Topic: Ukkel: 10 september 1983

Twee gewapende mannen overvallen supermarkt

Twee gewapende mannen, van wie de ene een hoofdkap droeg en de andere een bivakmuts, overvielen zaterdagavond (*) omstreeks 20 uur de supermarkt Delhaize aan de steenweg op Waterloo 719 te Ukkel. [Google Maps]

De daders drongen door tot het kantoor van de boekhouder, waar zij het personeel bedreigden en een bediende verplichtten de brandkast open te maken. Ze lieten zich 3 miljoen fr. in baar geld en enkele cheques overhandigen, vermoedelijk de inkomsten van de dag.

De overvallers sloten het personeel in het kantoor op en gingen op de vlucht.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12 september 1983

(*) deze overval gebeurde dus op zaterdag 10 september 1983

Gaat het hier ook om een overval van de zogenaamde Bende van Nijvel maar is deze niet in het lijstje opgenomen bij gebrek aan gegevens over de wapens (er werd niet geschoten) en de eventuele vluchtwagen? Er zijn in elk geval een aantal interessante overeenkomsten:

  • deze overval gebeurde de dag na de feiten in Temse en één week voor de feiten in Nijvel;

  • net zoals in Temse droeg één van de overvallers een hoofdkap;

  • net zoals bij andere Bendefeiten droeg één van de daders een bivakmuts;

  • ook hier gaat het om een Delhaize;

  • deze Delhaize ligt pal in de zone waarin de Bende in 1983 opereerde;

  • de overval gebeurde op een zaterdagavond (de meeste overvallen van de Bende gebeurden op vrijdag- of zaterdagavond)

  • net zoals bij andere warenhuisovervallen van de Bende, gebeurde de overval kort voor sluitingstijd;

  • net zoals bij andere warenhuisovervallen van de Bende, drongen de daders door tot in het kantoor waarin de dagopbrengst opgeborgen lag;

  • net zoals bij andere warenhuisovervallen van de Bende, droegen waren de daders gewapend doch hebben ze hier niet geschoten.

Het kan natuurlijk ook om andere daders gaan die niets met de Bende te maken hebben. Toch lijkt dit feit mij interessant om te onderzoeken. Heeft er iemand meer informatie over deze overval?

Re: Ukkel: 10 september 1983

Het is niet zeker dat dit toen een Delhaize was. Volgens de Kruispuntbank van Ondernemingen was op dat adres een tijdje een Sarma gelegen. Het is ook een GB geweest en nu een Carrefour.

3

Re: Ukkel: 10 september 1983

» tueriesdubrabant.1fr1.net

In dit artikel uit de "Journal de Mons" van 12 september 83 merken wij overeenkomsten met de aanslag van het Delhaize Fort Jaco in februari.

NB: De 714 Waterloosteenweg is het adres van INNO Bascule, het Delhaize ligt een paar honderd meter verder, op het N°569 te Elsene.

4

Re: Ukkel: 10 september 1983

Hold up dans un grand magasin de la capitale

Samedi, peu après 20h, au moment de la fermeture du magasin, deux bandits masqués, l’un au moyen d’une cagoule et l’autre à l’aide d’un passe-montagne, ont fait irruption dans le complexe Delhaize, situé n° 714, chaussée de Waterloo à Uccle. [Google Maps] Le duo s’est dirigé directement vers le bureau de la direction où, sous la menace des armes (une carabine à canon scié et un revolver) le gérant a été obligé d’ouvrir le coffre-fort.

Les deux malfaiteurs, qui se sont surtout fait comprendre à l’aide de gestes bien significatifs, ont vidé l’armoire blindée et emporté ainsi une somme de plus de 3 millions de francs, de même qu’un gros paquet de chèques.

Un peu plus tard, deux jeunes se déplaçant à moto, et portant chacun un casque de type intégral, ont commis un hold up dans la station Seca, située n° 140 Chaussée de Waterloo à Rhode-St-Genèse. [Google Maps] Il était alors 20h25.

Sous la menace d’un revolver, le pompiste de service, M. Jean-Pierre Ferneels, a été obligé de leur remettre les recettes de la journée, soit une somme de 15.000 F. Sitôt en possession de leur butin, les deux jeunes voyous ont pris la fuite en direction de Bruxelles.

Signalons qu’au cours des cinq derniers jours, six stations d’essence de l’arrondissement judiciaire de Bruxelles ont été le théâtre d’un hold-up. L’une d’elles située près de la plaine des Manoeuvres (campus de la VUB et de l’ULB) a été attaquée pour la 38e fois. Pourtant, cette station ne se trouve qu’à 200 mètres des casernes de la gendarmerie à Etterbeek.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Ukkel: 10 september 1983

Dans U Ben.

6

Re: Ukkel: 10 september 1983

Was dit een overval van de Bende van Nijvel? Zoals Merovinger reeds heeft aangehaald, zijn er een aantal overeenkomsten met de overvallen van de Bende van Nijvel, en dan vooral de feiten van 1983. Zo werd bijvoorbeeld het 3 kilometer verder gelegen Delhaize-warenhuis van Fort Jaco in februari 1983 overvallen door de Bende van Nijvel » Forum

Supermarkt overvallen te Ukkel

Zaterdag [10 september] omstreeks 20 uur werd de supermarkt Delhaize aan de Waterloosesteenweg 719, te Ukkel, door twee gemaskerde en gewapende gangsters overvallen.

Een van de overvallers was van middelmatige gestalte. Hij droeg een bruine lederen jas en had een bivakmuts over het hoofd. De man was gewapend met een geweer met afgezaagde loop.

De andere was, volgens getuigen, een zwaar gebouwde vreemdeling, gekleed in jeans. Hij droeg eveneens een bivakmuts en dreigde met een pistool.

De boeven drongen door tot in het kantoor van de boekhouder. Daar werd een bediende verplicht de brandkast open te maken. Ze lieten zich daarop drie miljoen fr. in baar geld en een aantal cheques, vermoedelijk de inkomsten van de dag, overhandigen.

De daders vluchtten met een auto, vermoedelijk in de richting van Brussel-centrum.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 September 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Ukkel: 10 september 1983

Ben: Klein detail » killersbrabant.be

Hold-up op de Delhaize te Ukkel op vrijdag 25 februari 1983 omstreeks 19u20... Een onopgemerkte primeur? De 'Bende van Nijvel' die tweemaal binnen valt in hetzelfde filiaal.

8

Re: Ukkel: 10 september 1983

Tiens wrote:

De 'Bende van Nijvel' die tweemaal binnen valt in hetzelfde filiaal.

Het gaat hier over twee verschillende warenhuizen.

Tiens wrote:

Ben: Klein detail

Welk detail? De overval in Ukkel door de Bende van Nijvel is toch gekend?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Ukkel: 10 september 1983

Ben: zelfde keten, bedoelde ik… Is pas met “officiële” overval van 25 februari 1983, dat er een tweede overval door “de Bende van Nijvel” op een filiaal van Delhaize zou gebeuren.

Als de piste van “racketeering op Delhaize” niet mag gevolgd worden, dan is het belangrijk om zo weinig mogelijk aanslagen aan de “Bende van Nijvel” toe te wijzen, relevant aan een overval op filialen van Delhaize.

Los van bovenstaande… Algemeen, hoe minder puzzelstukjes, hoe meer verkeerde stukjes, hoe moeilijker de reconstructie uiteraard. Gelukkig wordt het onderzoek/worden de onderzoeken al lang niet meer louter op ballistiek gevoerd. Tot spijt van wie dat hier zeer duidelijk benijdt…