dat enige tijd later door de gerechtelijk politie werd doorzocht in het kader van een handel in diamanten.

De villa in Sint-Genesius-Rode werd gebouwd met gelden afkomstig van Charly de Pauw. De fondsen werden versast naar een firma op de Cayman-eilanden. Deze villa heeft dikwijls gediend om aangename partijen in door te brengen. Ook namen minderjarigen hieraan deel, meestal afkomstig uit tehuizen uit de omgeving". 

5

Re: Guy Mathot

De naam van Guy Mathot lijkt wel een synoniem voor talloze financiële en politieke affaires, casseroles genaamd. Een selectie uit het leven van "de man van honderd schandalen", die nooit werd veroordeeld. 

Treinincident (1977)

Mathot mist als minister van Openbare Werken in 1977 zijn trein op weg naar Zwitserland. Hij neemt de volgende, maar de NMBS hangt er voor hem een extra luxewagon aan. 

Centre Albert (1979)

De nationale pensioenkas verkoopt het gebouw in Charleroi via een immobiliënvennootschap aan de Regie der Gebouwen. Zowel de pensioenkas als de Regie maakt op de ingewikkelde transactie verlies, maar de vennootschap maakt een winst van meer dan 5 miljoen euro. Mathot regelt de transactie. 

Kabinet (1979-81)

Over zijn kabinetsleven gaan de spectaculairste verhalen: vrouwen, eten (voor 50.000 euro restaurantbonnen) en drank (3.000 flessen) waren legio. Het Rekenhof maakt brandhout van zijn te kwistig beleid. Ook schaft Mathot een BMW coupé in onderdelen aan om het visum van het Rekenhof te ontlopen. Met die BMW wordt hij geflitst met 160 kilometer per uur. 

Gotha (1982)

Zijn naam valt in het Gotha-schandaal, een duur bordeel waar minderjarige diensters politici zouden hebben vermaakt.

Voetbalclub Seraing (1984)

Als beheerder zou Mathot mee verantwoordelijk zijn voor de zwarte kas. Hij wordt op heterdaad betrapt bij het verdonkeremanen van documenten. De feiten leveren hem een weekendverblijf op in de gevangenis. Een parlementaire commissie ziet onvoldoende bewijs voor de opheffing van zijn onschendbaarheid. 

Olieraffinaderij Feluy (1984)

De Oostenrijkse oplichter Ernst Polley betaalt de aankoop van de gewezen Chevron-raffinaderij in Feluy met valse cheques. Die blijken op de schrijfmachine van Mathot te zijn getikt. Eliane Van Vreckom, Mathots min of meer officiële vriendin (die al genoemd was in een zwendel van een aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij dat de PS'er in zijn auto zou hebben verborgen), tracht een van die cheques (ter waarde van 250.000 euro) te innen.

Met Van Vreckom in de koffer fopt Mathot een rijkswachtversperring. Hij verliest zijn onschendbaarheid als kamerlid. Toch laat het parket de meeste beschuldigingen vallen. In 1988 vraagt de Senaat, waar Mathot intussen zetelt, de schorsing van zijn vervolging wegens gebrek aan bewijs. 

Villa in Saint-Raphaël (1987)

Aan de Avenue Auguste in de Franse badplaats Saint-Raphaël bouwt Mathot een villa annex zwembad ter waarde van 300.000 euro. Op een Franse rekening staat 70.000 euro. Niks ergs, alleen weet de fiscus nergens van. 

De moord op Cools (1991)

Drugtrafikant Carlo Todarello en een anonieme tipgever wijzen naast Alain Van der Biest Mathot aan als opdrachtgever voor de moord op het Luikse PS-kopstuk André Cools. Wegens gebrek aan bewijzen wordt Mathot alleen opgeroepen als getuige. 

Agusta (1994)

Bij de aankoop van 46 legerhelikopters eind jaren tachtig betaalt het Italiaanse bedrijf Agusta smeergeld. Dat geld zou onder meer naar de Luikse PS zijn gegaan. Mathot wordt in beschuldiging gesteld, verliest zijn politieke onschendbaarheid en moet ontslag nemen als Waals gewestminister. Tijdens het eigelijke proces blijft hij buiten schot.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Guy Mathot

Als VdB onze Andreotti is, dan is Mathot beslist onze Craxi.

Zie ook de Francorchamps-affaire en de WTC-affaire (en dan zitten we bij De Pauw & co). Van de Gotha-affaire (of de affaire Mosbeux, naar de frauderende eigenaar van de Gotha club in Sirt-Tilman, wiens vrouw samen met de vrouw van Mathot een winkel had in Luik) zouden we misschien toch eens de details moeten bekijken? Over welke politici met minderjarige diensters gaat het hier?

7

Re: Guy Mathot

De Roze Balletten kwamen uitvoerig in de media door de getuigenissen van dokter Pinon. (...) Videocassettes met compromitterend materiaal van vooraanstaande personen zouden o.a. opgenomen geweest zijn in de Villa Mathot en als chantagemiddel gediend hebben om zaken in de doofpot te doen belanden.

Op 23 maart 1997 verscheen er in dit verband een artikel in De Morgen dat verwees naar deze spookvilla. In de betere wik van Terhulpen zou deze riante villa ooit cadeau zijn gedaan door een Brusselse projectontwikkelaar [Charly De Pauw] aan Guy Mathot. Ook TVCom wijdde er een reportage aan en suggereerde een verband met de bouw van WTC III, een kantoorgebouw in de Noordwijk.

Mathot had het nationale departement Openbare Werken immers verplicht te verhuizen naar deze toren. Het erfpachtcontract werd afgesloten voor ene periode van 24 jaar tussen de minister en World Trade Center. De destijds afgesproken huurprijs lag volgens het Rekenhof abnormaal hoog. In totaal betaalde de overheid immers op die manier tien miljard BEF wat neerkwam op zowat driemaal de kosten van de bouw zelf van de kantoortoren.

Nooit van die villa gehoord reageerde Mathot op de berichtgeving van TVCom. Waarom hij dan een aanvraag voor aansluiting gas, elektriciteit en TV-distributie ingediend had op dit adres en het document ondertekende met Zeer dringend, Mathot, minister van Openbare Werken is op zijn minst eigenaardig. Guy Mathot overleed in 2005.

Ander bizar gegeven met deze spookvilla is dat ze sinds 1988 op naam staat van Flora Mendez-Blaya, de zus van de in 1986 vermoorde FN-directeur Juan Mendez.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Guy Mathot

Ben is die datum van 1988 correct? De zus van Mendez woonde ten tijde van zijn moord op de hoek Varenslaan/Boslaan in Overijse, nabij het meer van Genval. Op het forum kan je lezen dat deze villa ook onderzocht werd door de politie. De spookvilla van Bultot, eigenlijk roze balletten-villa, staat in de Clos des Nefliers 6, een paar km verderop. Indien de zus 2 jaar na de moord op haar broer verhuist naar deze roze balletten-villa van Bultot is dit een grote toevalligheid.