Topic: Film: Zaman

Sfeerbeeld jaren '80 / loden jaren

Dit heeft totaal direct niets met de Bende van Nijvel te maken, maar hier kunnen jullie een sfeer impressie opdoen, hoe het was in de jaren '80.

Zaman, film

Zaman is een Vlaamse politiefilm uit 1983 van Patrick Le Bon.

Zaman is een integere, gedreven politierechercheur. Doordat hij zo opgaat in zijn werk, vervreemdt hij van zijn vrouw en van zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk. In zijn onderzoek zit hij op het spoor van de machtige ondernemer Collas, die in verbinding staat met de louche nachtclubeigenaar Kaplan. Wanneer hij gekoppeld wordt aan de jonge, onbesuisde collega Frank, lijkt het onderzoek te ontsporen. Frank wordt gewond door een inschattingsfout van Zaman. Hij is echter vastbesloten om, ondanks de tegenwerking van zijn meerderen, een "grote vis" aan de haak te slaan.

De film, de derde van Patrick Le Bon, geldt als de eerste Vlaamse politiefilm en was vooruit op zijn tijd. De dialogen, geschreven door Le Bon en Paul Koeck, doen niet artificieel-literair aan, in tegenstelling tot de meeste Vlaamse films van die periode. Het stedelijke milieu met zijn kleine criminaliteit en de kwetsbaarheid van de mens achter de politieman worden mooi weergegeven.

De film was voor de milieuschildering van invloed op de latere BRT-televisiereeks Langs de Kade.

Erik Van Looy noemde Zaman als inspiratiebron voor zijn film De zaak Alzheimer uit 2003 en verwerkte enkele dialooglijnen in het scenario van die film.

Deze film is onder andere te bekijken op Netflix.

Re: Film: Zaman

Zeker een goede film voor wie zich wil onder dompelen in de jaren '80 stadssfeer. Brussels by Night is er zo nog eentje, ook uit dat jaar, die is nog wat killer. De Bende van Nijvel was een verhaal uit de jaren '80 en tezelfdertijd ook weer niet.

Om een zeer relevante 80's band te quoten:

''We stand with a different frame around us now''

Het frame en tijdsbeeld mag dan wel verschillend zijn, wie beter kijkt kan zien dat in een menselijke samenleving structuren niet veranderen. Ze wijzigen hooguit nu en dan eens van gedaante. 

''Take my hand and I'll show you what was and will be''

Ook deze grootmeester had het bij het rechte eind.