Topic: André Rosset

dim wrote:

Wie heeft trouwens weet van de Oostendse pooier André "dédé" Ros(s)chaert/Rasschaert? Weining tot geen info te vinden...

dim, hierbij wat info over ene André Rosset, een pooier uit Antwerpen. Bedoel je deze man?

Afrekening onder pooiers te Antwerpen - ‘Dédé le Niçois’ met dum-dum kogels neergeknald

Bij een schietpartij, die dinsdagavond [8 november 1983] op het Antwerpse Sint-Jansplein plaatsvond, werd de 37-jarige Fransman André Rosset zwaar gewond. De man, in het Antwerpse milieu beter gekend als ‘Dédé le Niçois’, bezweek enkele uren later in het Stuivenbergziekenhuis. De speurders zijn er vrijwel zeker van dat de schietpartij een afrekening onder pooiers was.

André Rosset stapte dinsdagavond omstreeks 22u30 aan het Sint-Jansplein uit zijn wagen. Plots daagde een zware motorfiets op. De duozitter opende meteen het vuur op Rosset. Er zouden twee schoten gelost zijn, mogelijk met dumdum kogels, die een zeer verwoestend effect hebben. Rosset werd zwaar gewond in de buik.

Patrouilles van de Antwerpse politie zetten onmiddellijk na de schietpartij een grootscheepse actie op het getouw. Op verschillende plaatsen in Antwerpen werden motorrijders opgepakt. Zonder resultaat echter.

Thans is een nauwgezet onderzoek aan de gang in het milieu om na te gaan wie het op Rosset had gemunt en waarom. Dédé le Niçois had in Antwerpen twee studio’s en was ook een tijdje barman in een café aan het Sint-Jansplein, dat druk werd bezocht door Franse pooiers.

Rosset werd half oktober nog veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, voor zijn aandeel in een prostitutiezaak, waarvan een goedgelovige vrouw het slachtoffer was geworden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 november 1983

Ik heb geen idee of er een link is maar volgens Claude Dery had Madani Bouhouche ooit eens met dumdum kogels geschoten. Gelijkaardige kogels zouden ook gebruikt zijn geweest bij de moord op Mendez:

Eind jaren zeventig en begin tachtig had Dery gewone professionele contacten met Bouhouche, die op dat moment bij de BOB Brussel werkte. Maar daarnaast heeft Dery in 1980-1981 Bouhouche gedekt voor een schietincident bij een achtervolging. Bouhouche had hierbij niet-gereglementeerde munitie, de dumdum kogels, gebruikt en aan Dery gevraagd dit niet in zijn expertiseverslag te melden. Wat ook niet gebeurde. Dery rapporteerde dit niet zodat Bouhouche geen problemen kreeg.

2

Re: André Rosset

Zou wel eens kunnen! Goede vondst. Thx

Voor degene die "niet mee zijn", cf » Forum

3

Re: André Rosset

Deze man en het motief van zijn moord, heeft volgens mij niets met de Bende van Nijvel - of de milieus daarrond - te maken:

Pooier neergeschoten te Antwerpen

Dinsdag omstreeks 22u30 werd aan de hoek van de Houwerstraat en het Sint-Jansplein de 37-jarige André Rosette, een Franse pooier en barman, door een tweetal, dat vuurde vanop een zware motor, neergeschoten.

De man diende met levensgevaarlijke verwondingen naar het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen te worden overgebracht, waar hij enkele uren later aan de opgelopen kwetsuren bezweek.

Getuigen hoorden twee schoten afvuren en zagen daarop hoe een tweetal op de motor de vlucht nam via de Van Maerlantstraat in de richting van het Antwerpse stadscentrum. De man werd neergeschoten, toen hij net uit zijn auto stapte, waar achteraf in de linkerdeur een gat van 2 cm werd aangetroffen, veroorzaakt door een kogel.

Een voorbijrijdende motorrijder zette op verzoek van getuigen nog de achtervolging in, maar raakte het spoor van de daders bijster in de omgeving van de Franklin Rooseveltplaats.

Het tweetal op de motor werd door getuigen formeel omschreven. De voerder Wasa een jongeman met blond haar en drager van een donkere helm. De tweede van het Noord-Afrikaanse type droeg een witte helm.

Uit een eerste onderzoek zou zijn gebleken dat de afgeschoten kogels dum-dum-kogels waren. Het tweetal bereed een zware motor met een cilinderinhoud van minstens 750cc. Onmiddellijk na de overval ondernamen patrouilles van de Antwerpse politie nog een grootscheepse actie, maar zonder resultaat. Het tweetal is momenteel voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1983

Moord op Franse pooier in verband met rechtszaak?

Het kan natuurlijk toeval zijn, maar toch gingen gisteren op de Antwerpse Correctionele Rechtbank de wenkbrauwen omhoog toen tijdens de behandeling van een pooierszaak de naam van “Dedé le Niçois” viel.

Dédé, voluit André Rosette (37) is de Franse “met” die begin november op het Sint-Janskwartier werd neergekogeld door twee onbekenden op een motor. Het was duidelijk een afrekening in de wereld van de Antwerpse prostitutie.

Nooit werden de daders gevonden, maar gisteren werd ongewild publiek dat “Dédé” flink tegen de politie had doorgepraat over de “ontvoering” van een Antwerpse vrouw naar een Duits bordeel.

In die zaak verscheen gisteren voor rechter De Somer de Fransman Ivan P. als hoofdfiguur. De man was verleden jaar al bij verstek veroordeeld, werd later gearresteerd en ging nu tegen zijn verstekvonnis in beroep.

Samen met “Dédé le Niçois” had Ivan P. een gehuwde vrouw verleid en haar een “weekendreisje” naar Düsseldorf voorgesteld. Daar werd ze echter verplicht in een bordeel te werken. De vrouw vluchtte en Dédé werd in Antwerpen als medeplichtige gepakt.

Aan de politie legde hij omstandig uit welke rol de toen nog voortvluchtige Ivan P. in de zaak had gespeeld. Dédé werd tot een kleine gevangenisstraf veroordeeld en raakte vrij.

Maar nu komt het merkwaardige: één week nadat Ivan P. uiteidenlijk toch werd gearresteerd, maaiden de motorrijders op het Sint-Jansplein Dédé neer toen hij met zijn auto weg wilde rijden.

Was dat toeval of heeft die afrekening niets met de gisteren gehouden zitting en zijn loslippigheid te maken? De debatten in de rechtszaal brachten hierover geen enkele opheldering, als spraken de toevalligheden wel tot verbeelding.

Ivan P. werd voor zijn aandeel in de ontvoering van de Antwerpse vrouw tenslotte tot dezelfde straf veroordeeld die hij eerder bij verstek had opgelopen: 2 jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Maart 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube