1

Topic: Raadplegen rijksarchief

Zijn er toevallig forumgebruikers die vertrouwd zijn met het raadplegen van de rijksarchieven? Komt het dikwijls voor dat complete delen ontbreken?

Als ik bevoorbeeld de inventaris van het rijksarchief van de gevangenis van Sint Gillis bekijk blijkt dat de 'dagboeken van ingeschreven en uitgeschreven gedetineerden' van de periode 1966 tot 1985 niet in het register terug te vinden zijn.

https://i.servimg.com/u/f27/20/50/04/55/screen29.jpg

Als we dan kijken naar de 'Processen Verbaal betreffende de voorwaardelijke invrijheidstelling van de Frans- en Nederlandstalige gedetineerden' blijkt er voor de periode 1985-1991 (Franstalig) en de periode 1986-1991 (Nederlandstalig) geen info terug te vinden in de registers.

https://i.servimg.com/u/f27/20/50/04/55/screen28.jpg

Ik zal het maar toeval noemen zeker dat net deze interessante periode (zie alle grote affaires á la zaak Francois e d.) is die ontbreekt... Is er iemand die enig idee heeft of er dan ergens een tweede register zou moeten zijn, een nieuw bezoekersboek omdat het eerste vol was om het te zeggen, of komt dit er op neer dat de info voor deze periode niet terug te vinden zal zijn?

2

Re: Raadplegen rijksarchief

Interessante ontdekking. Even luidop aan het nadenken: misschien zitten die dossiers niet meer in het Rijksarchief omdat ze onderdeel zijn geworden van een gerechtelijk onderzoek? wink

Ik heb zelf nog niet specifiek naar die archieven gezocht maar ik zou het eens navragen bij het Rijksarchief. Ik merk dat je altijd snel reactie krijgt als je hen een vraag stelt.

Is dat in het Rijksarchief in Brussel dat die archieven liggen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Raadplegen rijksarchief

Ben wrote:

Is dat in het Rijksarchief in Brussel dat die archieven liggen?

Overzicht archiefbestanden
Sorteer resultaat:
Relevantie (aflopend)


Gevangenis van Sint-Gillis, 1885-1991
Titel toegang: Inventaris van het archief van de gevangenis van Sint-Gillis, 1885-1991

Identificatie van de toegang: I 87

Archiefbewaarplaats: Rijksarchief te Vorst / Archives de l'Etat à Forest

Gevonden inventarisnummers: 690

Gevonden via: https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-a … %20gillis/