1

Topic: Waterloo: 28 April 1980

Samenvatting

  • Wanneer? Maandag 28 april 1980 omstreeks 14u30.

  • Waar? Het parkeerterrein van het grootwarenhuis Sarma in Waterloo.

  • Wat? De diefstal van een geldtransportwagen van Securitas.

  • Wie? Patrick Sanglier (22), Yves De Broer (25), Jean-Pierre Pijpe (22), Michel Van Elewijck (33) en Albert Struyf (47).

  • Buit: 15 miljoen fr.

  • Status: opgelost

Geldtransportwagen gestolen te Waterloo

Maandag omstreeks 14u30 werd op het parkeerterrein van het grootwarenhuis Sarma 2000 te Waterloo een bestelwagen gestolen van de firma Securitas, een firma die gespecialiseerd is in het veilig overbrengen van geld. Het voertuig werd kort nadien een paar kilometers verder teruggevonden.

Volgens de eerste vaststellingen blijkt dat de achterdeur niet werd opengebroken. Wel is een som geld, waarvan de omvang niet bekend is, uit de bestelwagen verdwenen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 April 1980

Overvallers van geldtransport te Waterloo meldden zich gevangen

Op 28 april jl. werd een overval gepleegd op een gepantserde geldtransportwagen van de firma Securitas, die geparkeerd stond op de parking van het warenhuis Sarma te Waterloo. De buit bedroeg 15 miljoen fr.

Het brein van de bende, de 33-jarige Michel Van Ellewijck uit Sint-Lambrechts-Woluwe, en zijn vriendin, de 24-jarige Eliane François uit Rotselaar, gingen zich na een vakantie in Spanje bij de Gerechtelijke Politie te Nijvel aanmelden. Beiden werden onmiddellijk aangehouden. Van Ellewijck werd in de gevangenis te Nijvel, zijn vriendin in de gevangenis van Vorst opgesloten.

Ook de andere bendeleden zitten achter slot en grendel: een 25-jarige bediende van Securitas, Yves Degroef, die inlichtingen zou hebben verstrekt, de 22-jarige Patrick Sanglier, medeplichtige van Degroef, en de 22-jarige Jean-Pierre Pype, die de bendeleden op de plaats van de overval bracht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juli 1980

Zware straffen voor overvallers

De Correctionele Rechtbank van Nijvel heeft twee zittingen gewijd aan de diefstal die op 28 april jl. op de parking van Sarma 2000 te Waterloo werd gepleegd en waarbij een bedrag van 15 miljoen in baar geld, cheques en goud werd gestolen, evenals de bestelwagen van de firma Securitas, waarin het gestolene werd vervoerd.

In de beklaagdenbank zaten vijf mannen, van wie er vier aangehouden verschenen en vervolgd werden als mededaders van de diefstal: Patrick Sanglier (22), kelner uit Schaarbeek, Yves De Broer (25), bediende bij Securitas, eveneens uit Schaarbeek, Jean-Pierre Pijpe (22), kraanmachinist uit Brussel, en Michel Van Elewijck (33), uit Sint Lambrechts-Woluwe. De vijfde beklaagde, de 47-jarige bankbediende Albert Struyf, heeft van mei tot juli vastgezeten. Hij wordt beticht van de heling van een bedrag van 1.335.000 fr. dat hem door een neef zou zijn toevertrouwd. Hij is de enige die de feiten ontkent.

Bij de opening van de eerste zitting had voorzitter Marescaux de feiten op een rijtje gezet: De Groef, die bij Securitas werkte, had vaak gesproken over de belangrijke geldtransporten die hij moest verrichten. Sanglier en Van Elewijck hadden per auto herhaaldelijk bestelwagens gevolgd om te zien hoe alles in z’n werk ging.

Uiteindelijk waren zij via De Groef aan de sleutels geraakt. Jean-Pierre Pijpe had als begeleider opgetreden en na de diefstal op de parking hadden de vier mannen de buit verdeeld. Pijpe en De Groef kregen ieder 20% en de beide anderen elk 30%.

Het rekwisitoor van de procureur was bijzonder streng. Hij brandmerkte het cynisme van de verdachten en hun totaal gemis aan spijt. Hij vorderde de zwaarste straf, nl. vijf jaar. De advocaten voerden aan dat het ging om een diefstal zonder geweld en zonder vertoon van wapens.

De rechtbank was niet mals in haar uitspraak. Vijf jaar voor de vier daders van de diefstal en vier jaar met onmiddellijke aanhouding voor Struyf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Oktober 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube