1

Topic: Bende van Kortrijk

Samenvatting

Begin 1988 werd door de BOB van Kortrijk vijf gangsters opgepakt. Ze hadden al verschillende gewapende overvallen gepleegd. In een opslagplaats werd een arsenaal van wapens ontdekt. Tijdens hun verhoren hebben ze toegegeven dat ze zich spiegelden aan de Bende van Nijvel en Rambo.

De bende bestond uit vijf personen: drie kopstukken, een heler en een meeloper. Het betreft:

  • Eddy Vercaemer (21), Kortrijk

  • Bernard Blieck (26), Kortrijk

  • Gino Servaege (23), Harelbeke

  • Patrick Dhondt (23), Harelbeke

  • heler Ronny Duyck (26), heler, Beveren-Leie

Feiten

  • Februari 1987: overval op een Shell-station in Marke. Daar schoten ze met een riot gun naar de uitbater.

  • Februari 1987: overval op een Texaco-station langs de E17 te Nazareth. Ook hier werden verschillende schoten gelost.

  • Maart 1987: Diefstal te Deurle en even later in een Texaco-station in Wevelgem. Daar werd geld en rookgerief ontvreemd en reden ze er vandoor met de personenwagen Saab van de uitbater.

  • April 1987:  Met de gestolen Saab wordt een overval gepleegd in de Superconfex te Roeselare. Ook hier werd geschoten met een riot gun.

  • April 1987: Diefstal van elektrische apparaten bij de zaak Bultiau Electro te Kuurne.

  • December 1985: Diefstal op het Marktplein te Harelbeke van een Mercedes. Met het wapen in de hals gedrukt verplichtten ze de chauffeur van de Mercedes weg te rijden en in Aalbeke aangekomen werd de ongelukkige uit zijn wagen gesmeten en reden zij er met de Mercedes vandoor.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/bende_14.jpg

Vijf gangsters in spoor van Bende van Nijvel

Vijf jonge gangsters, die zich wilden spiegelen aan de Bende van Nijvel, zijn door de BOB van Kortrijk bij de kraag gevat en door de onderzoeksrechter de gevangenis ingestuurd.

Een gevaarlijke bende, die tal van hold-ups pleegde en regelmatig de wapens gebruikte, maar gelukkig geen slachtoffers maakte. Met deze vangst mogen de gerechtelijke instanties zich zeer gelukkig achten, want een fatale afloop lag vast in de lijn der verwachtingen. In een opslagplaats werd immers een waar arsenaal van wapens ontdekt, waarmee men in de nabije toekomst vast had willen opereren.

In feite gaat het om drie kopstukken, een heler en een meeloper, maar alle vijf verschenen gisterenmorgen voor de raadkamer te Kortrijk en zagen hun aanhouding bevestigd. Het betreft Eddy Vercaemer (21) en Bernard Blieck (26), beiden uit Kortrijk; Gino Servaege (23) en Patrick Dhondt (23), beiden uit Harelbeke en tenslotte de heler Ronny Duyck (26) uit Beveren-Leie. In het gerechtsgebouw was een drukte van jewelste, want de vijf jongemannen zijn allemaal afkomstig uit het Kortrijkse, zodat heel wat familie en vrienden naar het justitiepaleis kwamen afgezakt. Om alle mogelijke incidenten te vermijden, was er een grote rijkswachtmacht op de been die de opgekomen sympathisanten op veilige afstand hield en zwaar gewapend doorheen de gangen van het paleis rondliep. Tevens werden de gangsters één voor één bij de onderzoeksrechter binnen gebracht.

Nijvel en Rambo

Vorig jaar werden heel wat hold-ups gepleegd, die tot nu toe onopgehelderd bleven. Reeds maanden volgde de BOB bepaalde sporen en vorige week werd met behulp van een speciaal interventieteam van de rijkswacht toegeslagen. De vijf, die meestal gewapend waren, konden zonder geweld worden ingerekend. Bij de ondervraging kwam alras tot uiting dat men hier met een gevaarlijke bende te doen had.

De jongemannen gaven toe zich te spiegelen aan de Bende van Nijvel en ook aan de figuur Rambo. Zo droegen zij bij hun acties steeds gele patroongordels en waren zoals die van Nijvel, van plan binnenkort grotere plannen uit te voeren.

Tot nu toe bekenden ze reeds volgende feiten. In februari vorig jaar overvielen ze het Shell-station te Marke, waar met een riot gun, hun geliefde wapen, naar de uitbater werd geschoten. Gelukkig werd deze niet geraakt. Zelfde maand overvielen zij een Texaco-station langs de E17 te Nazareth en ook daar werden verschillende schoten gelost. Slechts 13.000 fr. kon er ontvreemd worden. In maart werd een diefstal gepleegd te Deurle en even later in een Texaco-station in Wevelgem. Daar werd geld en rookgerief ontvreemd en reden ze er vandoor met de personenwagen Saab van de uitbater. Met deze wagen werd in april een overval gepleegd in de Superconfex te Roeselare. Daar werd de riot gun opnieuw gebruikt en ging men aan de haal met 100.000 fr. In dezelfde maand werd voor miljoenen frank aan elektrische apparaten gestolen bij de zaak Bultiau Electro te Kuurne. Nog later pleegden ze tal van andere diefstallen en in december overvielen ze een man die zich op het Marktplein te Harelbeke in zijn Mercedes bevond. Met het wapen in de hals gedrukt verplichtten ze de man weg te rijden en in Aalbeke aangekomen werd de ongelukkige uit zijn wagen gesmeten en reden zij er met de Mercedes vandoor. Over hoeveel overvallen, diefstallen, e.a. misdrijven het nu juist gaat, is nog niet helemaal uitgemaakt.

Wel staat vast dat het om tientallen gaat en daarvan getuigt een hele voorraad goederen die in een garagebox die zij in Wevelgem huurden werd gevonden. De goederen variëren van sloffen sigaretten over motorfietsen, fietsen, auto’s, een vrachtwagen en verder wapens als riot guns en pistolen en een grote voorraad munitie. Met deze vangst hebben de gerechtelijke diensten een belangrijke en gevaarlijke bende opgerold, want te oordelen naar het wapenarsenaal had men gerust kunnen concurreren met de Bende van Nijvel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Januari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube