1

Bankroof Brussel: motoragent gedood

Na een bankoverval in de Brusselse gemeente Ukkel is gistermiddag een motoragent [Jean Berckmans] doodgeschoten. De twee overvallers wisten te ontkomen, ondanks een nationaal politie-alarm dat even na de overval werd afgekondigd. Er zou ongeveer 8.000 gulden zijn buitgemaakt.

Bron: Limburgsch Dagblad | 3 December 1986

'Schrik van België' hier gearresteerd

Het Rotterdamse BOA-arrestatieteam heeft gistermiddag in het Capelse winkelcentrum De Terp de Tsjech Stanislav D. (36) gearresteerd, op wie in België een felle klopjacht werd gemaakt, nadat hij op 2 december in Ukkel een motoragent had doodgeschoten. Die klopjacht had ruim een week geleden tot een tweede drama geleid, toen in Jette (net als Ukkel een aan Brussel grenzende gemeente) nóg een politieman die op zoek was naar de Tsjech per abuis door een collega werd doodgeschoten.

De Rotterdamse recherche was de Tsjech, die eerder uit de Luikse gevangenis was ontsnapt, al enige tijd op het spoor, door informatie die de Rotterdamse CID (Criminele Inlichtingendienst) uit de onderwereld had gekregen. Het BOA-arrestatieteam werd paraat gehouden, en greep gistermiddag in toen D. zich in het winkelcentrum in de buurt van een bank en een postkantoor ophield.

Zodra de Tsjech zich ontdekt wist, trok hij een vuurwapen. Voordat hij zelf kon schieten, had een lid van het BOA-team hem echter al door een knie geschoten. Na zijn arrestatie werd D. meteen overgebracht naar het ziekenhuis van de Scheveningse strafgevangenis.

Motoragent

Stanislav D., die als levensgevaarlijk' te boek staat, was in september uit de Luikse gevangenis ontsnapt. Op 2 december pleegde hij samen met een Belg een overval op een bank in Ukkel. De politie zette onmiddellijk de achtervolging in en D. vluchtte een snackbar in, waar hij een twintigtal mensen onder schot hield, en drong vervolgens een woonhuis binnen. Toen hij dat huis verliet, werd hij door de motoragent achtervolgd. Stanislav D. schoot de agent in het been, en schoot hem nog eens door het hoofd toen hij gewond op de stoep lag. De agent had D., volgens collega's, nog om zijn leven gesmeekt.

Coördinatie

Op 10 december kreeg de noodlottige jacht op D. een tragisch vervolg, toen vier rechercheurs uit Ukkel na een tip een inval deden in een huis in Jette, waar naar zij vermoedden D. zich bevond. De verdachte was er niet. Terwijl de Ukkelse rechercheurs nog (buiten hun eigen rayon) bij de woning waren, arriveerde de politie van Jette, óók getipt dat D. zich daar zou bevinden, en niet wetend dat collega's uit Ükkel er al waren. Een Ukkelse rechercheur die in zijn auto op de uitkijk zat, zag de collega's uit Jette voor verdachten aan en schoot, waardoor één politieman uit Jette de dood vond.

De affaire wekte in België groot rumoer, omdat wéér eens was aangetoond hoe slecht de verschillende politiediensten daar hun werk op elkaar afstemmen. Tijdens de 'schietpartij tussen politiemensen van Ukkel en Jette zou ook nog een team van de Rijkswacht in de nabijheid van het pand zijn geweest.

Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 18 December 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube