21

Re: Tijdlijn

Het volgende feit toegevoegd aan de tijdlijn:

Antizionisten achter bomaanslag op Le Soir

In twee brieven heeft een onbekende groep die zich “International Action against Zionism” noemt, de aanslag opgeëist van enkele dagen geleden nabij het dagblad Le Soir in Brussel. Even voor 2 uur woensdagochtend [24 februari] ontplofte er een springtuig onder de auto van een werknemer van Le Soir. De benzinetank van de wagen werd beschadigd en de verdere schade bleef beperkt tot enkele gebroken ruiten bij de Franstalige krant. De redactie van Le Soir ontving nu twee opeisingsbrieven van de totaal onbekende “International Action against Zionism”.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 februari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: Tijdlijn

Het volgende feit toegevoegd aan de tijdlijn:

Ben wrote:

30 Juli - Antwerpen: Drie brandstichtingen in Antwerpen, tweemaal in een moskee en een derde maal in het gebouw van de SP-federatie aan de Lamorinièrestraat te Antwerpen.

Drie brandstichtingen binnen enkele uren

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn politie en brandweer te Antwerpen en Hoboken tot driemaal toe opgeroepen wegens pogingen tot brandstichting, tweemaal in een moskee en een derde maal in het gebouw van de SP-federatie aan de Lamorinièrestraat te Antwerpen.

In de drie gevallen bleef de schade evenwel zeer beperkt en overigens slechts in één enkel geval dienden de pompiers even een lans boven te halen. Zondag zocht de politie nog steeds naar de daders.

De eerste poging tot brandstichting had zaterdagmorgen om 3u45 plaats in de Turkse moskee, A. Sterckxstraat te Berchem, die overigens bewoond is. Het was een buur die het vuur bemerkte en alarm sloeg. Het vuur was snel geblust en richtte weinig schade aan.

De tweede poging tot brandstichting werd een half uur later gesignaleerd in de Marokkaanse moskee. Elststraat 36 te Hoboken. Hier werd brand bemerkt door voorbijrijdende automobilisten die vanuit een café onmiddellijk alarm sloegen. Daar had men benzine in de brievenbus gegoten en vervolgens in brand gestoken. De brandweer kwam ter plaatse en kon de schade beperkt houden tot de deur.

Om 5u40 tenslotte werd alarm geslagen van uit het gebouw van de SP-federatie aan de Lamorinièrestraat 232 te Antwerpen, waar men benzine in de kolenkelder had gegoten en vervolgens in brand gestoken. Door de kans die de ontsteking voor gevolg had, werd de huisbewaarder gewekt die het vuur onmiddellijk doofde. Hier is vrijwel geen schade.

Er bestaat weinig twijfel over dat deze brandstichtingen met elkaar verband houden en wellicht werden ze zelfs door dezelfde daders gepleegd. Men vraagt zich nu af of een poging tot brandstichting enkele dagen geleden en eveneens tijdens de nacht in het vrouwenhuis Tamara aan de Ambtmanstraat 7 te Antwerpen, niet eveneens op de rekening mag worden geschoven van dezelfde brandstichters. Daar werd een hoopje krantenpapier in een kelder in brand gestoken, maar eveneens zonder gevolgen.

Het was niet meer de eerste keer dat men in dit vrouwenhuis brand probeerde te stichten.

Enkele weken geleden werd ook nog het alternatief cultuurcentrum King Kong aan de Keizerstraat te Antwerpen in brand gestoken. En hier was de schade wel groot.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Augustus 1982

Brandstichting in 1982

Vier jaar geleden waren de SP-gebouwen ook het mikpunt van een gewelddadige actie. Toen werd er brand gesticht in het gebouw van de SP-federatie, gelegen in de Lamorinièrestraat 232 te Antwerpen. Er was toen vrijwel geen schade.

In SP-kringen gebruikte men toen nogal gespierde taal om de daders als extreem-rechtse individuen te doodverven. Later bleek echter dat de brand aangestoken werd door enkele buitenlandse jongeren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Tijdlijn

Het volgende feit is toegevoegd aan de tijdlijn:

22 Mei - Brussel: Aanslag met een bomauto op het Iberia-kantoor. Er is één gewonde en de materiële schade is groot.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube