1

De overvallen van de "Securitas-bende" zorgden op het einde van de jaren '80 voor een angstgolf onder de geldtransportbegeleiders en hielden het Limburgse gerecht jaren in de ban. Daar werden zelfs vergelijkingen gemaakt met de wapenfeiten van de bende-Haemers/Lacroix, met wie de Securitas-bendeleden overigens bevriend waren.

De bende wordt verantwoordelijk geacht voor minstens vier hold-ups:

  • 31 augustus 1987: Overval in Schulen (Herk-de-Stad) op een geldtransport met riotguns.

  • 22 september 1987: Overval in Heusden-Zolder.

  • 28 oktober 1987: Overval op de A2-autosnelweg in Halen op een geldstransport. Om eventuele achtervolgers te neutraliseren strooiden de overvallers honderden kraaienpoten uit. Terwijl de overvallers met 40 miljoen frank uit een Securitas-transport aan de haal gingen, reden achter hen zowat honderd wagens lek en ontstond een onoverzichtelijke verkeerschaos. Auto's schoven van de weg af of botsten op elkaar. Onder de ongelukkige chauffeurs bevond zich ook ex-Navo-baas Willy Claes.

  • 30 december 1989: In Borgworm wordt een Intercity-wagen van Securitas overvallen. Die wagen had in de provincies Limburg en Luik verscheidene banken bediend. Deze hold-up bracht de overvallers 50 miljoen op.

Vier dagen na de overval in Borgworm arresteerde het Limburgse gerecht vier verdachten, onder wie de Lommelaar Eric Stiers. Ze legden bekentenissen af en een dag later werden de vluchtauto's uit het kanaal van Lummen opgevist. In die auto's werd een arsenaal wapens, carnavalsmaskers en kraaienpoten aangetroffen. Toen Stiers op 23 februari 1989 kon ontsnappen, raakte het onderzoek van het Hasseltse gerecht echter jarenlang in het slop. Het duurde zeven jaar eer alle verdachten gevat werden.

Bron: De Morgen | 2 November 1998

De bende telde in totaal eenentwintig leden, maar slechts veertien bendeleden werden in april 1998 in verdenking gesteld. De twee bekendste zijn Daniël Vanhamel uit Lummen en Jozef Peeters uit Zonhoven, die al een levenslange gevangenisstraf uitzitten voor hun aandeel in de ontvoering van Anthony De Clerck.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube