11

Staan de 3 daders van de Bende van Nijvel gewoon op een forum?

Op het Franstalige forum tueriesdubrabant beweert Chronos te weten wie achter de Bende van Nijvel schuilgaat. Het gaat om 3 personen: Moordenaar, Reus en Oude.

Moordenaar is een persoon – op het ogenblik van de feiten in de eerste helft van de jaren tachtig – tussen 30 en 35 jaar oud, van Noord-Afrikaanse afkomst, woonachtig in Frankrijk, met een atletisch uiterlijk van 1m 80 tot 1m85.

Hij heeft een rechthoekig gezicht, bruine ogen, gesloten gezicht, kroeshaar, ontluikende kaalheid. Angioom in de nek. Lijdend aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Narcistisch individu, charmeur, manipulator, onbevreesd, roekeloos, impulsief, op zoek naar sensatie. Uitstekende schutter (met name dankzij zijn immuniteit tegen stress).

Reus is 30 tot 35 jaar oud van Europese (Belgische) afkomst, lang (1m85 tot 1m90) en mager. Uitgemergeld ovaalvormig gezicht, bruin haar. Woonde in Elsene in de buurt van Flagey. Zou in de catering of in een levensmiddelenbedrijf hebben gewerkt. Aarzelde niet om zijn wapen te gebruiken, maar slechte schutter.

Oude: een 40 tot 45-jarige persoon van Noord-Afrikaanse afkomst woont waarschijnlijk in de regio tussen Tubize en Braine-le-Comte. Hij kon echter een tijdje in Elsene wonen. Gedrongen man, met een afmeting van 1m70 tot 1m75. Vierkant gezicht, grijs haar. Tatoeage op onderarm. Gebruikte zijn wapen alleen wanneer dat nodig was (behalve in Aalst).

Chronos weet zelfs waar de bende een schuilplaats had. Volgens hem hadden de speurders geen interesse in zijn informatie.

De ‘Franse’ piste is niet zo vreemd. Zo was er een diefstal met braak in de kruidenierswinkel PIOT gevolgd door een schietpartij met de Franse politie  op zaterdag 14 augustus 1982 om 03u25  in Maubeuge, place des Nations nr 44, Nord 59 – Frankrijk door de Bende van Nijvel.

Jacques Van Camp is de uitbater van het restaurant Aux Trois Canards in Ohain (Lasne). Daarvoor had hij als architect gewerkt. Op 2 oktober 1983 wordt het restaurant overvallen. De dochter van de eigenaar later: “De mannen schreeuwden naar elkaar, ik weet niet in welke taal. Het leek Arabisch, zeker geen Europese taal.”

Deze verklaring doet denken aan de overval van de vestiging van Delhaize in Genval (waar geen doden vielen) waar getuigen spreken over bendeleden met een Arabisch uiterlijk. “De daders worden door verschillende getuigen beschreven als Noordafrikanen van ongeveer 1m75 groot, Franssprekend met Arabische tongval.” En ook bij de overval van Dekaize in Waver was dader 3 een man tussen de 20 en de 25 jaar, met zwartkleurig gekruld haar tot in de nekstreek en een ‘vreemd type’, vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst.

Volgens Chronos bestond de Bende van Nijvel enkel uit deze 3 personen.

Bron: pnews.be | Thierry Debels | 13 april 2021

https://pnws.be/wp-content/uploads/2021/04/Capture-36-600x460.png

12

Léonidas wrote:

Exact. Selon cette théorie, tous les faits (de Maubeuge à Alost) auraient été commis par 3 personnes seulement.

Die theorie van drie dezelfde daders van Maubeuge/Waver tot Aalst kan niet kloppen. De reden is vrij simpel: in Braine l'Alleud en Overijse was er een dader ('de reus') die minstens 1,90m groot was. In Waver (Dekaise) was die er helemaal niet. Dat neemt uiteraard niet weg dat er een bepaalde vaste kern kan geweest zijn die al sedert het begin heeft meegespeeld.

Bende van Nijvel: was Kader R. de leider?

Op het Franstalige forum tueriesdubrabant over de Bende van Nijvel staat een mogelijke piste over de gruweldaden in de eerste helft van de jaren 80.

De Bende bestond volgens ‘Chronos’ oorspronkelijk uit 2 gangsters die later een derde bendelid kregen. De drie gangsters waren Moordenaar, Reus en Oude.

Volgens de goed geïnformeerde Chronos was een bendelid de Fransman Abdelkader ‘Kader’ R. De Fransman van Algerijnse oorsprong werd geboren in Akfadou (Algerije) op 22 oktober 1952. Volgens Chronos had Kader een winkel in Frankrijk. Via het ondernemingsnummer kan de identiteit van de man makkelijk achterhaald worden.

Een tweede bendelid woonde in België (Tubize-Braine-le-Comte) , maar was eveneens van Noord-Afrikaanse origine. Het derde Belgische bendelid woonde in Elsene. Daar bevond zich ook de garage waar goederen en wapens werden verstopt.

Het voordeel van deze concrete piste is dat de gegevens makkelijk gecontroleerd kunnen worden. In 2025 is de zaak definitief verjaard.

Bron: pnews.be | Thierry Debels | 14 april 2021

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Pnews.be, zou zich beter ook eerst eens goed moeten inlezen en aan fact-checking doen, in plaats van allemaal dingen te schrijven die eigenlijk niet (kunnen) kloppen.

14

Mincky wrote:

Pnews.be, zou zich beter ook eerst eens goed moeten inlezen en aan fact-checking doen, in plaats van allemaal dingen te schrijven die eigenlijk niet (kunnen) kloppen.

We weten helemaal niet of de theorie van Chronos niet klopt, er kunnen best elementen in zijn theorie zijn die wel kloppen. Tot op heden is er geen verdachte gelinkt aan het gevonden DNA. Het kan dus zo maar zijn dat de daders altijd buiten beeld geweest zijn van de opsporingsdiensten.

Je suis d'accord avec vous Edd: On ne sait pas, et donc qui peut dire que la théorie de Chronos est fausse?. Et comme il connaît très très très bien l'affaire, il est étonnant que la juge d'instruction en charge de l'affaire n'accorde pas (selon Chronos) de l'intérêt par sa théorie. Avec les éléments précis (un nom, des coordonnées personnelles (adresses, activités professionnelles) qu'il fournit, sa théorie devrait pouvoir être validée (ou invalidée) relativement facilement, non?

Une autre question que je me pose (et qui selon moi est importante) est sur quoi Chronos se base-t-il pour dire qu'ils n'étaient que trois?

16

Inderdaad Leonidas, zo simpel is het.
De onderzoeksrechter kan deze personen toch gewoon verhoren en / of een DNA test afnemen. Hierna weten we of de theorie van Chronos steekhoudend is of naar de prullenbak kan.
Dat lijkt me ook sneller te kunnen dan telkens overleden personen op te gaan graven om daar nog DNA van af te nemen.

Helaas ken ik de gehele theorie van Chronos niet goed genoeg omdat mijn Frans hierin te kort schiet en omdat het lastig zoeken is in Franstalige forum.

edd wrote:

...

Helaas ken ik de gehele theorie van Chronos niet goed genoeg omdat mijn Frans hierin te kort schiet en omdat het lastig zoeken is in Franstalige forum.

Beetje hulp?

(WEBLINK, vertaald via Google Translate, met manuele correcties)

De Bende Van Nijvel zal waarschijnlijk voor altijd een mysterie blijven. Officieel tenminste.
Hier een reconstructie, met enkele details, die de ware geschiedenis van de Bende Van Nijvel vertelt.
Een bloedig en angstaanjagend verhaal, maar uiteindelijk heel eenvoudig, in strijd met de absurde theorieën die sommigen in de loop van de tijd hebben ontwikkeld.


1. Het begin.

Het begin van de jaren 80. De recessie heeft de Belgische economie hard getroffen en heeft geleid tot het ontslag van veel arbeiders, van wie de meesten ongeschoold waren.

Daaronder vinden we Jean en Saïd (fictieve namen), twee voormalige collega's zonder geschiedenis. Jean woont op de eerste verdieping van de Paul Spaakstraat 33, een kleine straat nabij het Flageyplein in Elsene (Brussel). Hij is een man van in de dertig die opvalt door zijn grote lengte. Hij is mager, zijn huid is wit. Zijn gezicht, ovaal van vorm, is uitgemergeld, zijn haar is bruin van kleur.

Saïd is veel ouder dan zijn vriend en is een gedrongen man met een vierkant gezicht, verweerde trekken en grijzend haar. Hij is van Algerijnse afkomst en woont in de buurt van Eigenbrakel/Braine-le-Comte.

Na vele maanden alle moeilijkheden om rond te komen met de magere werkloosheidsuitkeringen die ze ontvangen, biedt Jean zijn vriend aan om hun einde van de maand aan te vullen door inbraken te plegen in voedingswinkels en door ze door te verkopen. Voedsel gestolen van een van zijn kennissen die runt een restaurant en van wie hij weinig weet over de herkomst van de goederen.

Om hun projecten uit te voeren, hebben ze een voertuig en een wapen nodig. Op dat moment waren er nog geweren verkrijgbaar over de toonbank. Maar omdat ze weinig geld hebben, besluiten ze er een te stelen. Na enige aarzeling slagen ze erin om in een kleine wapenhandel in Dinant (Bayard) een jachtgeweer te stelen dat is ontworpen voor de eendenjacht. Saïd is verantwoordelijk voor het zagen van de loop en de kolf, om het wapen wat hanteerbaarder te maken.

Hoewel ze geen auto kunnen stelen zonder een sleutel, gebruiken ze het gestolen wapen twee maanden later om een automobilist die naar huis terugkeert te bedreigen om zijn auto in beslag te nemen.  Met deze auto gaan ze 's nachts naar Lembeek om daar een gloednieuwe VW Santana te stelen die ze eerder hadden gezien en die vergelijkbaar is met die van een automobilist in Aix wiens kenteken ze dupliceerden. Het voertuig staat opgeborgen in Elsene, in de garage op de begane grond van het huis van Jean.

Nu ze uitgerust zijn, zetten ze hun plannen in daden om. Het is echter niet per se gemakkelijk om 's avonds in winkels in te breken als je weinig ervaring hebt. Hun begin is aarzelend, met natuurlijk een paar geslaagde vluchten, maar ook een aantal mislukte pogingen. Ze missen ook vastberadenheid. Ook stelt Saïd uiteindelijk een van zijn kennissen voor, van wie hij ook weet dat ze in nood zijn en waarvan hij het doorzetter-temperament kent, om zich bij hen aan te sluiten.

Deze kennis heet Abdellah (veronderstelde naam). Oorspronkelijk afkomstig uit Akfadou in Algerije, heeft hij een aantal jaren in Asnières, in de regio Parijs, gewoond. Hij is 29, werkloos en vader van een 3-jarig meisje. Zijn vrouw, 6 jaar jonger dan hij en secretaresse bij EDF, verwacht een tweede kind. Atletisch van uiterlijk meet hij 1m80. Zijn gezicht is rechthoekig van vorm, zijn gelaatstrekken zijn gesloten, zijn ogen bruin, zijn haar kroezend. Zijn schedel vertoont beginnende kaalheid. Met zijn voorkomen en welsprekend, toont hij nauwelijks zijn ware persoonlijkheid. Maar achter zijn minzame manieren en alleen verraden door zijn totaal uitdrukkingsloze blik, schuilt in werkelijkheid een egocentrisch, narcistisch, manipulatief, boos, impulsief wezen, verstoken van de minste empathie voor anderen.

Er hoeft niet veel moeite gedaan worden om de man te overtuigen en hij stemt ermee in zich bij het paar te voegen. Hij slaagt erin om een 7,65 mm pistool en een oud 8 mm geweer te bemachtigen van een van zijn kennissen. Voor hun eerste overval samen, biedt hij aan om een delicatessenzaak te beroven die hij eerder had gespot in Maubeuge, Frankrijk. Ondanks hun terughoudendheid om het risico te lopen de grens over te steken bij hun terugkeer met een voertuig geladen met gestolen goederen, steunden Jean en Saïd het voorstel...

Maar de inbraak verloopt niet zoals gepland. Terwijl de trawanten, nadat ze de deur van de winkel hadden opengebroken en de telefoondraden hadden losgerukt, hun voertuig begonnen te laden met flessen alcohol en ander voedsel, keek een buurman, gewekt door het lawaai naar het raam, constateerde verdachte handelingen en belde de politie om aangifte te doen. Een patrouille gaat te voet naar het gebeuren en verrast de individuen als ze op het punt staan te vertrekken. Er breekt een schietpartij uit, Abdellah vuurt meerdere keren en verwondt een van de Franse politieagenten die op de grond instort. De andere twee politieagenten zoeken dekking waardoor de drie mannen snel aan boord van de VW Santana kunnen stappen en de vlucht nemen, op weg naar België.

Het is zaterdag 14 augustus 1982. Het trio, onder leiding van Abdellah heeft zojuist zijn eerste slachtoffer gemaakt. Voor een paar flesjes alcohol. De eerste van een veel te lange serie.

Wordt vervolgd…

Laatst bewerkt door Chronos op wo 14 apr 2021 - 1:08, 1 keer bewerkt


Vraag en antwoord van Chronos over zijn hypothese:

glen2 schreef op het Franstalige forum over de Bende Van Nijvel:
1. Hoe komen twee jongens, respectievelijk wonende in Elsene en Braine, in Dinant (een stad ver van hun huis) terecht om een eendenroer te stelen?
"Dinant is een toeristisch stadje en de wapenhandel bevindt zich in de hoofdstraat, dus iedereen die er ooit een uitstapje heeft gemaakt, kan het bestaan ervan weten. In het laagseizoen, voor een overval, is zo een kleine wapenhandel een perfect doelwit. Het is heel goed mogelijk dat deze individuen, voordat ze daarheen gingen, hun geluk hebben beproefd in andere wapenwinkels, dichter bij hun huis, zonder succes.
Wat vooral interessant is aan deze diefstal, is dat dit wapen (of een ander geweer) destijds in volledige anonimiteit had kunnen worden gekocht. En dat een eendenroer totaal ongeschikt is voor een ander gebruik dan waarvoor het is ontworpen!"


glen2 schreef op het Franstalige forum over de Bende Van Nijvel:
2. Lembeek is voor mij altijd een raadsel geweest. Is er in het verleden enige aanwijzing  opdat de twee mannen net daar een auto zouden willen stelen? Nogmaals, Dinant en Lembeek, plaatsen die een van de twee eerder zou hebben gekend, maar hoe?
"Als een van de individuen in de buurt van Braine-le-Comte woonde, zie ik niets verrassends dat hij Lembeek kent. En zelfs als dat niet het geval was, zou een eenvoudige raadpleging van de gouden pagina's de VW-garages in de naburige steden kunnen aangeven."


glen2 schreef op het Franstalige forum over de Bende Van Nijvel:
3. Hoe kent een man uit Asnières een delicatessenzaak in Maubeuge?
"Gewoon door naar deze stad te gaan om een interessant doelwit te spotten. Hij zou zijn nieuwe metgezellen niet voorstellen om 300 kilometer te rijden om naar Parijs te gaan om een simpele inbraak te plegen! "


glen2 schreef op het Franstalige forum over de Bende Van Nijvel:
5 of liever 4bis. Het leek me altijd dat er in Maubeuge maar 2 waren.
"Twee personen werden door de politie gezien, maar het exacte aantal daders kon nooit worden bepaald (de eerste politieagent die ter plaatse arriveerde, werd doodgeschoten en de andere twee hadden de voorkant van de winkel en het voertuig van de gangsters niet gezien)."


Opmerkingen over Chronos zijn hypothese:
Ben op forum over de Bende Van NijvelDie theorie van drie dezelfde daders van Maubeuge/Waver tot Aalst kan niet kloppen. De reden is vrij simpel: in Braine l'Alleud en Overijse was er een dader ('de reus') die minstens 1,90m groot was. In Waver (Dekaise) was die er helemaal niet. Dat neemt uiteraard niet weg dat er een bepaalde vaste kern kan geweest zijn die al sedert het begin heeft meegespeeld.

En wat is dan de aanleiding om de nummerplaat van grootvader van David te kopiëren? Gewoon tijdenw de verkenning opgevallen?

En het telefoontje van Lekeu? Etc.

Hoe hebben ze de wagen die ze wilden stelen zien staan, als ze zelf geen auto hadden. Tijdens taxi- of busrit?

club_le-happy-few wrote:

En wat is dan de aanleiding om de nummerplaat van grootvader van David te kopiëren? Gewoon tijdenw de verkenning opgevallen?

En het telefoontje van Lekeu? Etc.

Hoe hebben ze de wagen die ze wilden stelen zien staan, als ze zelf geen auto hadden. Tijdens taxi- of busrit?

En het Nederlandstalig telefoontje naar Radio Mi Amigo? Etc.

Lijkt me het zoveelste absurde fantasten verhaal, nog eens een Arabieren piste erbij dan maar. Ik vraag me af wie er belang heeft bij het naar buiten brengen van dat soort verhalen. Idem voor het vorige Arabieren verhaal, Slimans en alle andere hypotheses die niet meer bij te houden zijn. Allemaal zijn ze overtuigd van hun gelijk, terwijl er in het allerbeste geval slechts één kan waar zijn.

Ik wil best geloven dat het met een dergelijke bende is begonnen en dat daarna een aantal corrupte Rijkswachters een wapen deal hebben gemaakt met de daders van het allereerste feit of de eerste 2-3 feiten. Die kans is zelfs vrij groot. Maar voor Aalst bijvoorbeeld zijn er teveel aanwijzingen rond lokale betrokkenheden, en lokaal mag je nog vrij ruim opvatten als de as rond het Brusselse tot Aalst.

Ik sta sceptisch tegenover hypotheses die spreken over een echte bende van Nijvel. De verbinding tussen de feiten zijn louter de wapens. Als vijf mensen in een bibliotheek hetzelfde boek lenen is dat boek ook de enige verbinding tussen deze mensen. De mensen zullen veelal verschillend zijn, tenzij iemand 5 keer terug gaat om hetzelfde boek te lenen, maar laat ons er vanuit gaan dat men het boek dan gewoon koopt.

Als ik het verhaal van die Chronos lees valt het me tevens op dat de persoonsbeschrijvingen haast louter beschrijvingen zijn van de robotfoto's. Als iemand echt zo een kennis zou hebben, dan hadden we het de voorbije 40 jaar reeds geweten, toch? En dan zou zo een echte Insider dingen onthullen die ons verrassen, zoals een aantal feiten van 'de bende' die niet in het klassieke bende verhaal voorkomen.

Club-le-happy-few

Vous écrivez: "En het telefoontje van Lekeu? Etc."

Pouvez-vous expliquer SVP, merci