1

Topic: Ninove: 16 September 1982

Samenvatting

  • Wat? Een overval op een juwelierswinkel

  • Wanneer? Donderdag 16 september 1982

  • Waar? Beverstraat 17 in Ninove » Google Maps

  • Buit: juwelen en uurwerken ter waarde van 10 miljoen frank

  • Wie? 3 daders, waarvan één gewapend met een revolver

  • Voertuig: een in Ronse gestolen Talbot Horizon van zwarte kleur. De wagen werd kort na de overval teruggevonden in Kester

Voor miljoenen juwelen gestolen te Ninove en Anderlecht

Gisteren hadden twee spectaculaire juwelendiefstallen plaats. ’s Morgens werd te Ninove voor om en bij de zes miljoen juwelen gestolen en in een juwelierszaak te Anderlecht werd omstreeks 13.30 uur voor verschillende miljoenen franken aan edelstenen buitgemaakt.

Te Ninove kwamen omstreeks 10 uur twee mannen, van wie één gewapend met een revolver, de juwelierszaak André Paul binnen, gevestigd aan de Beverstraat 17.

De dochter van de juwelier, Katerine Paul, was in de winkel. Ze werd neergeslagen met de kolf van een revolver. Op haar geroep, kwam haar vader de winkel binnen. Hij werd verplicht op de grond te gaan liggen. Een van de drie uitstalramen van de zaak werd volledig leeggeroofd. Er verdwenen daarbij uurwerken en juwelen voor een totaal van om en bij de zes miljoen.

De overvallers namen daarop de vlucht met een auto, waarin een derde man achter het stuur zat. Het voertuig werd later teruggevonden te Meerbeke op de baan Ninove-Edingen. Het bleek een gestolen auto te zijn.

Donderdagnamiddag kwam het parket van Dendermonde ter plaatse, met onderzoeksrechter Serrus en eerste substituut Mortier. Deze laatste werd ter plaatse onwel. Hij werd overgebracht naar het het ziekenhuis van Ninove, waar werd vastgesteld dat hij een hartinfarct had gekregen.

Chloroform te Anderlecht

Omstreeks 12u30 gingen twee kerels van het Noord-Afrikaanse type dan een diefstal met geweld plegen in de juwelierszaak “Comptoir des Montres Suisses” aan de Wayezstraat 43 te Anderlecht. Zij maakten voor miljoenen aan juwelen buit.

Op het ogenblik van de feiten was een verkoopster alleen in de juwelierszaak aanwezig. Er kwamen toen twee kerels naar binnen, beiden Noordafrikanen. Terwijl de verkoopster naar de toonbank ging, zette een van de mannen haar achterna, greep haar meteen vast in de rug en drukte haar een doek chloroform in het aangezicht.

De verkoopster verloor weldra het bewustzijn en eerst een hele tijd nadien kreeg zij het bewustzijn terug in het hospitaal, waarna ze naar de winkel kon terugkeren.

Toen bleek dat een zeer grote hoeveelheid juwelen uit de winkel waren verdwenen. Volgens de eigenares van de winkel, die eveneens een juwelierszaak te Laken uitbaat, hebben de gestolen juwelen een waarde van verschillende miljoenen franken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 September 1982

Opsporingsbevel

Mededeling op verzoek van onderzoeksrechter Serrus te Dendermonde:

Op 16/9/82 werd een diefstal door middel van gewelddaden gepleegd te Ninove waarbij een gekwetste viel en voor meer dan 10 miljoen frank aan juwelen en polsuurwerken werden buitgemaakt door drie onbekenden.

Persoonsbeschrijving van de daders:

De eerste: ongeveer 1,65 meter, 25 à 30 jaar oud, donkere ogen, kort zwart krulhaar, klein hoofd, vreemdeling met Italiaans of Spaanse tongval, was gemaskerd met donkerblauwe of zwart gebreide bivakmuts, droeg trainings- of skivest van donkere kleur met rode streep op de mouwen en een afgewassen jeansbroek, was gewapend met donkergrijs pistool van zwaar kaliber.

De tweede: ongeveer 1,75 meter, ongeveer 25 jaar, blond haar vrij lang in de nek, lichte wenkbrauwen, zeer slank, smal gezicht, droeg lichtbruine zeemlederen vest met teddykraag en een bruin fluwelen broek. Gaf modieuze indruk.

De derde: een vreemdeling van het Zuiders type.

De daders vluchtten met een gestolen wagen Talbot Horizon van zwarte kleur, de nacht voordien gestolen te Ronse en kort na de overval teruggevonden te Kester. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 September 1982

Dader 1:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf14.jpg

Dader 2:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf15.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube