1

Topic: Martial Lekeu

De verklaringen van Lekeu

Begin maart 1989 publiceerde de Franstalige krant La Dernière Heure een interview met Martial Lekeu, een voormalige rijkswachter van de Brusselse BOB die in augustus 1984 in onduidelijke omstandigheden en met hulp van DEA-agent Frank Eaton België ontvlucht was en sindsdien, met een toeristenvisum dat slechts zes maanden geldig is, onder de valse naam David Adams in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, verblijft. Toen het effect van zijn onthullingen in La Dernière Heure was uitgedeind, volgde op 5 september 1989 een reeks nieuwe revelaties in het weekblad Panorama. In het eerste interview vertelde Lekeu aan journalist Gilbert Dupont dat hij eind jaren zeventig was toegetreden tot de Groep G, een op nazi-leest geschoeide parallelle geheime organisatie binnen de rijkswacht geleid door Francis Dossogne en Paul Latinus, de kopstukken van het Front de la Jeunesse.

Groep G zou staan voor 'Groupe d'Action Politique'. Andere bronnen spreken van 'Groupe de la Gendarmerie', naar analogie van de zusterorganisatie van Groep G in het leger, de Groep M, Groupe Militaire. Daarnaast bestonden er ook kernen aan de Université Libre de Bruxelles, bestaande uit kandidaat rijkswacht-officieren die criminologie studeerden aan deze universiteit, in de Koninklijke Militaire School, in het Mobiel Legioen, in de groep Dyane, in de drugssectie van de Brusselse BOB en in verschillende andere brigades van de rijkswacht.

Volgens speurders die anno 1989 enig inzicht proberen te krijgen op de omvang van deze extreem-rechtse infiltratie zouden er bij de rijkswacht minstens een zestigtal manschappen bij betrokken zijn. De organisatiestructuur van de Groep G bestond uit afzonderlijke cellen die van elkaars bestaan en werking niets afwisten. Er wordt dan ook toegegeven dat de infiltratie wellicht groter was dan de geraamde zestig manschappen. Naar eigen zeggen was Martial Lekeu gerekruteerd door Didier Miévis, een BOB'er die bij het Centraal Bureau voor Inlichtingen werkte en door Lekeu omschreven werd als de rekruteringsofficier van het Front bij de rijkswacht. Lekeu nam ook geregeld deel aan informele bijeenkomsten in het Brusselse 'Hotel de la Pompe' met commandant François van het NBD en Frank Eaton van de DEA.

Over de politieke gezindheid van de club liet Lekeu geen enkele twijfel: 'Toen ik bij de rijkswacht kwam, werd ik een overtuigde fascist. Bij de groep Dyane leerde ik mensen kennen die er dezelfde opvattingen op nahielden als ik. We groeten elkaar zoals de nazi's. Telkens we in de kantine of in de gangen van het BOB-gebouw aan de Leuvense weg onze hakken tegen elkaar klikten, hoorden we anderen dat ook doen. Dat was een teken van samenhorigheid. We lachten om de migranten wier gezichten we in puin sloegen. Wanneer we meewerkten aan een of andere actie in een migrantenbuurt gingen we er keihard tegenaan. Ik vraag me nu af wat we zouden gedaan hebben als we op zo'n moment het bevel hadden gekregen om op die mensen te schieten. Als ik eraan terugdenk schaam ik me. Samen met een tiental andere rijkswachters luisterden we naar marsmuziek van de Waffen SS. Aan de muren hingen nazi-vlaggen.'

Volgens Lekeu werd door de Groep G en de Groep M vanaf 1975 gewerkt aan een plan tot staatsgreep. Die coup moest het orgelpunt zijn van een hele serie terreuracties en zou de macht in handen moeten spelen van het CEPIC. Lekeu in Panorama: 'Tijdens de bijeenkomsten van het Front werd een plan uitgewerkt om België te destabiliseren en klaar te stomen voor een autoritair regime. Dat plan bestond uit twee delen, een luik politiek terrorisme en een luik banditisme. Ik heb in het luik banditisme gewerkt. Ik was een van de specialisten die jonge kerels met rechtse trekken een opleiding moest geven, ze moest kneden tot een getrainde bende die tot alles bereid was. Daarna moest ik alle contact met hen verbreken zodat ze als zelfstandige groep konden voortbestaan en overvallen plegen, zonder dat ze beseffen dat ze deel uitmaakten van een uitgekiend complot.'

Nog steeds volgens Lekeu waren er veel meer van die groepen en zijn die vermoedelijk uitgegroeid tot de Bende van Nijvel. De ex-rijkswachter beweert ook dat hij de speurders van de BOB in Waver, belast met het onderzoek naar de Bende, in 1984 al had ingelicht. Voordien zou hij ook al een rapport over de extreem-rechtse infiltratie in de rijkswacht bezorgd hebben aan adjudant-chef Roger Tratsaert van de info-sectie van de Brusselse BOB.

Daders » Martial Lekeu

2

Re: Martial Lekeu

Lekeu noemt zichzelf niet extreem-rechts. Hij infiltreerde Groep G in opdracht van de Mossad. Groep G plande een extreem-rechts complot in België en de Israëlische geheime dienst wou dit voorkomen. Dankzij rijkswachters Didier Miévis lukte het Lekeu om binnen te raken in Groep G. Nog volgens Lekeu maakt de CCC deel uit van het plan van Groep G om België te destabiliseren.

Lekeu wordt door Van Binst en Louvaert beschuldigt van betrokkenheid bij de overval in Temse. Maar Lekeu heeft - nog steeds volgens hem zelf - een alibi voor Temse. Hij heeft een papier dat gedateerd is op 13/09 (er staat geen jaar bij) en is opgemaakt in Spanje. Lekeu gebruikt dit om te bewijzen dat hij niet in Temse was maar in Spanje. Bull shit, de overval in Temse was op 10/09/1983.

Lekeu, moest nog steeds in opdracht van de Mossad, Paul Latinus schaduwen. Ze werden vrienden. Latinus verklaarde dat er een organisatie achter de Bende zat waar ook rijkswachtkolonels bij betrokken waren. Dit werd bevestigd tegenover Lekeu door kolonel Jean Rousseau. Paul Latinus werd vermoord, volgens Lekeu door de dienst waarvoor hij werkte en door zijn informatie.

De verklaringen van Lekeu zijn vooral leugens om zijn eigen reputatie te redden. De reden waarom hij naar Florida vluchtte was omdat hij werd beschouwd als een Bende-verdachte in Temse, waar hij dus geen sluitend alibi voor heeft. Hij is niet naar Florida gevlucht omdat hij doodsbedreigingen kreeg. Het enigste waar Lekeu misschien de waarheid over spreekt, is Groep G. Het bestaan wordt bevestigt door documenten die gevonden zijn bij Dossogne. Maar volgens de meeste speurders heeft Groep G zelfs zijn geboortejaar niet overleeft.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Martial Lekeu

Volgens vele getuigen en ex-collega's van Lekeu was hij een echte Joden-hater. Nog een reden om te twijfelen aan de verklaringen van Lekeu dat hij zogezegd in opdracht van de Mossad (de geheime dienst van Israël) werkte.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Martial Lekeu

Lekeu is een meedanser in de marge. Trouwens de Mossad draait er zijn hand niet voor om om een Jodenhater te gebruiken als het in hun kraam past.

Re: Martial Lekeu

Volgens mij maakte hij deel uit van de Bende van Nijvel. Kijk maar naar robotfoto 10 en 14. Zijn er echte bewijzen dat hij wel degelijk dood is?

6

Re: Martial Lekeu

Zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel is eigenlijk zo goed als zeker.

Re: Martial Lekeu

Ja, volgens mij kan het wel eens uit Lekeu, Bouhouche, Beijer en Mendez bestaan hebben. Deze zijn de echte maniakken zowel qua wapens, als gangsterisme, en experten in tactiek, strategie, ... Volgens mij weinig kans dat Haemers er tussen zat, maar zal de bende wel gekend hebben. In Aalst misschien samengewerkt met bende De Staerke. En misschien is de oude wel een De Staerke. Hoe oud is of was de garagist Deschepper?

Racisme heeft denk ik weinig met de daden van de Bende van Nijvel te maken. Er wordt vermeld dat de meesten extreme racisten zijn, maar dan gaat men geen Delhaizes overvallen. Volgens mij waren het eerder geënsceneerde executies.

En ja, als je al jaren bij de rijkswacht ( BOB), of andere afdelingen i.v.m. criminele feiten werkt, word je gefrustreerd, en kan je wel is racist worden. Ik kan een gans boek schrijven over getolereerde criminele feiten in BXl die door politie zo gelaten worden uit angst voor klacht aan hun broek te hebben dat ze racist zijn.

Dit is de grote troef die allochtone criminelen enz. in handen hebben, en iedereen angst voor heeft, omdat ze beschermd worden, door de politiek, media, en CVGK. Wie wil stuur ik wel is wat straffe verhaaltjes. En indien ze toch opgepakt worden, worden ze direct weer vrij gelaten. Ja dan kan er wel is echt racisme ontstaan, uit frustratie.

8

Re: Martial Lekeu

patrickhaemers wrote:

Racisme heeft denk ik weinig met de daden van de Bende van Nijvel te maken. Er wordt vermeld dat de meesten extreme racisten zijn, maar dan gaat men geen delhaizes overvallen. Volgens mij waren het eerder geënsceneerde executies.

Volledig mee eens. De politieke voorkeur van de daders had waarschijnlijk heel weinig te maken met de feiten die ze pleegden. Het valt natuurlijk wel op dat de meeste verdachten uit een extreem-rechts milieu komen, maar dat is in mijn ogen geen motief voor de feiten. Het zijn - zoals je zegt - eerder geënsceneerde executies.

Maar om als team goed samen te kunnen werken tijdens die feiten, moet je elkaar natuurlijk wel kennen. Dus kom je uit hetzelfde milieu, rijkswacht, extreem-rechts, leger, ... Ze gaan samen met wapens trainen in de Ardennen, hebben dezelfde politieke (des)interesses en leren elkaar steeds beter kennen. En van het één, komt het ander ...

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Martial Lekeu

patrickhaemers wrote:

Deze zijn de echte maniakken  zowel qua wapens, als gangsterisme, en experten in tactiek, strategie enz

En mensen die monsters kunnen worden, kinderen afknallen is toch iets waar vele zouden voor passen... De Schepper zou om deze redenen er niets mee te maken willen hebben (heb ik eens gehoord), ik stel mij dan wel de vraag van wie hij het voorstel kreeg.

patrickhaemers wrote:

En misschien is de oude wel een De Staerke

Dit heb ik ook altijd gedacht,vooral omwille van die brief van De Staerke. En Haemers en De Staerke zijn kenissen. Ze deden zaakjes.

10

Re: Martial Lekeu

Reeds in 1973 was er sprake van een poging tot staatsgreep. De journalist die er voor het eerst over schreef ken ik persoonlijk zeer goed. De man is C. H. van de Gazet van Antwerpen. De man was in zijn jonge jaren een goede amateur bokser uit Ronse. Heeft ooit nog koning Boudewijn mogen vergezellen bij een reis om verslag uit te brengen,dus niet de eerste de beste.

Hij vertelde ooit dat de bron van dit artikel een hooggeplaatste  rijkswachter was. Dus waren de staatsgreep plannen verraden door de rijkswacht, wat bewijst dat niet iedereen bij de rijkswacht corrupt was. Journalist C. H. liep na dit artikel wel altijd gewapend rond, had een wapenvergunning aangevraagd wegens bedreigingen.