51

Re: Waver: 30 September

Dekaise leeft zeker, heb 'm van de week nog gezien.

52 (edited by Rockefeller 20-03-2010 16:03)

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

In Hoeilaart kwam het nog tot een zware schietpartij met een politiepatrouille waarbij het eendenroer nog eens in actie kwam. Een van de agenten herkende Bouhouche wiens het gezicht met fond de teint was verdonkerd. Een getuige, toevallig een oud-legionair, had de indruk dat het om een militaire operatie ging omdat de gangsters het politievoertuig omsingelden en dan langs twee kanten onder vuur namen. De gangsters werden achtervolgd door een Renault 4 en hadden dus gemakkelijk kunnen ontkomen, maar ze temporiseerden tot het politievoertuig hen inhaalde zodat ze met hun manoeuvre konden uitpakken. Het leek wel alsof ze wilden aantonen dat de politie ondermaats was zowel qua uitrusting als training.

Ben: klopt, maar let ook op wat er een beetje verder staat:

"Eén van daders lijkt sprekend op Vicky van Obbergh (robotfoto 16), die vlak naast het bos van Houssières woonde. Bij hem werd een Enfield gevonden die bij Dekaise gestolen was. Vicky had er geen zinnige verklaring voor." (Bron, De bende Van Nijvel, Guy, Bouten, p. 91, p. 319)

Plus, contra Bouhouche: die had thuis op een kaart een cirkel staan rond de tumulidreef, waar de auto teruggevonden werd. Ik denk dat dit alles zeer overtuigend bewijsmateriaal is en dat we met 99% zekerheid mogen stellen dat Bouhouche en Van Obbergh bij de feiten aanwezig waren. Als je een deel van de buit hebt én je wordt praktisch herkend, wordt ontkennen wel erg moeilijk... Voor de rest is het gissen: zowel Lekeu als Balou Becker zijn in de winkel door getuigen herkend (Bouten, de Bende van Nijvel, p. 74, p. 363), maar het is me niet duidelijk of dat nu tijdens of voor de overval was.

Nu de daders min of meer geïdentificeerd zijn, moeten we misschien eens verder zoeken naar de motieven voor de overval. Ik denk dat we er heel dicht bij zitten, omdat ook daar al interessante constataties verricht zijn - Bouten is onnavolgbaar in zijn typische bondige gedetailleerdheid (p. 81-82). Het probleem is dat er verschillende mogelijkheden zijn die best plausibel zijn.

  1. Dekaise zou een bestelling gekregen hebben voor zijn revolutionaire geluidsdempers met Amerikanen die connecties bij de CIA zouden hebben (Bob Gray en Robert Schuster) en Willy Pourtois als tussenpersoon. Dekaise zou zijn bestelling niet nagekomen zijn omdat hij eerst betaald wilde worden (400.000 frank, te betalen voor 1 september 1982). De overval zou meteen daarop op het touw gezet zijn om hem een lesje te leren. Bouhouche kende Willy Pourtois zeer goed en zou in dat geval door hem aangesproken zijn om de zaak op touw te zetten.

  2. Een andere mogelijkheid is dat men in Bulgarije interesse had om de wapens te produceren. Nutribel was officieel als Belgische onderneming gespecialiseerd in de import en export van voedingswaren, maar deed in feite aan wapenhandel. Ze dreven handel met het Bulgaarse staatsbedrijf Kintex, dat onder het oog van de Bulgaarse geheime dienst werkte. Kintex handelde in wapens en drugs: officieel om het westen te ondermijnen, in de praktijk vooral om geld op te leveren.
    Bij het Belgische Nutribel werkte Willy Van Baelen. Hij en Willy Pourtois waren de belangrijkste contactpersonen in België voor het Bulgaarse Kintex. Behalve contactpersoon was Pourtois ook dubbelagent van de Staatsveiligheid. Ene Ivanov zou uit Sofia een telex gestuurd hebben naar de Buglaarse diplomaten Damianov en Chtilianov, die Dekaise enkele keren kwamen opzoeken in verband met de geluidsdempers. Dit bewijst uiteraard de duidelijke interesse van de Bulgaren en misschien wilden ze de prototypes wel stelen, maar de rol van Willy Pourtois is hier toch duidelijk kleiner en bovendien waren de Bulgaren misschien minder snel geneigd hem te vragen de overval te plegen.

  3. De Libanese connectie wilde het prototype. Ze twijfelden met het te kopen, maar pikten het achteraf.

Theorie 2 en 3 zouden verklaren waarom men specifiek riep dat men had wat men zocht (het prototype). Eén prototype om na te maken volstaat immers. Theorie 1 verklaart specifiek waarom Bouhouche de winkel binnenviel en waarom Dekaise niets over de zaak kwijt wil. Willy Pourtois en Bouhouche hadden allebei banden met de staatsveiligheid. Dat hun klanten Amerikanen waren met banden bij de CIA kan verklaren waarom de Staatsveiligheid deze zaak in handen nam en waarom er obstructie van het onderzoek gevoerd werd.

De reconstructie is dan als volgt: Willy Pourtois gaat met de Amerikanen Gray en Schuster naar Dekaise om het prototype te bekijken. Zij willen ze kopen maar de betaling laat op zich wachten. Dekaise wil niet meer leveren. Willy Pourtois vraagt aan de Staatsveiligheid en/of Bouhouche in te grijpen. Dekaise wordt overvallen door Bouhouche, Vicky van Obbergh en anderen, het prototype wordt gestolen.

53

Re: Waver: 30 September

Darville zou wel eens belangrijker kunnen zijn dan men denkt. Zie ook Jean-Claude Darville die in een getuigenis genoemd werd als de voornaamste organisator van de Bende-acties en dicht bij Robert Darville zou staan (familie?).

54

Re: Waver: 30 September

Rockefeller wrote:

één van daders lijkt sprekend op Vicky van Obbergh (robotfoto 16), die vlak naast het bos van Houssières woonde

In het boek van Bouten wordt de aanwezigheid van Van Obbergh trouwens als een feit aanzien:

"Het is ook merkwaardig dat Vicky Van Obbergh, die deelnam aan de overval op Dekaise, zelfs een tijdlang vlakbij het bos van Houssière heeft gewoond."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 30 September

Circa 45 dagen na de schietpartij in Maubeuge, duikt de bende weer op. Ik zou wel eens willen weten hoeveel personen er telkens meededen. Wat ik uit de teksten van deze site begrijp:

Dinant: 2 personen, een man van middelmatig gestalte vergezeld van een grote, lijvige en potige kerel. De auto stond verderop in de straat. Er wordt niet gesproken van een wachtende chauffeur.

Lembeek: onbekend. Mogelijk zijn dit dezelfde 2 personen geweest.

Maubeuge: 2 gestaltes glijden uit de auto. Er wordt niet gesproken van een derde persoon. Eentje gaat dus naar binnen om te shoppen en eentje staat op de wacht. Mogelijk zijn dit nog steeds dezelfde 2 personen.

Waver: 2 personen gaan naar binnen voor de hold up. Echter wordt er tegelijkertijd geschoten vanuit de geparkeerde Santana. Ik neem aan dat dit dus de eerste keer is dat ze met z'n drieen zijn? Is bij deze de bende officieel uitgebreid? Is er een chauffeur bijgekomen? Of is er een overvaller bijgekomen? Of doet ie slechts 1 keer mee, omdat hij als enige precies weet welke wapens wel en niet?

De grote potige lijvige kerel wordt niet beschreven in de winkel van Dekaise: "Signalement van de 2 overvallers : eentje tussen 25 en 30 jaar, middelmatig of zwaar gewicht, 1m70 à 1m75 groot. Zijn medeplichtige was jonger en had een Zuiders uiterlijk. Bijna verwijfd". Is de 'grote, lijvige en potige kerel' er dit keer niet bij of zit ie in de auto te wachten? En de vraag is: Hoe groot is de kans dat de twee van Maubeuge er ook allebei weer bij zijn dit keer? Gaat het telkens om de zelfde personen?

Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water. Deze overval past in het rijtje daden die ze eerder begingen.

  1. Zelfde wapen als in Maubeuge;

  2. Behoefte aan betere bewapening;

  3. Houden van veel risico's nemen.

Meest veelzeggende detail aan de overval in Waver is mijns inziens de vondst van de drugsweegschaaltje in de uitgebrande Santana. Dit is de eerste keer dat we de Bende aan drugs kunnen koppelen. Vanuit dat perspectief valt ook te verklaren waarom ze zoveel risico's hebben genomen. Ze gebruiken zeer waarschijnlijk drugs. Het is zeer aannemelijk ook dat ze hiermee geld verdienen. Ze handelen in drugs, en beschermen hun markt met wapens, en hoeven zo niet meer in te inbreken voor de kost zoals ze waarschijnlijk voorheen deden.

Maar de grote vraag is wel. Is dit een opdracht voor een ander? Wie is die wijsneus die info heeft uit de wapenindustrie? Is dat een van de drugsgebruikende bendeleden? Of is hier echt al sprake van een opdrachtgever. Voor deze overval werd mogelijk heel erg goed betaald. Een deel van de wapens was voor eigen gebruik en een deel voor toekomstige plannen. Deze stonden nog niet vast.

Inmiddels waren er al wel 3 overvallers bij betrokken en mogelijk 1 medeplichtige, als daar ook nog een opdrachtgever aan te pas komt, zijn er al 5 mensen die veel weten. Alles wijst erop dat iig 2 van de bendeleden, (die in maubeuge waren) compleet voldoen aan de omschrijving crimineel pur sang. Deze 2 mannen zijn geen politiemensen of zo. Ook geen politiek actievelingen. Dit zijn jongens die houden van drugs, champagne, auto's en wapens enn van inbreken.

Kennelijk willen ze carrière maken. En hebben ze daarvoor de juiste contacten te pakken gekregen. Wordt vervolgd.

Re: Waver: 30 September

Wie kan mij helpen? Bij welke bendedaad wordt er voor het eerst een wapen van Dekaise gebruikt?

Re: Waver: 30 September

Zo een weegschaal word ook gebruikt voor het heropvullen van kogels, is daarom niet van druggebruikers. Zou nogal onhandig zijn om in een auto drugs af te wegen.

Re: Waver: 30 September

Dit al eens gesteld in deze discussie. Daarop kwam een reactie in de zin van: dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een miniscuul werkje als een kogel te heropvullen in een auto gebeurt.

59

Re: Waver: 30 September

partouzeur wrote:

zo een weegschaal word ook gebruikt voor het heropvullen van kogels, is daarom niet van druggebruikers. Zou nogal onhandig zijn om in een auto drugs af te wegen.

En daarbij komt dat een drugsgebruiker geen weegschaal gebruikt, een drugsdealer daarentegen wel. Dus het verhaal drugsgebruiker en weegschaal kan hiermee van tafel.

noordeling wrote:

Dit al eens gesteld in deze discussie. Daarop kwam een reactie in de zin van: dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een miniscuul werkje als een kogel te heropvullen in een auto gebeurt.

Hoeft ook niet, diegene kon hem (weegschaal) gewoon bij zich hebben gehad toch?

Re: Waver: 30 September

OK, ze hebben niks met drugs te maken. Het zijn kogelvullers. Blijf vooral zo denken.