1

Op 25 juli 1988 wordt Serge Dauginet, wachtmeester bij de toenmalige rijkswacht, tijdens een controle aan het Noordstation doodgeschoten door een Nederlandse gangster.

Nederlander verdacht van moord op rijkswachter

Nog voor hij de kans kreeg zijn eigen wapen te trekken, werd de Belgische rijkswachter Serge Dauginet in de eerste uren van dinsdag jl. op het Brusselse Noordstation door een Nederlander meedogenloos neergeschoten. Twee kogels troffen de 24-jarige politieman, één in het hart, één in de arm. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Dauginet en twee collega’s op patrouille in de rosse buurt rond het station, wilden zoals zij wel vaker deden enkele passagiers controleren die zojuist de nachttrein uit Amsterdam hadden verlaten.

In het milieu en bij de politie heet die trein ‘de drugstrein’, om redenen die zich laten raden. Dauginet was bij een zij-uitgang afgezet, de andere twee rijkswachters waren via de hoofdingang naar het perron gegaan waar zij alvast een dozijn jeugdige treinreizigers - gezicht naar de muur, handen omhoog en benen uit elkaar - aan het controleren waren.

Bij de zij-uitgang hield Serge Dauginet een groepje van vier jongens tegen. Zoals gebruikelijk verzocht hij hen zich te legitimeren maar nog voor zijn verzoek was uitgesproken vielen er 3 schoten waarvan één de rijkswachter dodelijk trof.

Later op de dag werden twee van de vier verdachten bij het verlaten van een stadsbus aangehouden in Evere, een voorgemeente van Brussel. Zij waren niet in het bezit van wapens of drugs maar bekenden na een nacht en een dag verhoor de trein verlaten te hebben in het gezelschap van twee mensen van wie zij slechts de voornamen kenden: Guan en Lloyd.

Een onderzoek in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten bracht aan het licht dat de twee vluchtelingen de in ons land als gevaarlijk bekend staande Guan L. uit Capelle aan de IJssel en Lloyd H. uit Hoogvliet zijn, beiden 23 jaar oud. Volgens de twee gearresteerde verdachten, Eduoardo M. (21) uit Rotterdam en Abderahim L. (22) heeft Guan het vuur geopend toen rijkswachter Dauginet het viertal naar hun identiteitsbewijzen vroeg.

Beide voortvluchtige Nederlanders, L. en H., werden door Interpol al gezocht voor verscheidene roofovervallen. Beiden staan bekend als verslaafden. De politie gaat ervan uit dat zij gewapend zijn.

Bron: De Telegraaf | 28 juli 1988

Trein Amsterdam-Brussel 'drugsexpresse'

Brusselse politiemensen spreken al van de 'drugsexpresse'. Het is de sneltrein die elke avond om 23.21 uur vanuit Amsterdam het Noordstation van de Belgische hoofdstad binnenrijdt. Onder de reizigers bevinden zich allerlei Nederlandse drugshandelaren die hier in de nachtelijke uren hun waar aan de man komen brengen.

De politie is de laatste maanden extra attent op de mensen die uit die trein Amsterdam-Brussel-Parijs komen. De uitgangen van het Noordstation worden 's avonds laat extra in de gaten gehouden door rijkswachters die letten op verdachte individuen en die desnoods volgen tot zij hun deals sluiten.

Afgelopen maandag kostte die bewaking een 24-jarige rijkswachter het leven. Serge Dauginet werd door een Nederlandse drugshandelaar zonder pardon doodgeschoten, toen hij hem om zijn papieren vroeg. De dader, vrijwel zeker een 23-jarige man uit Capelle aan de IJssel, is nog steeds spoorloos evenals een van zijn maten.

Bron: Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland | 29 juli 1988

Weer verdachte van op moord Belgische rijkswachter gepakt

De Rotterdamse politic heeft in samenwerking met haar Amsterdamse collega's de vierde man aangehouden die er van wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de schietpartij in de nacht van 25 op 26 juli op het station in Brussel. Daarbij kwam de 24-jarige Belgische rijkswachter Serge Dauginet om het leven.

Het gaat om de 22-jarige L.R.H. uit Rotterdam. Hem wordt medeplichtigheid aan doodslag ten laste gelegd. Begin deze maand meldde de 23-jarige J.R.L., zonder vaste woon- of verblijfplaats, zich bij de Rotterdamse politie. Hij vertelde toen dat hij bij de schietpartij betrokken was geweest. Hij zit nog steeds vast. maar volgens een politiewoordvoerder is nog altijd niet duidelijk wat zijn aandeel is geweest. De Belgische politieman werd tijdens een routinecontrole op het Brusselse Gare du Nord doodgeschoten. Hij wilde enkele passagiers controleren die met de nachttrein vanuit Amsterdam waren gekomen.

Bron: De Telegraaf | 17 augustus 1988

Veroordeeld

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren de 23-jarige Nederlander J. R.L. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens doodslag en een serie gewapende roofovervallen. L. schoot in juli van het vorig jaar op het station in Brussel de 24-jarige Belgische rijkswacht S. Dauginet dood. Het slachtoffer wilde L. en zijn drie kornuiten fouilleren nadat het viertal niet de gevraagde identiteitspapieren kon laten zien.

Bron: Limburgsch dagblad | 9 februari 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube