11

Re: Tijdlijn: Oefenkampen

Paramilitaire trainingskampen kon je ook in het buitenland volgen:

Belgische huurlingen opgeleid in Duits kamp

Gustav Starzmann en Manfred Hausmann, SPD-afgevaardigden in het Beierse deelstaatparlemet, hebben dinsdag gewaarschuwd voor een nieuwe Bond van Duitse Legioensoldaten.

Onder de aankondiging van “eerste legale Duitse huurlingenbemiddelaar” werft deze vereniging haar leden en biedt hen een paramilitaire opleiding aan. Ook Belgische huurlingen zouden hieraan reeds deelgenomen hebben.

In wapenvaktijdschriften biedt de bond een zogeheten overlevingstraining in een kamp in het Beierse dorp Schönau aan. In werkelijkheid zijn deze “trainingen” niets anders dan een door de grondwet van de Bondsrepubliek verboden paramilitaire opleiding, zo vonden de SPD-afgevaardigden. De stichter van deze bond, Rainer Rene graaf Adelman von Adelmannsfelden, plaatst zichzelf in de traditie van Hoffmann, de leider van de verboden extreemrechtse militaire “sportgroep”.

Volgens SPD-politici weet graaf Adelman dat het ronselen van huurlingen voor een vreemde krijgsmacht in de Bondsrepubliek verboden is. Hij tracht dit verbod te omzeilen door mensen voor privé-bewakingsdiensten op te leiden. Eind januari zou tenminste eenmaal een “training” hebben plaatsgevonden, waarbij 14- tot 17-jarigen met handgranaten omsprongen en guerrillatechnieken oefenden.

Ook waarnemers van het Franse vreemdelingenlegioen en Belgische huurlingen hebben hier naar verluidt aan deelgenomen. Volgens de stichter van de bond kwamen reeds zevenhonderd aanvragen uit binnen- en buitenland toe. Tot voor kort stoorde niemand zich aan de oefeningen en de bordjes “Paramilitair terrein! Levensgevaar”.

Het ministerie van justitie van Beieren zei dat tegen de leider van het “avontuurlijk trainingskamp” een gerechtelijk onderzoek is ingesteld. De politie doorzocht zondag de kampplaats en nam verscheidene voorwerpen en documenten mee.

De federale minister van Binnenlandse Zaken is bevoegd voor het uitvaardigen van een eventueel verbod, vermits de Bond van Duitse Legioensoldaten zijn activiteiten reeds tot buiten de deelstaat Beieren heeft uitgebreid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Maart 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube