1

Topic: Mons: 21 Februari 1996

Simon Poncelet - inspecteur bij de Gerechtelijke Politie in Mons - werd in de nacht van 21 op 22 februari 1996 in de inkomhal van de kantoren van de toenmalige gerechtelijke politie van Mons neergeschoten met vier kogels. Simon Poncelet was de zoon van Guy Poncelet, procureur in Doornik.

De hoofdverdachte in deze zaak is commissaris Franz Leclercq. Hij werd echter in 2004 door de Kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Bergen buiten vervolging gesteld voor de moord op inspecteur Simon Poncelet. Het openbaar ministerie wilde Leclercq echter voor het assisenhof zien verschijnen. De zaak blijft tot op vandaag onopgelost.

Een luguber toeval: in hetzelfde jaar werd rijkswachter Peter De Vleeschauwer ontvoerd uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas en nadien vermoord. Ook deze zaak blijft tot op heden onopgelost » Forum

http://policememorial.be/img/officers/31.jpg

Simon Poncelet slachtoffer van janboel bij GPP in Bergen

De 46-jarige commissaris 1ste klasse Frans Leclercq van de GPP in Bergen werd door een aantal speurders in het onderzoek al meer dan een jaar als verdachte beschouwd in het dossier van de moord op zijn jongere collega inspecteur Simon Poncelet. Maar de magistraten die de leiding van dit onderzoek hadden, hebben zeer lang bijna geen geloof gehecht aan die interne piste bij de GPP van Bergen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Verdachte moord op Simon Poncelet blijft aangehouden

De Bergense GP-commissaris Francis Leclercq blijft aangehouden als verdachte in de moord op GP-inspecteur Simon Poncelet. Dat besliste de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Bergen, waar zijn advocaten gisteren zijn invrijheidstelling hadden gevraagd. De commissaris, die een tijdlang zelf betrokken was bij het onderzoek naar de moord op de jonge GP-speurder Poncelet, heeft er inmiddels een tweede advocaat bijgenomen. Het gaat om de Luikse raadsheer Philippe Mayence. Die verdedigde onder meer ook GP-commissaris Georges Zicot van Charleroi toen die verdacht werd door het parket van Neufchâteau in het dossier van de aan Marc Dutroux gelinkte autozwendel.

De 49-jarige commissaris Francis Leclercq werd eind februari van dit jaar aangehouden, toen uit een analyse bleek dat de kruitsporen op de jas die hij op de avond van de moord droeg, overeenstemden met de kruitresten die werden aangetroffen op het lichaam van Simon Poncelet. Het parket van Bergen verwacht eerstdaags een definitieve analyse van de kruitsporen. Tot nu toe kon het parket zich slechts baseren op een voorlopige analyse, die door het Duitse Bundes Kriminalamt in Wiesbaden werd verricht. Leclercqs advocaat Raoul Moury trekt de gegrondheid van dat rapport in twijfel.

Poncelet werd in de nacht van 21 op 22 februari 1996 vermoord in de hal van de GP-brigade van Bergen. Zowel hij als Leclercq waren die nacht van dienst. Het parket van Bergen beschikt over aanwijzingen dat Simon Poncelet commissaris Leclercq betrapte toen deze in papieren aan het snuffelen was in het kantoor van zijn overste, met wie hij in conflict lag. Leclercq was die nacht na de moord een van de eersten die met het lijk geconfronteerd werd. Hij huilde. Ook dat is een detail dat vragen doet rijzen bij de speurders. Leclercq was een geroutineerde speurder van de moordafdeling, die nooit emoties vertoonde.

Inmiddels hebben de zoekwerken naar het moordwapen, een dienstwapen van de gerechtelijke politie, nog steeds niets opgeleverd. De afgelopen maanden voerden speurders graafwerken uit achter de huizen van commissaris Leclercq, zijn schoonouders en zijn moeder op zoek naar het moordwapen. In april werd dan, op aanwijzen van Guy Poncelet - de vader van het slachtoffer en tevens Doornikse procureur - gegraven in Oude, een plaatsje bij La Louvière, vlakbij het kanaal. Volgens een tipgever van Guy Poncelet zou het moordwapen daar begraven liggen.

Bron: De Morgen | 27 mei 1998

Verdachte voor moord op Simon Poncelet niet vervolgd

De Kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Bergen heeft Franz Leclercq, ex-hoofdcommissaris van de toenmalige gerechtelijke politie van Bergen, buiten vervolging gesteld voor de moord op inspecteur Simon Poncelet. Het openbaar ministerie wilde Leclercq voor het assisenhof zien verschijnen.

Simon Poncelet werd in de nacht van 21 op 22 februari 1996 in de inkomhal van de kantoren van de toenmalige gerechtelijke politie van Bergen neergeschoten met vier kogels. Twee jaar na de feiten werd Leclercq aangehouden. Op 10 juli 1998 werd de gewezen hoofdcommissaris opnieuw in vrijheid gesteld. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de moord steeds ontkend.

In het onderzoeksdossier zaten enkele onduidelijkheden. Zo was geen opheldering gebracht over een vingerafdruk op de glazen toegangsdeur naar de politielokalen. De analyse van al wie in de dagen voor de moord in de lokalen waren geweest, leverde niets op. Bovendien is nooit een kogelhuls gevonden op de plaats van de moord noch is er een spoor van het wapen waarmee de jongeman werd afgemaakt.

Volgens het onderzoek zou Simon Poncelet die nacht zelf en in alle vertrouwen de deur hebben geopend voor zijn belager, die hij zodoende zou hebben gekend. Als motief voor de ex-commissaris Leclercq om de moord te plegen, zag de onderzoeksrechter het feit dat deze door Simon Poncelet was betrapt toen hij het bureau van de hoofdcommissaris doorzocht op zoek naar compromitterende informatie. Simon Poncelet zou toen hebben aangekondigd dat hij dit zou melden.

Bron: De Standaard | 7 September 2004

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Mons: 21 Februari 1996

Een samenvatting van de moord op Simon Poncelet:

Op woensdag 21 februari 1996 was Simon Poncelet van zes uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens, zoals gebruikelijk, alleen met dienst.

Het reglement zegt dat de nachtinspecteur de deur niet mag opendoen voor mensen die hij niet kent. Vermits Poncelet de deur wel heeft opengedaan, gaan de speurders er van uit dat hij zijn moordenaar(s) kende. Doordat de elektronische beveiligingscamera kapot was, moest hij de deur zelf opendoen als er werd gebeld. Een buurman zou omstreeks 23u30 geruzie hebben gehoord, gevolgd door vier knallen. Maar hij dacht dat het carnavalvierders waren die voetzoekers gooiden.

De jonge inspecteur werd rond 23u30 vermoord met vier kogels; twee in de buik, één in de schouder en één in de rug. De hulzen werden niet teruggevonden. Het kaliber was .38 en het wapen een Smith&Wesson 357 Magnum, het gaat om een oud dienstwapen van de GP. Het wapen werd nooit gevonden.

De eerste kogel werd met de loop tegen de linkerlies van het slachtoffer afgeschoten. De tweede in de onderbuik, de derde halverwege de rug in de rechterschouder, de vierde en laatste kogel kwam in de lever terecht en veroorzaakte een bloeding. Het was die vierde kogel die dodelijk was.

Een collega vond het lichaam van Simon Poncelet rond middernacht. Hij lag tussen de inkomhal en de telefooncentrale.

Simon Poncelet was licentiaat criminologie en werkte sinds drie jaar bij de gerechtelijke politie van Bergen. Hij hield zich bezig met misdaden waarvan de dader(s) onbekend zijn, waaronder overvallen en diefstallen.

Er was geen sprake van dreigementen en volgens hoofdcommissaris Jonniaux van de gerechtelijke politie van Bergen had Poncelet geen vijanden. Hij was de laatste tijd ook niet bij erg delicate dossiers betrokken.

In april 2002 werd het onderzoek naar de moord op Simon Poncelet afgesloten en werd het overgemaakt aan het parket van Bergen. Op dat moment was gewezen commissaris Franz Leclercq de enige verdachte. Maar het gerecht heeft geen bewijzen tegen hem gevonden, waardoor de zaak geklasseerd werd.

In september 2004 kwam er definitief een einde aan het onderzoek. Het parket van Bergen probeerde Franz Leclercq nog voor het assisenhof te krijgen maar de Kamer van Inbeschuldigingstelling stelde de gewezen commissaris buiten vervolging voor de moord. Het is dus niet tot een assisenzaak gekomen.

Verdachten

1.

Eind februari werden twee mannen opgepakt. Zij werden ervan verdacht uit wrok tegen de gerechtelijke politie gehandeld te hebben. De GP van Bergen had twee broers opgepakt en naar de cel gestuurd. Er werden in totaal vijf leden van de familie opgepakt maar alleen de twee broers bleven aangehouden.

2.

In januari 1998 werd George Zicot verhoord door de BOB van Bastogne. Simon Poncelet had zich vastgebeten in het autozwendelmilieu, een milieu waarin ook Zicot thuis was.

3.

In februari 1998 werd dan Franz Leclercq gearresteerd. Hij was commissaris bij de gerechtelijke politie in Bergen. Op de jas die hij de dag van de moord droeg, werden kruitsporen gevonden. Het BKA in Wiesbaden kon vaststellen dat die kruitsporen afkomstig waren van een wapen dat elf jaar geleden bij de GP van Bergen werd gestolen. Dezelfde kruitresten werden ook aangetroffen op het lichaam van Simon Poncelet.

Daarnaast was er ook een getuige die de avond van de moord een man aan het gebouw zag die op Leclercq leek en er zijn ook vingerafdrukken van Franz Leclercq gevonden op de kledij van het slachtoffer.

Simon Poncelet zou Leclercq die avond betrapt hebben in het kantoor van hoofdcommissaris Jonniaux. Vermoedelijk was Leclercq op zoek naar een tuchtrapport dat Jonniaux tegen hem had aangelegd. Omdat de jonge speurder zijn hiërarchische overste hierdoor wel eens in een moeilijk parket kon brengen, volgde die Poncelet naar het wachtlokaal en schoot de jonge vader dood.

Jonniaux, die na de moord overstapte naar de Brusselse gerechtelijke politie, was de rechtstreekse baas en de grote vijand van Leclercq. Leclercq was de avond van de feiten niet alleen van wacht, maar ook één van de eersten ter plaatse.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Mons: 21 Februari 1996

Moord op GP-officier Poncelet is nog niet opgehelderd

De verdwijning van Peter De Vleeschauwer midden november deed meteen denken aan enkele andere zaken in het milieu van de rijkswacht en van de gerechtelijke politie.

Allereerst is er de nog steeds onopgehelderde moord op de jonge officier van de gerechtelijke politie, Simon Poncelet. Die werd begin dit jaar op woensdagavond 21 februari even voor middernacht in Bergen in de hal van het kantoor van de gerechtelijke politie door onbekenden doodgeschoten.

Poncelet, zoon van een magistraat, was reeds enige tijd met zware onderzoeken bezig, o.m. in een zaak van autodiefstallen. Op het ogenblik van de feiten was hij alleen in het gebouw aanwezig. Allicht deed hij open voor een bekende. Ondanks een vaag signalement van een mogelijke dader en oproepen tot getuigen werd tot dusver geen bruikbaar spoor gevonden.

Sterk gelijkend maar na enige maanden gelukkig opgelost, was de gruwelijke moord op twee rijkswachters in de rijkswachtkazerne van Spa. De 43-jarige Joseph Sonveay en zijn 37-jarige collega Alphonse Ponsard werden er op 7 juni 1993 vermoord gevonden na een nacht waarin zij dienst hadden gehad. Beide mannen waren vermoord terwijl ze tv keken in hun radiokamer. Ponsard was met één 9mm-kogel door het hoofd geschoten, Sonveau kreeg vijf kogels door het hoofd en één in de borst.

Van meetaf was duidelijk dat beide onderofficieren waren vermoord door een bekende, vermits ze hoewel zelf gewapend, totaal geen weerstand hadden geboden en achteloos hun moordenaar in het dienstlokaal hadden binnengelaten. Pas tien weken later ging hun collega Francis Gillot (38) na eindeloze ondervragingen door de knieën. De man, brigadecommandant van Lierneux en depressief om gemiste bevorderingen, bekende niet alleen zijn collega’s in koelen bloede te hebben vermoord, maar vermeldde terloops ook nog twee dagen eerder een Joegoslaaf neergeschoten te hebben. Vorig jaar werd hij tot levenslange dwangarbeid veroordeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 December 1996

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Mons: 21 Februari 1996

Simon Poncelet: l'enquête finie à l'été

L'assassinat de Simon Poncelet, dans la nuit du 21 au 22 février 1996 - ce qui fera exactement 5 ans mercredi -, avait rapidement pris une dimension particulière. Pour trois raisons: ce jeune et sympathique inspecteur de la police judiciaire de Mons avait été tué dans les locaux mêmes de la PJ; la piste interne avait vite paru être la bonne; Guy Poncelet, ancien procureur du Roi de Tournai, s'était publiquement élevé contre le traitement réservé au dossier de son fils

Que s'était-il au juste passé à Mons, ce mercredi-là vers 23h30? Une chose est sûre: Simon, qui était de permanence, fut abattu de 4 balles. L'arme? Un revolver volé dans les locaux de la... PJ, en 1986. Mais au départ, l'enquête avait patiné: compte tenu de l'existence de la piste interne, ce n'était sans doute pas une bonne idée de laisser d'abord la PJ enquêter elle-même. C'est ce qu'avait dénoncé le père de la victime (lire ci-dessous).

Finalement, au mois de septembre 1996, une «cellule Simon» avait été créée au sein de la BSR (brigade spéciale de recherche de la gendarmerie, aujourd'hui police fédérale) de Mons. Questions principales: avait-on, en abattant son fils, tenté d'atteindre Guy Poncelet? Ou bien Simon, qui enquêtait sur un trafic de voitures volées, avait-il représenté un danger pour le «milieu» ? Ou bien encore s'était-il, même involontairement, impliqué dans les dissensions graves qui régnaient à la PJ de Mons? On se souvient, à cet égard, des rivalités opposant le commissaire principal Franz Leclercq à son supérieur, le commissaire en chef Bernard Jonniaux.

Tout avait rebondi exactement deux ans après la mort de Simon: le 21 février 1998, la juge Christine Dutillieux ordonnait l'arrestation de M. Leclercq. La piste du règlement de compte interne était donc la bonne? Le mobile aurait par exemple pu être, disait-on à l'époque, que le commissaire, surpris par l'inspecteur alors qu'il fouillait le bureau de M. Jonniaux, avait tué le témoin gênant. Car si on avait su, cela aurait été très mauvais pour la carrière de M. Leclercq, malgré sa réputation de «bon flic» : il avait déjà été suspendu pour avoir écrit de sulfureuses lettres anonymes.

Toujours le "suspect n°1"

Pourtant, un tel mobile a pu paraître indigent: tue-t-on vraiment pour cela? Possible. Mais pas sûr, car certains indices peuvent également paraître légers. Ainsi, des traces de poudre relevées sur une veste appartenant à M. Leclercq sont similaires à celles prélevées sur les vêtements que portait Simon Poncelet. Certes. Mais pourquoi M. Leclercq, en policier expérimenté, n'a-t-il par exemple pas fait disparaître cette veste saisie de nombreux mois après l'assassinat? En clair, du côté de M. Leclercq, on ne plaide pas coupable (lire ci-dessous). Sa détention préventive avait d'ailleurs cessé le 10 juillet 1998. Depuis, le commissaire n'a plus été interrogé.

Quoi qu'il en soit, on approche du dénouement. Certes, la «cellule Simon» poursuit quotidiennement son travail, comme on nous l'a confirmé lundi: quatre hommes à temps plein et deux autres en appui continuent de nombreuses vérifications. Mais on prête à Mme Dutillieux l'intention d'effectivement clôturer le dossier prochainement. Vers le mois de juin, comme le dit un bruit de couloir, au palais de justice? «

Il est prématuré de fixer une échéance au mois près, car plusieurs expertises sont encore en cours », nous a-t-on indiqué à Mons.

En tout cas, Franz Leclercq reste clairement le suspect n°1: les travaux à achever ne divergent pas, selon nos informations, de ce qui est déjà connu. Il se dit même que le parquet sera probablement amené à demander à la chambre du conseil de renvoyer le suspect devant la cour d'assises.

Bron: La Libre Belgique 2001 | Roland Planchar | 18 Februari 2001

Raoul Moury reste confiant: il défend un homme innocent. L'avocat se dit parfaitement convaincu que son client, le commissaire Frans Leclercq, n'a réellement pas commis ce qu'on lui reproche. Mais la justice montoise, malgré une enquête productive, est décidément dans le collimateur de toutes les parties: « M. Leclercq a été arrêté à la date anniversaire du 21 février 1998. Je me demande sans plaisanter par quel processus il n'y a pas eu une sorte de déclenchement psychologique par rapport à cela ». En tout cas, Me Moury estime que l'accès au dossier ne lui a « pas appris grand-chose » - rien de très neuf depuis 1998? - et a le sentiment que « des éléments d'enquête que nous aurions souhaités n'ont pas été réalisés ».

Auraient-ils, le cas échéant, été de nature à montrer que M. Leclercq a raison de « persister absolument à dire qu'il n'est pas coupable » ?« Quand vous êtes inculpé de quelque chose, le problème n'est pas pour vous de démontrer votre innocence ni de rechercher le coupable », rappelle à bon escient l'avocat, « c'est aux autres de démontrer que vous êtes coupable ». Or, précisément, Me Moury n'a pas le sentiment que la démonstration est faite. Gageons que si, comme c'est probable, l'affaire va devant les assises, le débat sera rude. En tout cas, l'avocat aurait « souhaité que l'enquête, autrement diligentée, nous ait conduits vers d'autres pistes. J'ai le sentiment objectif que tout aurait pu évoluer autrement ».

Bron: La Libre Belgique 2001 | Roland Planchar | 18 Februari 2001

Mais qu'est donc devenue l'affaire Simon Poncelet?

Pas content: Jean-Philippe Mayence, l'un des avocats du principal suspect dans l'affaire Simon Poncelet, du nom d'un jeune inspecteur de la PJ de Mons abattu au cours de la nuit du 21 au 22 février 1996, n'est vraiment pas content, comme il l'a dit lundi sur les antennes de la RTBF. En bref: l'enquête, qui serait menée à la charge exclusive de son client, le commissaire Franz Leclerq, piétine et broie un innocent, le temps aidant. Rétroactes.

Le meurtre de Simon Poncelet avait tôt pris une dimension particulière, car ce jeune et sympathique inspecteur de la police judiciaire avait été tué dans les locaux mêmes de celle-ci. Un comble. D'autre part, la piste interne avait rapidement semblé être la bonne, du moins avait-elle ainsi été présentée peu après l'entame de l'instruction - qui avait bien mal débuté, puisque « tout le monde a par exemple marché sur les indices au sol », relevait un observateur, à l'époque. Enfin, le père de la victime, l'ancien procureur du roi de Tournai, Guy Poncelet, s'était publiquement élevé contre le traitement réservé au dossier, notamment en s'étonnant que, malgré les premiers éléments, l'enquête reste dans les mains des «péjistes» pendant plus de 6 mois.

Au-delà de la position judiciaire, on s'était longuement interrogé: peut-être avait-on tenté d'atteindre Guy Poncelet en abattant son fils? Ou bien Simon, qui travaillait sur un trafic de voitures volées, représentait-il un danger pour le «milieu», réputé dangereux en la matière? Ou bien encore, thèse plus proche de celle du juge d'instruction, Christine Dutillieux, s'était-il - même sans le vouloir - impliqué dans les dissensions graves qui ravageaient la hiérarchie de la PJ de Mons?

En tout cas, c'est exactement au deuxième anniversaire du meurtre que le commissaire Leclercq avait été arrêté (« Un coup aux apparences médiatiques », tonne désormais Me Mayence), le juge d'instruction privilégiant donc totalement la piste du règlement de compte interne. Malgré tout, les indices mis en avant n'avaient pas paru extrêmement convaincants. La chambre des mises en accusation avait d'ailleurs libéré M. Leclercq - qui a toujours affirmé avec véhémence être parfaitement innocent - après quelque quatre mois de détention préventive.

«Rien avant l'année prochaine»

Or, si au cinquième anniversaire de la mort de Simon, au mois de février 2001, la justice avait laissé entendre que l'enquête approchait de son terme, annoncé «pour l'été», nous avions en revanche appris, au mois de juin puis encore la semaine passée, au parquet de Mons, qu'on en est loin: « Non, il ne faut pas espérer que le dossier nous soit communiqué par l'instruction avant la fin de l'année au mieux», y disait-on sans ambages, mercredi dernier, « car les devoirs d'instruction n'ont pas été réalisés aussi vite qu'espéré ».

Rien d'étonnant, dès lors, à ce que Me Mayence nous indique, lundi, que « lorsque j'ai demandé pour la deuxième fois à consulter le dossier, on m'a dit au parquet général que l'instruction traînait ». Fâché, l'avocat: « C'est intolérable pour mon client, qui est innocent, car, en pratique, il ne travaille plus depuis 3 ans et il est totalement rejeté par son milieu professionnel, ce que je peux comprendre vu les lenteurs ». Jean-Philippe Mayence rejette en outre l'orientation prise par l'enquête de MMe Dutillieux: « Tout est fait dans un seul sens, sur une seule piste, alors qu'il en existe beaucoup d'autres qui méritent une attention soutenue et où se trouve la vérité ».

Bref, le défenseur de M. Leclerq a décidé de mettre le holà prochainement, si rien ne change: « Je dois, en novembre ou en décembre, pouvoir voir le dossier. Si cela coince encore, j'userai probablement de l'article 136 bis du code d'instruction criminelle », qui donne à la chambre des mises en accusation un droit de regard sur les instructions longues. Et là, l'instance d'instruction peut donner des directives aux magistrats instructeurs...

Bron: La Libre Belgique 2001 | Roland Planchar | 28 Oktober 2001

Simon Poncelet: 7 ans déjà...

Le procureur du Roi a tracé ses réquisitions. Pour le renvoi devant les assises de Franz Leclercq

Mons 21 février. Voilà sept ans, le jeune inspecteur de la PJ de Mons Simon Poncelet était abattu de quatre balles de revolver (du type d'arme qui fut naguère utilisée par les collègues du jeune homme), à la PJ de Mons, à l'époque installée dans des locaux vétustes, rue du Gouvernement à Mons. Simon Poncelet y effectuait la garde seul.21 février: c'est aussi le 5è anniversaire de l'incarcération de Franz Leclercq, son supérieur hiérarchique. Le commissaire principal était libéré le 10 juillet de la même année, par la chambre des Mises en accusation. Motif: absence d'indices sérieux de culpabilité». Depuis, il reste suspendu de ses fonctions. Début de cette année, il a encore étudié longuement le dossier au palais de justice de Mons.

A la clôture de l'instruction, le dossier, lourd de 50 cartons, a été étudié depuis mai dernier, par le procureur du Roi de Mons Claude Michaux. Interrogé ce vendredi, ce dernier explique que début du mois de février, il a tracé ses réquisitions, allant dans le sens d'un renvoi de M. Leclercq devant les assises.

Cette nouvelle est loin de ravir Me Jean-Philippe Mayence, avocat de la défense. «Les dernières expertises en date effectuées par le BKA, sont favorables à mon client. Veut-on justifier 7 années de procédures mal faites? On décide qu'il faut renvoyer mon client aux assises, quitte à ce qu'il soit acquitté: on jette un homme en pâture! M. Leclercq a réétudié le dossier jusque voilà une semaine: il n'y a pas trouvé trace de ce réquisitoire du parquet! J'espère que la chambre du conseil va requérir un non-lieu!»

Bron: La Dernière Heure | 22 Februari 2003

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube