Re: DNA-onderzoek

Wanneer een nieuw dna spoor gevonden wordt (anno 2000), en dit pas in 2007 onderzocht wordt, spreek ik van een hedendaagse manipulatie.

242

Re: DNA-onderzoek

Insp. Witse wrote:

Wanneer een nieuw dna spoor gevonden wordt (anno 2000), en dit pas in 2007 onderzocht wordt, spreek ik van een hedendaagse manipulatie.

Het (menselijke) genoom bestaat uit coderende en niet-coderende stukken DNA-volgorde. Sequenties zijn coderend als ze genen bevatten met informatie voor de synthese van RNA (ribonucleïnezuur) en/of eiwitten. Daaruit kan de leeftijd, haarkleur, oogkleur en huidtype van een persoon opgemaakt worden, net als zijn aanleg om kaal te worden of een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Het grootste deel is niet-coderend DNA, waarmee enkel de identiteit en het geslacht van een persoon kunnen worden bepaald.

In België kan enkel het niet-coderend DNA gebruikt worden in strafrechtelijke onderzoeken, maar in andere Europese landen, zoals Frankrijk of Groot-Brittannië, mogen speurders ook gebruikmaken van het coderende DNA.

Volgens La Libre Belgique en La Dernière Heure hebben de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) recent de toestemming gekregen analyses van coderend DNA uit te voeren in het Bende-dossier. Hoe de Belgische wetgeving daarbij precies omzeild is en of er al analyses uitgevoerd zijn, konden de kranten niet achterhalen.

Bron » Nieuws

Belangrijk woordje: recent. In 2000 was het nog niet mogelijk, wettelijk gezien...

En gisteren:

Commissie wil dat speurders meer info mogen halen uit DNA-onderzoek: “Laat hen ook haar-, oog- en huidskleur van dader lezen”

Speurders moeten bij een onderzoek naar een moordenaar of een dief de haar- en huidskleur uit het DNA van de dader kunnen aflezen. Dat is technisch mogelijk, maar is vandaag wettelijk niet toegelaten. Het is een van de wetswijzigingen die wetenschappers binnen de DNA-commissie willen voorleggen aan de toekomstige federale regering.

Als speurders DNA van de dader op de plek van een misdaad vinden, mogen ze nu alleen een DNA-profiel opmaken – een persoonlijke code, zeg maar, om die dan te kunnen vergelijken met een verdachte. Het geslacht van de dader mogen ze ook kennen, maar daar stopt het. Nochtans kunnen wetenschappers eigenlijk véél meer informatie uit DNA halen. Zo zouden ze in een labo kunnen voorspellen wat de natuurlijke haarkleur van de dader is, de kleur van zijn ogen, zijn huidskleur, of hij sproeten heeft en de kleur van zijn wenkbrauwen. Ze kunnen inschatten of hij eerder stijl dan wel krullend haar heeft, of hij kaal wordt, en zelfs de manier waarop hij kaal wordt.

“Alleen, vandaag mogen we dat niet uitzoeken”, zegt Gert De Boeck, operationeel directeur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), dat forensisch onderzoek doet voor het gerecht.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

243

Re: DNA-onderzoek

Tueries du Brabant, la piste suisse: “il y avait quelque chose d’étonnant dans un résultat ADN…”

Un mystère dans le mystère, 34 ans après le dernier fait du 9 novembre 1985 - 8 victimes tuées au Delhaize d’Alost.
"Les enquêteurs des tueries n’ont-ils pas ramené de Suisse un élément de police scientifique qui rendait le suspect plus suspect ?"

C’est sur cette question que nous concluions (DH 19/3/2019) un article sur la "piste suisse" , l’une des nombreuses pistes ouvertes et refermées dans l’enquête sur les tueries du Brabant. Depuis sept mois, des sources, toutes néerlandophones, nous ont répondu que si la question est une très bonne question, la réponse le serait encore plus.

Bron » www.dhnet.be

244

Re: DNA-onderzoek

Louter bladvulling, een journalist onwaardig.

245

Re: DNA-onderzoek

Heb je het volledige artikel gelezen?

246

Re: DNA-onderzoek

Ja, helaas. Met een krantenkop als "il y avait quelque chose d’étonnant dans un résultat ADN…” schep je verwachtingen bij de lezer. Maar hij beperkt zich tot het opnieuw opsommen van de feiten die we allemaal van Lebon kennen. Slechts een paar woordjes als slot over het desbetreffende DNA-onderzoek, maar eindigt met een open vraag: "Wat heeft dat onderzoek opgeleverd?". Zoals ik al zei: je reinste bladvulling. Spijtig.

247

Re: DNA-onderzoek

Inderdaad jammer. En voor een journalist als Dupont beneden alle niveau.

248

Re: DNA-onderzoek

En wat dan gezegd van de profiler, Zucker? Heeft iemand dit rapport ooit gelezen? Is dit ooit gepubliceerd geweest? Lebon stond in haar rapport met stip genoteerd ...

Re: DNA-onderzoek

Misschien heeft Merovinger het ooit gezien of info uit dat rapport ergens gelezen; zie zijn bericht op het forum.

250

Re: DNA-onderzoek

Toch geen doorbraak: te weinig DNA op vest van Bende van Nijvel

Een gespecialiseerd DNA-lab in het Franse Lyon kan het onderzoek naar de Bende van Nijvel dan toch ook niet vooruit helpen. Specialisten daar probeerden maandenlang een persoonsbeschrijving op te stellen op basis van aangetroffen DNA op een kogelvrij vest van de Bende. Maar dat blijkt onmogelijk. Er zit gewoon te weinig DNA op de vest.

» Nieuws

We zitten nu toch al met een putje van 11 miljard in de begroting. Een beetje extra geld uitgeven aan nutteloze onderzoeken zal de zaak niet maken. Ze hadden gehoopt op de kleur van het haar van één van de gangsters te kunnen bepalen. Ja ja, dan hadden we snel de juiste persoon gevonden LOL.