1

Topic: Beersel: 7 Oktober

De laatste overval van 1983

Wanneer zou de Bende een volgende keer toeslagen? Het antwoord liet niet lang op zich wachten, en weerklonk als een uitdaging. De daarop volgende vrijdag is de Bende van Nijvel opnieuw in Beersel, waar tien maanden eerder de oude huisbewaarder van de Auberge du Chevalier gefolterd werd. Na het bloedbad van Temse waar kogelvrije vesten gestolen werden, na de slachtpartij voor een beetje koffie en whisky in de Colruyt van Nijvel, en na de bloedige maskerade in 'Au Trois Canards' voor een Golf GTI, duiken de doders nu op in een Delhaize in de Brusselse agglomeratie. Ze zaaien er dood, waarbij ze nog een beter uitgewerkte overvaltechniek aanwenden, die doet denken aan de moordpartijen die twee jaar later in Eigenbrakel, Overijse en Aalst zullen plaatsvinden. In zekere zin is dit een sinistere algemene repetitie.

Die vrijdag, 7 oktober 1983, is het tussen 19u30 en 19u40 als hun zwarte Golf GTI op de parking stopt. Om de ontvangst van de dag te kunnen bemachtigen gijzelen ze een student, maken ze de directeur af en verwonden twee caissières en een klant. Hun wapens? Een vikingbijl en een riotgun. Munitie? Winchesters Western kaliber 12, die negen of twaalf kogels, elk overeenkomend met een projectiel van 9 mm, waaiervormig uitspuwen. De killers zijn met drieën in de Delhaize.

Hun gezicht gaat verborgen achter carnavalsmaskers met menselijke gelaatstrekken en op het hoofd dragen ze mutsen. Een van hen, die een masker met een grote neus draagt, duwt met de loop van zijn geweer Daniel Heysselaer voor zich uit. Daniel Heysselaer studeert geneeskunde en in de vakantieperiodes werkt hij om zijn studies te bekostigen. Zijn werk bestaat erin de boodschappenwagentjes van het warenhuis op te halen en terug te rangeren. De bandiet duwt hem het magazijn binnen, dwingt hem op de knieën voor een van de kassa's en, de loop nog steeds in de nek, wordt hij verplicht naar de vloer te kijken. De jongeman zal later verklaren hoe de man hem op de parking van de Delhaize in de kraag gegrepen had.

Die man wordt door twee gemaskerde gangsters gevolgd. Ze dragen handschoenen en een van hen beiden heeft ook een bijl in de hand. Een eerste schot wordt vlakbij de kassa's afgevuurd en Anne Timmermans, een twintigjarige caissière, wordt licht aan de schouder gewond. De moordenaars geven in het Frans enkele bevelen en verplichten onder meer twee bedienden om het geld uit de elf kassa's in te zamelen. Op dit moment duikt de directeur van de supermarkt op, op zoek naar een verklaring voor het geschreeuw dat hij heeft gehoord.

Feiten » Beersel

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 7 Oktober

Het gaat hier om de aanval op het Delhaize van Beersel. Zouden jullie zo goed willen zijn naar het forum "années de plomb" willen kijken naar de twee foto's betreffende Beersel (robotfoto ingelogd door MAN). Weet iemand daar iets over die twee kerels? Ik wacht op antwoord om verder te gaan.

Re: Beersel: 7 Oktober

Weet er iemand in welke richting ze na deze overval wegvluchtten? Na Genval vluchtten ze richting La Hulpe, richting Noord. In geen 10 minuten zouden ze van daar in Watermaal kunnen zijn. Na Halle ging het richting autostrade. Maar ze kunnen even goed gewoon rechtdoor gereden zijn, dan konden ze ook rap in Watermaal geweest zijn. Ukkel lag vlak naast Watermaal.

Anderlues was te ver weg om dik 60km naar Watermaal terug te rijden. Het zou al erg riskant geweest zijn om van Watermaal naar Anderlues te rijden met de 'hete' auto van Ohain en Beersel, maar het was 2 maand later. Na Anderlues staken ze de wagen meteen in brand. Waarschijnlijk stond 'de 4e man' hen in het bos op te wachten. Om, zoals zo vaak blijkbaar, terug richting Zoniënwoud/Watermaal te rijden?

Behalve Dinant, Maubeuge, Anderlues, Aalst, Temse en de spullen die men achterliet rond La Houssière, heeft zowat alles zich op hoogstens 20km van Watermaal afgespeeld. Alle warenhuizen, behalve Aalst, die tijdens de openingsuren overvallen werden lagen telkens niet ver van Watermaal. 's Nachts durfde men het verder gaan zoeken. Maubeuge, Temse, La Houssière, Nijvel.

Na Aalst zijn ze voor het laatst gezien op weg naar Halle. Daar kunnen ze ook rechtdoor via St-Genesius-Rode richting Zoniënwoud/Watermaal gereden zijn ipv richting La Houssière. Per slot waren ze pas 's anderendaags in La Houssière. Zou men niet beter van 'De Bende van het Zoniënwoud' spreken?' Dat lag centraal in de meeste gebeurtenissen.

4

Re: Beersel: 7 Oktober

Columbo wrote:

Na Aalst zijn ze voor het laatst gezien op weg naar Halle.

Echt zeker is dat niet. De GTI die daar gezien is zouden ook helpers van de Bende kunnen geweest zijn, misschien zaten de 3 in een safe house. En na de overval zijn ze nog gezien in het bos van Houssière

5 (edited by Columbo 10-03-2008 04:05)

Re: Beersel: 7 Oktober

In La Houssière en in Ronquières gooiden ze alles weg op een manier dat het zeker gevonden zou worden. In het Zoniënwoud hebben ze in het begin hun Santana MOETEN achterlaten na de overval op wapenhandel Dekaise in Waver. De Rijkswacht had er in Hoeilaart verschillende laders op leegggeschoten. In Watermaal-Bosvoorde vond men die terug.

Nadat ze hun Santana hebben moeten laten staan zijn ze met al hun gestolen geweren ontsnapt. Door het bos naar een plaats waar ze terecht konden? Waar ze naar toe aan het rijden waren? Wat later werd de Peugeot ook in Watermaal-Bosvoorde gestolen. Met de Peugeot carjackte men later een Golf in Plancenoit. De Peugeot werd even daarna in Waterloo in brand gestoken. Waterloo ligt ten Noorden van Plancenoit. Ze zullen die Golf wellicht snel in een garage willen zetten hebben, en brandden de overbodig geworden Peugeot op. Onderweg naar huis zeer waarschijnlijk!

Waterloo lag vanuit Plancenoit waarschijnlijk op weg naar 'huis'. Daarmee dat ik graag zou willen weten in welke richting ze na de overval in Beersel wegvluchtten. Het gebied net ten Noorden van van het Zoniënwoud is zeer interessant. De politie zoekt in La Houssière, dat is krék wat ze willen. Alles hangt natuurlijk af van wat de getuigen vertellen. Als die er na al die jaren een dag naast zaten?

Het zou zelfs kunnen dat ze hun dode killer in paniek in La Houssière verstopt hebben vlak na de overval in Aalst. Dat het niet de bedoeling was om naar daar te rijden. Naar 'huis', omg. Watermaal konden ze misschien moeilijk rijden met de dode. En dat ze die 's anderendaags terug opgehaald hebben en ergens fatsoenlijk begraven hebben. Waarna ze hun spullen in en rond La Houssière 'vindbaar' wegsmeten. In de hoop dat men nergens anders te veel zou gaan zoeken?

6

Re: Beersel: 7 Oktober

Columbo wrote:

Zou men niet beter van 'De Bende van het Zoniënwoud' spreken?' Dat lag centraal in de meeste gebeurtenissen.

Het lijkt er inderdaad op dat de Bende zich goed thuis voelde in en rond het Zoniënwoud. Nu liepen er in die periode in die buurt wel meer gangsters rond, maar één naam komt toch weeral ter sprake, namelijk Madani Bouhouche. Bij de eerste overvallen van de Bende van Nijvel valt op hoe de voorbereiding en de afwikkeling van de raids zich voornamelijk afspelen in de chique Brusselse deelgemeente Ukkel, meer bepaald rond het Terkamerenbos en de buurt van de Hippodroom. De eerste auto van de Bende - een Austin Allegro - werd gestolen in de Huysmanslaan.

De valse nummerplaat voor de VW Santana waarmee de Bende de overval op de wapenhandel van Daniël Dekaise in Waver pleegde, werd gekopieerd van een wagen van hetzelfde merk, van een inwoner van de Italiëlei. Na de overval in Waver werd de Santana brandend achtergelaten in de Tumulidreef. En de nummerplaat voor de Saab 900 Turbo die werd gebruikt voor het bloedbad op de parking van de Colruyt in Nijvel, werd gekopieerd van die van een Saab-eigenaar die in de Lieveheersbeestjesstraat woonde. Al die straten bevinden zich op loopafstand van elkaar in de buurt van het Terkamerenbos en van de Hippodroom. En wie werkte van midden 1982 tot midden 1983 als straatgendarm in Ukkel? Madani Bouhouche.

Columbo wrote:

Daarmee dat ik graag zou willen weten in welke richting ze na de overval in Beersel wegvluchtten.

Het is een klein detail, maar het zou belangrijk kunnen zijn. Ik weet echter niet in welke richting ze na die overval zijn gevlucht. Hoogstwaarschijnlijk richting Brussel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 7 Oktober

In Beersel werd een cassieré verwond door kogel, de twintigjarige Anne Timmermans. Is hier een band tussen haar en de man van Viviane Baro, ook Timmermans.

Kan iemand hier meer informatie overgeven. Naar het schijnt zou Timmermans veroordeeld zijn wegens fraude en zijn vrouw is toch de hartsvriendin van VDB. Was die Timmermans verre familie?

Re: Beersel: 7 Oktober

Wat was de functie van de bijl? Toch een lastig ding om mee te nemen?

9

Re: Beersel: 7 Oktober

De bijl is een folkroristische uitrusting van het Franse Vreemdelingenlegioen. Ze zijn veroveraars, maar ook opbouwers.

10

Re: Beersel: 7 Oktober

Ik heb het hier nergens gelezen geloof ik, maar elders las ik dat De Staerke ook in het Legioen zat, klopt dit?