31

Re: Stefaan Van Malderen

Ah neen, zoals ik het las was Stefaan Van Malderen de handlanger van Willy De Schepper. Wel geraak ik er steeds meer van overtuigd dat Aalst niet op de voorziene dag heeft plaatsgevonden. Dat is dan al nr 2 die de avond ervoor nog moest gaan zoeken.

Re: Stefaan Van Malderen

Een paar lijnen verder in het boek :

Volgens Willy gebeurde de overval in opdracht van Vanden Boeynants, omdat die geen vlees mocht leveren aan Delhaize.

33

Re: Stefaan Van Malderen

We kunnen het hem eens gaan vragen. Waar is onze Willy nu eigenlijk? Weet dat iemand? In zijn plaats stapte ik nu in mijne Porche richting Oekraine en ging ik op zoek naar een slachtoffer waarvan het gezicht onherkenbaar verminkt is. Euh, aan wie heeft Willy die zaken ivm VDB verteld? Staat dat er ook bij ?

Re: Stefaan Van Malderen

Dit zou dan wel overeenstemmen met de activiteiten in de schuur van Hoeilaart. Wat was hun relatie tot de Poilvaches? Kunnen zij ook 'handlanger' geweest zijn. En de aktentas van Claude Dubois is dan ook een opzettelijk spoor?

Het verbaast me dan wel dat de leiding geen gevaar ziet in handlangers die amper 5000 BEF kregen voor mee te werken aan zo'n smerige overvallen. Het was toen veel geld, maar toch niet om mee te werken aan daden van dergelijke omvang.

Gezien de voorgaande overvallen in andere Delhaizes wisten ze toch waar ze aan meededen? Dan moet je achteraf niet afkomen dat je er ingeluisd bent. Tenzij ze gechanteerd werden om mee te doen...

De overval in Aalst was mislukt volgens WDS. Wat was het eigenlijke doel dan?

Ik denk dat de nog levende daders totaal geen scrupules hebben, en dat ze overtuigd zijn dat ze nooit gepakt kunnen worden + vluchten = schuld bekennen.

Re: Stefaan Van Malderen

Was het niet aan tankstation Groot Bijgaarden dat ze voor Aalst gezien zijn + gewapende man die snelweg overstak?

36

Re: Stefaan Van Malderen

Volgens een medeplichtige had garagist Willy D., ooit medeverdachte van de aanslag op Vernaillen, te maken met de aanslag op de Delhaize in Aalst. Wapenverzamelaar Tonio Mendez wordt doodgeschoten met een wapen van zijn vriend Bouhouche. Die wordt aangehouden en langdurig ondervraagd. Ook de betrokkenheid van Buslik wordt onderzocht. Intussen worden de oude misdaden bij de rijkswacht weer eens opgediept. Goffinon probeert zijn falen te argumenteren.

in de loop van de jaren lopen er bij de Bendespeurders geregeld tips binnen over mogelijke verdachten en zo is het dossier uitgegroeid tot een wie is wie van de criminaliteit in de jaren zeventig en tachtig, met duizenden verdachten.

Vijf jaar na Aalst komt een handlanger van garagist Willy D. - dé Willy D. van de aanslag op Herman Vernaillen - bij Delta aangeven dat Willy hem de dag voor Aalst gepolst heeft of hij iets wil bijverdienen. Stefaan V. is pas uit de gevangenis ontslagen, waar hij zat voor een autodiefstal met de garagist. 'Willy belde omdat hij een overval wilde plegen,' zegt Stefaan V. bij Delta. 'Hij had een chauffeur nodig om de politie te misleiden. een bliksemafleider.' Stefaan moest met een handlanger op 9 november 1985, de avond van Aalst, postvatten vlak bij de Delhaize. Daar moesten ze aan café De Corner aan rotonde De Haring in een klaarstaande auto wachten op een teken om in vliegende vaart door te rijden naar Ninove. Willy zou toeteren als het zover was. De motor moest draaien. Twee uur later zouden ze betaald worden in café De Zwaan in Zellik, elk honderdvijfentwintig euro.

Stefaan volgde de instructies op, biecht hij op. Na twintig minuten hoorden ze schieten en toen werd er geclaxonneerd. Willy zelf reed richting Aalst, terwijl zij de expresweg naar Ninove namen. In De Zwaan zei Willy dat de overval mislukt was. maar Stefaan had toch tweehonderdvijftig euro gekregen. Het deel van zijn maat had hij zelf gehouden. Hij was te voet naar huis gegaan. Volgens Willy gebeurde de overval in opdracht van Vanden Boeynants, omdat die geen vlees mocht leveren aan Delhaize.

De auto's hadden een paar maanden achter de stal van Willy's ouders gestaan. Vandaar werden ze naar de nieuwe garage van Willy gereden. Ze waren verroest en werden verbrand, doorgezaagd en begraven. Daarna had Stefaan Willy D. niet veel meer gezien.

Vroeger had hij wel voor hem geklust. Hij had ooit foto's moeten nemen van een minister die iemand ontmoette in een park in Asse. Stefaan V. noemt de minister bij Delta. Willy had volgens Stefaan trouwens een dik en interessant fotoalbum, Patrick Haemers stond er ook in.

Delta neemt de zeer gedetailleerde beschrijving van Stefaan V. ernstig en haalt het erf van de garagist Willy D. ondersteboven. Maar de informatie is vijf jaar oud. Er wordt niks gevonden en Willy D. heeft een alibi. Hij was die avond bij zijn vriendin, nam een bad en pas rond tien uur waren ze naar Aalst op café gegaan.

Er duiken geen elementen op die de verklaring van Stefaan V. staven en het spoor loopt dood. In oktober hoort Delta van een collega-Bendespeurders dat Willy D. de man is die Dekaise-verdachte Vandeuren op kerstavond 1988 naar een heler in Oostende heeft gestuurd. Die nacht is Vandeuren daar vermoord. Willy D. heeft vermoedelijk het omgebouwde moordwapen geleverd, zeggen de collega's.

Ook Van Binst heeft Willy D. genoemd als de garagist die de wagens van de Bende van Nijvel een beurt gaf. En dan zijn er natuurlijk nog het getuigenis over de Mazda die bij hem vertrok de avond van de ...

Bron: Het Complot van de Stilte | Hilde Geens (pagina 357)

37

Re: Stefaan Van Malderen

Voor 5000 fr? En dit terwijl het gemiddeld bruto inkomen toen 60.000 fr bruto per maand was? Want juridisch gezien ben je op dat moment een bendelid.

(Voor de jongeren, de goedkoopste auto dat jaar was een Skoda en die kostte 117.264 frank.)

Re: Stefaan Van Malderen

Dat Stefaan zijn loslippigheid niet heeft moeten bekopen met zijn leven is dan wel een mirakel.

39

Re: Stefaan Van Malderen

Bedankt Hervé

Re: Stefaan Van Malderen

fenix wrote:

Bedankt om dit hiet te delen Scaramouche.

Dus, indien bovenstaande allemaal klopt, zouden we op dit moment drie bendeleden van Aalst kennen. Zijnde Willy De Schepper, Stefaan Van Malderen en Bultot en onze vriend Philippe De Staerke ... dat zou dan 4 zijn.

En ... heeft ons Hilde ook iets geschreven over Bultot in haar boek Scaramouche? En indien de getuigenis van de mensen van dat café in Aalst klopt dan hebben we er 6. Met de fotograaf er bij (Beijer) zou dat 7 zijn.
Met wie van deze mannen had de mama van David een heel korte discussie?

Bultot zie ik eerder als leverancier voor de wapens bij elke overval, Beijer en Bouhouche zie ik evenmin op het actieterrein. Laten we naast de nieuwe info ook de oude info niet vergeten. PV uit het dossier stelt dat getuige volgende namen of kledingstukken van volgende personen heeft herkend in Aalst : Philippe De Staerke, Alain Moussa, Karafilis V.

club_le-happy-few wrote:

.De overval in Aalst was mislukt volgens WDS. Wat was het eigenlijke doel dan?

Ik denk dat de nog levende daders totaal geen scrupules hebben, en dat ze overtuigd zijn dat ze nooit gepakt kunnen worden + vluchten = schuld bekennen.

Rond Aalst heeft altijd het verhaal gedaan dat er mensen teveel zijn gedood en iemand te weinig. Deze quote van Willy D. lijkt daarbij aan te sluiten. David en Rebecca zouden normaal nooit aanwezig zijn geweest bij het avondbezoek in de Delhaize. Het lange wachten op de parking werd door sommigen gezien als wachten op een confrontatie met de politie. Aannemelijker is dat ze bleven wachten op hun target maar deze op één of andere manier had beslist om niet richting Delhaize te gaan die avond.