931

Re: Nijvel: 17 September

Django68 wrote:

Bij de overval op Dekaise en de inbraak in de Colruyt van Nijvel droegen de daders geen masker. Tijdens die feiten werden zowel Amory als Bouhouche herkend

Wie heeft hen herkend bij de inbraak in Nijvel?  Was dat de rijkswachter Lacroix? Dat was toch de enige overlevende?

932

Re: Nijvel: 17 September

Bouhouche en Amory werden allebei herkend tijdens de schietpartij in Hoeilaart.

Amory werd herkend na de inbraak in Nijvel toen de vluchtende gangsters de achtervolgende politie onder dubbel kruisvuur namen. Een van de gangsters droeg een geruit hemd en had een baar en voorhoofdskaalheid. Amory was kalen en droeg op dat moment een baard.

De herkenning van Bouhouche staat in zowat alle bendeliteratuur, ook in het nieuwe boek van Hilde Geens. De info over Amory staat bij Guy Bouten en in De bende ontmaskerd van Charles Maurice

933

Re: Nijvel: 17 September

Die herkenning van Bouhouche en Amory, is nog maar de vraag. Dat was pas twaalf (?) jaar later, waarschijnlijk hadden die getuigen foto's op het nieuws gezien. En de herkenning in Nijvel verbaasd mij nog meer. Ging dat dan om dezelfde man die door Jean-Marie Lacroix werd beschreven? Ongeveer 1 meter 80 groot, een rossige ringbaard? Dat is geen beschrijving van Amory. Denk je echt dat Amory niet opgepakt was, na de schotenwisseling bij 'Le Diable Amoureux', als er sprake was van een duidelijke herkenning door een agent? Hij was in ieder geval niet herkend door Lacroix. We moeten er wel rekening mee houden dat er veel meer hiaten zitten in de verklaring van Lacroix met zijn (wonderbaarlijke)schouder-epaulet.

934

Re: Nijvel: 17 September

Bouhouche werd herkend tijdens de schietpartij in Hoeilaart na de overval op Dekaise. Een van de agenten die gewond was vertelde het de volgende dag aan een collega. Staat uitgebreid beschreven in het boek van Hilde Geens en andere bendeliteratuur.

Amory werd in Nijvel niet door Lacroix herkend maar door een van de agenten die beschoten werd tijdens het dubbele kruisvuur. Voor de rest haal ik ook maar de schrijvers aan die deze info in hun boeken opnemen.

935

Re: Nijvel: 17 September

Het is geen aanval op jou, Django. Het probleem is juist schrijvers zoals Hilde Geens, Paul Ponsaers, Guy Bouten en anderen. Het eerste boek is altijd goed, maar daarna denken ze de specialist te zijn, signaleren niet meer en zijn alleen overtuigd van hun eigen gelijk. Herhaling van herhaling met aannames die nergens op gebaseerd zijn. Hier draait alles om:

“Als je op dezelfde manier naar dezelfde informatie blijft kijken, krijg je steeds dezelfde antwoorden”

Het wordt tijd voor de knuppel in het hoenderhok met een nieuwe stelling, beginnend met de gebeurtenissen in Nijvel. Hier komt immers het begrip 'Bende van Nijvel' vandaan.

936

Re: Nijvel: 17 September

Een zekere Vital Lavise het café "L'Amazone" plaats E. Lalieux in Nijvel runde. Deze voormalige fietser was ook een gokplaatser (Bingo, enz.) voor cafés. Hij zou bevriend zijn met Thierry Sliman, en hij was ook de uitvoerder van een bar “La Bicoque” genoemde. Die bar stond op de N5 te Gembloux. Tiens donc …

Opmerkelijk is dat Vital Lavise soms op de steenweg in Eigenbrakel woonde in de buurt van de "Diable Amoureux".

Wetende dat de spelomgeving vaak verbonden is met die van helers, moeten we dan een verband zien met de zoekopdrachten die op 18 en 19 februari 1984 in opdracht van Schlicker zijn uitgevoerd?

Het blijkt ook dat Thierry Sliman in Frankrijk opereerde als uitvoerder van lage werken voor het midden van het spel. Dit doet ook denken aan de executie van Jules Montel (drie kogels in het hoofd) op 11 augustus 84 en die van Giuseppe Rallo doodgeschoten in maart 83.

Er is hier een spoor dat naar mijn mening onvoldoende is benut.

937

Re: Nijvel: 17 September

https://i.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/83092110.jpg

Volgens dit persartikel zou de Santana in Nijvel gezien worden. Wat een toeval!

938

Re: Nijvel: 17 September

Django68 wrote:

Bouhouche en Amory werden allebei herkend tijdens de schietpartij in Hoeilaart.

Amory werd herkend na de inbraak in Nijvel toen de vluchtende gangsters de achtervolgende politie onder dubbel kruisvuur namen. Een van de gangsters droeg een geruit hemd en had een baar en voorhoofdskaalheid. Amory was kalen en droeg op dat moment een baard.

De herkenning van Bouhouche staat in zowat alle bendeliteratuur, ook in het nieuwe boek van Hilde Geens. De info over Amory staat bij Guy Bouten en in De bende ontmaskerd van Charles Maurice.

Ik vraag me af of het wel mogelijk is om iemand te herkennen terwijl je in een snel rijdende auto in het donker zit en er ondertussen op u geschoten wordt. De gangsters stonden langs de kant van de weg dus ze waren wellicht deels verlicht door de koplampen van de politieauto. Verder waren er nog de lichtflitsen uit de lopen van de afgevuurde wapens, de lampen van de Saab en de Mercedes, ...

939

Re: Nijvel: 17 September

Het hele dossier rond de Bende van Nijvel zit vol met valse en/of misleidende sporen. We doen er allemaal aan mee, terwijl de daders zich een breuk lachen. Misschien moeten we terug naar het begin:

‘Jacques Fourez en Elize Dewit werden naar de Colruyt gebracht of gelokt en daar geliquideerd. Om welke reden? Hier draait het om. In alle dossiers rond de Bende zie je steeds de hand van de meester-strateeg. Creëer verwarring, voer andere daders op. Wijs naar een alternatief scenario. Ga daarin ver, laat op dezelfde plaats nog iemand liquideren die niets met de eerste slachtoffers te maken heeft. Zo schep je verwarring en stuur je het onderzoek alle richtingen op behalve de goede. In dit geval is er nog wel een getuige! Hoe gaat het met rijkswachter Lacroix? Heeft hij zijn collega ‘Morue’ in de val gelokt? Als je de situatie terug leest, kan dat bijna niet anders. Wat was dan de ‘worst’ voor Lacroix? Was het zijn examen voor deelname aan groep G?

940

Re: Nijvel: 17 September

Volgens dit document zouden Fourez en Dewit een bezwarende videocassette van de Roze Balletten in hun bezit hebben gehad. Ze wilden hiermee hun voordeel doen via chantage doeleinden. Morue interesseerde zich iets te veel voor de doders van Brabant: hij had een dossier opgesteld over de rol van extreem-rechts in de recente feiten in Brabant.

Dan zouden ze het ware motief gemaskeerd hebben door nog wat zaken mee te nemen van het warenhuis: koffie, pralines, sterke drank. Het motief was geheimhouding van de Roze Balletten.

» issuu.com