1

Wat als de auto's die gebruikt zijn door de Bende van Nijvel, niet gestolen zijn door de Bende van Nijvel? In plaats daarvan lieten ze hun auto's door "professionele" autodieven stelen of kochten ze deze aan in het milieu van autodieven. Kijk bv. ook naar de verschillende VW Golf's in de marge van het dossier: de VW Golf in Gaasbeek, de VW Golf in Lennik, de VW Golf in Sint Gillis en de VW Golf in Strombeek.

In dit geval kan het ook interessant zijn om eens te kijken naar autodiefstallen en bekende bendes die zich richten op het stelen van auto's.

Golfdieven teisteren de kust

Sedert een paar dagen wordt onze kust onveilig gemaakt door vernielzuchtige autodieven die hun keuze hebben laten vallen op wagens van het merk VW Golf. Er werden reeds tien van deze voertuigen ontvreemd, ondermeer te Oostende en Middelkerke.

Enkele konden later, meestal in beschadigde toestand, worden teruggevonden. Maar de Golf die in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 3u30 in de Gistelstraat te Oostende werd aangetroffen, is helemaal onbruikbaar. De wagens waarmee de rovers eerst rodeo hadden gereden (het koetswerk zat vol deuken en blutsen) werd na 'gebruik', in brand gestoken en hierbij volledig vernield. Hij was kort tevoren gestolen te Middelkerke.

De VW Golf, die tijdens dezelfde nacht aan het Stedelijk Sportcentrum van Oostende stond, dreigde eenzelfde lot te ondergaan, ware het niet dat voorbijgangers de vuurhaard met brandblussers kon bedwingen. De wagen werd gedeeltelijk verwoest. De politiediensten van Oostende en Middelkerke zoeken naar drie kerels, die tijdens beide autobranden door ooggetuigen werden opgemerkt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 20 mei 1985

Vliegveld ontsnapt niet aan autodieven

In de afgelopen dagen werden te Brussel drie zware Mercedes-wagens gestolen. Ze hadden elk een waarde van anderhalf miljoen frank. Zelden werden zoveel auto’s ontvreemd als thans het geval is. De dieven hebben het vooral gemunt op Mercedes, BMW en Golf GTI. Ook de luchthaven van Zaventem ontsnapt niet aan deze zich steeds maar uitbreidende plaag.

Gisteren heeft de rijkswacht van het veiligheidsdetachement op Zaventem een grootscheepse actie ondernomen. Er liepen vooral veel speurders in burger rond, zowel in als rond het luchthavengebouw. Er bestaat zelfs een vermoeden dat een internationale bende in de buurt van het Belgische vliegveld opereert. Dag en nacht worden patrouilles uitgevoerd, al blijft dat zowel overdag als in de nachtelijke uren dure auto’s worden ontvreemd.

De verschillende parkings van het vliegveld van Zaventem bieden plaats aan zowat 6.000 auto’s en het verbaast dan ook niet dat de dieven de luchthaven als doelwit hebben gekozen. Anderzijds is het ook zo dat de automobilisten soms ook zeer in gebreke blijven. Aan de hand van een steekproef werd vastgesteld dat 60 t.h. van de geparkeerde wagens niet eens op slot waren, dat op sommige auto’s zelfs de contactsleutels staken, zelfs van een aantal automobilisten die voor veertien dagen in het buitenland vertoefden.

Net aangehouden

De rijkswacht doet steeds meer controles, maar is vaak ontmoedigd. Zo werd onlangs een zigeuner op heterdaad betrapt toen hij op de parking van Zaventem BMW’s had geplunderd. Bij een huiszoeking in zijn woonwagen vond de rijkswacht diverse autoradio’s en andere spullen die van autodiefstal afkomstig waren. Welnu, die autodief werd niet eens aangehouden.

Bij de rijkswacht te Zaventem wilde men gisterenavond niet kwijt of er al autodieven tegen de lamp liepen, maar met alle middelen, doch die zijn soms nogal beperkt, wil men bij het veiligheidsdetachement voorkomen dat er nog meer wagens worden gestolen.

Toch kunnen de automobilisten zelf ook een steentje bijdragen met hun wapens goed op slot te doen als ze op reis gaan naar het buitenland.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Oktober 1983

(...) In feite kan een antwoord op dit mysterie wel eens uit Dendermonde komen. Daar is de rijkswacht bezig met het ontmantelen van een bende autodieven die Golf GTI's stalen. Dit onderzoek werd gestart nadat er in de regio regelmatig autowrakken werden ontdekt. Twee aan stukken gesneden GTI's vond men in Gijzegem, twee andere GTI's werden brandend achtergelaten in Vlassenbroek. Meerdere verdachten werden geobserveerd en uiteindelijk gearresteerd. Zij komen uit Merchtem, Zaventem, Vilvoorde, Asse, Opwijk, Grimbergen en Wemmel.

Het stelen (vooral langs de kust) van twintig Golf GTI's werden opgebiecht en zij lieten de rijkswachters zien dat zij in staat waren om in 20 seconden een Golf te stelen, zonder schade te veroorzaken. De dieven demonteerden de wagens en voedde zo een ondergrondse handel in reserve-onderdelen. Sommige van de gebruikte onderdelen kunnen terecht zijn gekomen op herstelde, bijna nieuwe voertuigen die werden verkocht op een "parallelle markt". Op dit punt is dit onderzoek nog gaande en wijst richting het Brusselse.

Bron: Le Soir | Oktober (?) 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Uit een artikel van oktober 1985:

(...) Inmiddels blijkt de doorgezaagde wagen geïdentificeerd te zijn. De wagen werd vrijdagnamiddag gestolen ten nadele van een firma uit Elsene. De rijkswacht volgt een ernstig spoor.

Uit het onderzoek blijkt dat een dievenbende het vooral gemunt heeft op Golf GTI’s die zij op een verlaten plaats volledig plunderen en ontmantelen. De onderdelen, waaronder de motor, het binneninterieur, de zetels, de batterijen en de wielen zouden individueel aan particulieren worden doorverkocht. Opvallend hierbij is het feit dat tijdens het weekeinde in de streek van Asse drie Golf GTI’s werden gestolen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Kanaal Brussel-Charleroi voorlopig autovrij

Criminelen groot en klein hebben meer dan één trekje gemeen. De wagens die ze stelen en die wel eens voor overvallen gebruikt worden, willen ze zo snel mogelijk laten verdwijnen. Dat gebeurt dikwijls door de auto's gewoon in het water te kieperen. Een geliefkoosde plek is het kanaal Brussel-Charleroi.

De meest efficiënt wijze om zo'n kanaal autovrij te vegen is een stalen kabel met twee vrachtwagens dwars door het water te trekken. Als het manoeuvre stropt dan maak je veel kans op een vierwieler en dan moet een duiker met een haak naar beneden om het wrak te kunnen optrekken.

De job wordt geklaard door een vaste takelfirma. Gisteren werden weer eens drie wagens te Drogenbos op het droge gehaald: een Manta, een Fiesta en een Golf, alle drie gestolen. Hiermee is het totaal voor dit jaar op 78 gebracht. Er zouden voor het einde van 1986 nog twintig meer moeten bovenkomen om het totaal van vorig jaar te evenaren.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/scherm14.png

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1986

(...) Gisteren werden uit het Kanaal Brussel-Charleroi te Ruisbroek (Brussel) weer autowrakken bovengehaald. Enkele dagen geleden had een schip een stuk uit z'n schroef geslagen op een "onder water verborgen voorwerp". In aanwezigheid van politie en rijkswacht werden gisteren door een privé-duiker - de kikvorsmannen van het 11e Genie uit Burcht zijn immers voor 2 weken op manoeuvre vertrokken naar het Nederlandse Den Helder - 4 autowrakken op de kanaalbodem ontdekt: 2 VW's Golf, 1 Audi en 1 Ford Taunus.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 November 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Is er iets gevonden tijdens de recente opkuis in kanaal te Seneffe, behalve dan de wagens waarvan sprake in de pers?

Civiele Bescherming haalt 70-tal wagens uit kanaal Brussel-Charleroi

In het kanaal Brussel-Charleroi, in Seneffe, is dinsdagochtend een grote ontruimingsoperatie gestart om wagens uit het water te halen. Dat is vernomen bij de Civiele Bescherming.

Op verzoek van de gerechtelijke autoriteiten werden dinsdag bij het ochtendgloren verschillende teams van de Civiele Bescherming ingezet langs het kanaal Brussel-Charleroi, in de buurt van Seneffe, in de provincie Henegouwen.

De agenten van de eenheid Crisnée moeten er een zeventigtal voertuigen uit het water halen die gedetecteerd werden door de sonar van de federale scheepvaartpolitie. Ze krijgen daarbij de hulp van duikers van de Civiele Bescherming Van Brasschaat, in de provincie Antwerpen. De operatie zal naar verwachting enkele dagen duren.

Bron: Het Nieuwsblad | 8 november 2022

N.a.v. de duik in Damme, stond er ook een reactie / getuigenis op de sociale media die totaal nieuw voor me was. Ik vermoed dat het over Aalst gaat gezien de beschrijving? Is dit verhaal over autodiefstal al gekend?

Bende van Nijvel kocht bij mijn ouders met ongedekte cheques Auto's in hun tankstation een straat van Delhaize. Toen mijn vader het voertuig als gestolen opgaf is het in Anderlecht terug gevonden vol wapens. Nadien is in de andere zaak van mijn ouders verschillende Golfjes GTI gestolen (waar ze meermaals naar komen kijken zijn) … mijn vader is in slechte gezondheid ze zullen wachten mijn vader te ondervragen als hij er niet meer zal zijn.

Dit is de volledige tekst:

1) Bende van Nijvel kocht bij mijn ouders met ongedekte cheques Auto's in hun tankstation een straat van Delhaize. Toen mijn vader het voertuig als gestolen opgaf is het in Anderlecht terug gevonden vol wapens. Nadien is in de andere zaak van mijn ouders verschillende Golfjes GTI gestolen (waar ze meermaals naar komen kijken zijn) … mijn vader is in slechte gezondheid ze zullen wachten mijn vader te ondervragen als hij er niet meer zal zijn.

2) Ik heb als 16 jarige kok op een stageplaats gewerkt voor mevrouw Germaine Van Camp. Zij was de weduwe van meneer Van Camp, welke met een nekschot vermoord is in hun toenmalig restaurant Les Trois Canards. Een moord zonder enige buit mee te hebben genomen en dit was een moord door de bende van Nijvel. 1 ding heeft mevrouw Van Camp me toen gezegd en dat was. “Ik weet heel goed wie de leden van de bende van Nijvel zijn maar ik zal die namen nooit tegen iemand vertellen want de dag dat ik die vertel lig ik mee onder de grond naast mijn man."

Als in de hierboven onder punt 1) vermelde getuigenis bedoeld wordt met "een tankstation een straat van Delhaize" de straat van de Delhaize van Aalst moeten er toch forumgebruikers uit Aalst eventueel preciezere inlichtingen kunnen geven?

Ik denk dat daar in de buurt garage met tankstation was (oude baan naar Denderleeuw?), maar kom niet meer zo vaak in Aalst. Of vergis ik mij, er kunnen er ook meerdere geweest zijn. Kortom, het is aan familie zelf om hun verhaal te doen als ze willen.

Ik maak er uit op dat ze één van de vele mogelijke getuigen zijn, wiens verklaring weggelachen of genegeerd is. En ja, dat is geen gewone nalatigheid of nonchalance meer, maar bewust negeren.

Punt 2 komt van een andere getuige en heeft niet met punt 1 te maken. Maar is wel duidelijk dat familie Van Camp weet wat er achter zit. Artikel 1/10/88: drie Golf GTI's in buurt van Asse. Toevallig zeker...

8

Bende autodieven aangehouden - Gespecialiseerd in Volkswagen Golf

De gerechtelijke politie heeft zes mannen aangehouden die zich hadden toegelegd op het stelen van Volkswagens van het model Golf. Een en ander kwam in het begin van september aan het licht toen een garagist te Champion, in de buurt van Namen, argwanend werd toen men hem een Golf te koop aanbood.

Twee Italianen, de 29-jarige Angelo Lauria en de 36-jarige Giovanni Volante werden aangehouden. Ze hebben bekentenissen afgelegd en werden overgebracht naar Brussel. Bij het stelen werden ze geholpen door vier medeplichtigen die allen werden aangehouden.

Angelo had een tijd als mecanicien gewerkt in het Volkswagen-filiaal nabij het Dailly-plein te Brussel. Daardoor had hij een aantal sleutels bijeengebracht evenals de namen en adressen van automobilisten die een Golf hadden gekocht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 September 1982

Garage overvallen te Hamme-Mille

Woensdagmiddag heeft een man onder bedreiging met een vuurwapen geprobeerd een garagist te Hamme-Mille nummerplaten voor auto's te bekomen. De garagehouder heeft echter een slot gelost en op die manier de overvaller op de vlucht gedreven. Naar verluidt heeft het schot van de garagehouder de begeleider van de overvaller verwond. De twee mannen wisten niettemin te ontkomen met een Alfa-Romeo.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Oktober 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Handelaar in gestolen voertuigen aangehouden te Brussel

De gerechtelijke politie van Brussel arresteerde en zekere Robert (*) uit Elsene. In zijn garage werden een gestolen personenwagen en een motorfiets teruggevonden. In de tweede woonplaats van Robert te Waver werd ook een gestolen personenwagen ontdekt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juni 1986

(*) De achternaam van de man staat niet in het artikel en ik vind ook geen extra informatie. Het is wel interessant dat hij zowel een garage in Elsene als in Waver had.

Ik weet trouwens niet wat er in de jaren '80 in het drinkwater in België zat, maar onderstaand verhaal toont dat het absoluut niet goed was voor de hersenen. In die periode en in die streek zo'n stunt uithalen, is allesbehalve slim:

Acht Golfs gestolen en binnen straal van vijfhonderd meter teruggevonden

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag werden in het centrum van Hoeilaart acht VW Golfs gestolen. Er was geen enkele GTI bij. Het betrof gewone versies, maar ook diesels. De voertuigen werden ontvreemd ten nadele van particulieren en stonden geparkeerd voor hun deur.

De Golfs werden dinsdagochtend allemaal door de politie van Hoeilaart teruggevonden. Zij stonden allemaal in het centrum, in een straal van zowat vijfhonderd meter. Met de gestolen wagens was nauwelijks enige afstand afgelegd. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor. Het gerechtelijk labo kreeg opdracht om de betrokken wagens te onderzoeken, onder meer op vingerafdrukken. Een verband tussen deze autodiefstallen en de Bende van Nijvel wordt uitgesloten geacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Gestolen auto's uitgebrand te Beersel

Dinsdagmorgen om kwart na tien werden in de veldweg van de Dreef in Lot-Beersel (*) twee uitgebrande WW Golf's aangetroffen. Uit een onderzoek bleek dat het om gestolen auto's ging. Eén hoorde toe aan F.C. uit Halle, de andere was een leasing-auto van de firma Bosch, in gebruik door P.J. uit Buizingen. De wagens waren totaal vernield.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Januari 1987

(*) Een baantje tussen de N6 en het kanaal Brussel-Charleroi » Google Maps

Zes gestolen auto's uit kanaal Brussel-Charleroi gehaald

Zaterdag omstreeks 14u30 merkte een kanaalwachter een autowrak op in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de firma Siporex. Door een takeldienst werd niet alleen een VW Golf op het droge gehaald, maar tevens stuitte men nog op 5 andere voertuigen. Het waren twee VW Golfs, verder twee dure BMW's en één Mercedes. Ook werden verschillende onderdelen van auto's gevonden. Bij nader onderzoek door de rijkswacht van Halle bleken het wagens te zijn die in de maand oktober in het Brusselse en dan vooral in Vorst werden gestolen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 December 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube