1

Topic: Lobbes: 6 Januari 1990

Samenvatting

  • Wat? Een moord op een man.

  • Wanneer? Zaterdag 6 januari 1990 om 1u15

  • Waar? Op de parking van café de la Place in Lobbes » Google Maps

  • Wie? Het slachtoffer was de 32-jarige Alain Pochet.

  • Hoe? De man werd vanop korte afstand gedood met twee tot drie schoten uit een riot gun.

  • Dader? De moordenaar was de 42-jarige Jean-Paul De Burges, directeur van de vzw Avigroup. Hij pleegde enkele dagen na zijn arrestatie zelfmoord in zijn cel.

  • Motief? Onbekend, hoogstwaarschijnlijk had het iets te maken met chantage.

Man in auto doodgeschoten in Lobbes

In zijn geparkeerde auto op de parking van Café de la Place in Lobbes werd in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1u15 het lijk ontdekt van de 32-jarige Alain Pochet. De man werd vanop korte afstand gedood met twee tot drie schoten afgevuurd vanuit een jachtgeweer of riot gun.

Het slachtoffer werd gevonden door de herbergier Serge van Trimpont die juist zijn café had gesloten en zijn hond uitliet. Hij was verwonderd dat het voertuig op de parking stond. Ook was zijn argwaan gewekt door de stukgeschoten zijruiten van het voertuig. Op de voorbank dan trof hij Alain Pochet aan in een grote plas bloed.

Alain Pochet woonde officieel in Lodelinsart bij zijn moeder maar verbleef het grootste del van het jaar in Lozerte bij Nice in Frankrijk. De jongste twee maanden was hij opnieuw in ons land en werd hij bij herhaling in Lobbes opgemerkt. Een paar uur voor zijn dood was hij nog een pint gaan drinken in Café de la Place. Ook had hij getelefoneerd en was daarop vertrokken.

Omstreeks 22u45 hadden de cafébezoekers enkele knallen gehoord. Zij dachten aan dronken feestgangers en sloegen er verder geen acht op. Ook hadden sommigen gedacht dat het om een aanrijding ging zoals wel eens meer gebeurt op een wat verderop gelegen kruispunt.

Naar de dader van de moord en de motieven heeft men vooralsnog het raden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Januari 1990

Moordenaar van Lobbes aangehouden in Charleroi

Jean-Paul De Burges (42), directeur van de vzw Avigroup, is woensdagvoormiddag in beschuldiging gesteld door het parket van Charleroi. De Burges had zichzelf aangegeven bij de rijkswacht van Thuin, waar hij toegaf Alain Pochet te hebben doodgeschoten op de parking van het café “De La Place” in Lobbes.

In de nacht van 5 op zaterdag 6 januari vond de café-uitbater het lichaam van Pochet (32) in een auto. De man, die al enige tijd in de buurt van Nice verbleef, had kogels in het hoofd gekregen.

Jean-Paul De Burges is directeur van de vzw Avigroup, een vereniging die zich bezig houdt met de herscholing van gehandicapte werknemers. De Burges stond al 15 jaar tot ieders tevredenheid aan het hoofd van deze onderneming. Avigroup stelt 12 mensen tewerk en boekt een omzetcijfer van 125 miljoen met het koffen en slachten van dieren. Onlangs werden de uitbating van een manege, een restaurant en een kleine supermarkt aan de activiteiten toegevoegd.

De drijfveren voor deze moord zijn nog niet duidelijk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Januari 1990

Directeur Avigroup pleegt zelfmoord in gevangenis

De 43-jarige Jean-Paul De Burges, de directeur van de beschutte werkplaats Avigroup in Lobbes, heeft het voorbije weekend zelfmoord gepleegd in zijn cel van de gevangenis te Jamioulx.

De Burges was op 10 januari jl. aangehouden door onderzoeksrechter Delatte op beschuldiging van moord op de 32-jarige Alain Pochet. De man werd met schoten uit een jachtgeweer op de parking voor Café de la Place in Lobbes afgemaakt toen hij met zijn wagen huiswaarts wilde rijden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Februari 1990

Op de website van Le Soir heb ik ook nog twee artikels gevonden maar die zitten achter een betaalmuur » www.lesoir.be | www.lesoir.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube