Volgende maand verschijnt het boek Geheim België. De geschiedenis van de inlichtingendiensten 1830-2020 van Kenneth Lasoen.

Over het boek:

De spannende geschiedenis van de Belgische geheime diensten

Met haar oprichting in de eerste dagen na de onafhankelijkheid, is de Belgische Veiligheid van de Staat de op een na oudste inlichtingendienst ter wereld. Alleen die van het Vaticaan is ouder. Ondanks die lange en vaak roemruchte geschiedenis blijft de rol van de Staatsveiligheid en haar militaire tegenhanger in de werking van de Belgische staat sterk onderbelicht. Dit boek vult die leemte.

De auteur analyseert de invloed van de geheime diensten op het Belgische veiligheidsbeleid, de successen en de mislukkingen, en de uitdagingen van vroeger en nu. Centraal staat de vraag hoe de diensten gedurende bijna twee eeuwen zijn omgegaan met de staatsgevaarlijke elementen van hun tijd: de republikeinen, de Commune, het anarchisme, de Duitse expansiezucht, de Russische spionage, het internationale terrorisme.

Een nieuw referentiewerk met tal van ongelooflijke verhalen, die een geheel ander licht werpen op de politieke geschiedenis van België.

Product details:

  • Afwerking: Paperback

  • Aantal pagina's: 400

  • Afmetingen: 240x160

  • Verschijningsdatum: 12/05/2020

  • EAN: 9789401458191

  • Nur-code: Vaderlandse geschiedenis

  • Uitgever: Lannoo

  • Druk: 1

Zie » www.lannoo.be

Interessant thema waarin ongetwijfeld ook wel de Bende Van Nijvel zal bericht worden?

3

Geheim België: geschiedenis van de inlichtingendiensten. Interessant boek van Kenneth Lasoen sinds enkele dagen uit bij Lannoo. Moet er nog aan beginnen als ik eens wat tijd over heb maar op het eerste zicht bevat het info die interessant kan zijn vanaf p264.

De auteur kon onlangs een woordje uitleg geven op Radio 1 (Interne Keuken). Het interview kan je hier herbeluusteren » radio1.be

Staat ook alvast op mijn lijstje. Afgelopen weekend verscheen er dit artikel over het boek in HLN.

Nog voor België bestond, hadden we al geheime dienst

Welk land heeft de op één na oudste inlichtingendienst ter wereld? Geef toe: er zijn slechtere quizvragen. Zeker als we u verklappen dat het antwoord België is. In het nieuwe boek ‘Geheim België’ schetst historicus Kenneth Lasoen de geschiedenis van de geheime diensten in ons land.

» www.hln.be

Kenneth Lasoen schrijft gelukkig veel beter dan dat hij praat in het radio-programma. In het hoofdstuk waarin hij het heeft over de geheime diensten in de jaren 1980 schetst de auteur het klimaat van de Koude Oorlog en de spionage die daarbij hoorde. Maar de focus van de SV lag toen al meer op de binnenlandse subversie van links en de vredesbeweging. In die optiek was de SV een natuurlijke bondgenoot van (extreem-) rechts, maar Lasoen denkt niet dat een groot complot was met de SV en bijvoorbeeld WNP. Waarmee hij niet ontkent dat er sinds de ontdekking van Gladio in 1990 een consensus gegroeid lijkt te zijn, dat je de Bende van Nijvel alleen kan begrijpen in het kader van de strategie van de spanning.