1

Topic: Bende Gurdal

Samenvatting

Raoul en Séraphian Gurdal zijn twee broers die samen verschillende criminele feiten hebben gepleegd. Ze woonden in Lasne.

In november 1978 werden ze door de correctionele rechtbank van Nijvel tot drie jaar gevangenisstraf, met uitstel voor het laatste jaar, veroordeeld wegens een vechtpartij met dodelijke afloop op de Grote Markt van Waver.

Séraphian Gurdal werkte als Schroothandelaar in Genappe.

De avond toen Paul Latinus werd vermoord / zelfmoord pleegde zat hij op café met Willy Gurdal, de vader van Séraphin en Raoul. Zie o.a. PV 497 van 6 juni 1984, het verhoor van de uitbater van café Le Cambrinus.

Eén dode bij vechtpartij te Waver

Tijdens een vechtpartij voor een herberg te Waver hebben twee broers donderdagavond hun schoonbroer doodgeslagen. Omstreeks 22u. bevond Yvan Kumps zich in een café aan de rue du Moulin. Op zeker ogenblik riepen zijn twee schoonbroers Raoul en Seraphian Gurdal uit Lasne, hem naar buiten. Ze verweten hem zijn vrouw, van wie hij gescheiden leefde en die naar haar moeder was teruggekeerd, nog steeds lastig te vallen.

Er ontstond een vechtpartij, waaraan door getuige een einde werd gemaakt. Enkele uren later echter overleed Kumps. Een lijkschouwing wees uit dat hij was bezweken aan de gevolgen von de slagen die hem op het hoofd waren toegebracht.

De broers Gurdal werden aangehouden en beschuldigd van slagen en verwondingen met de dood als gevolg, zonder het voornemen te hebben gehad hun slachtoffer te doden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 December 1978

Nijvelse rechtbank deed uitspraak na dodelijke familieruzie

De correctionele rechtbank le Nijvel heeft dinsdag uitspraak gedaan in de zaak Gurdal. Op 28 november van verleden jaar had Yvan Kumps, echtgenoot van een dochter van het gezin Gurdal, het voor een herberg van de Grote Markt te Waver aan de stok gekregen met de broers Gurdal, die hem afranselden. Yvan Kumps bezweek enkele uren nadien aan zijn verwondingen.

De rechtbank veroordeelde dinsdag Seraphin en Raoul Gurdal elk tot drie jaar gevangenisstraf, met uitstel voor het laatste jaar. Jean-Mare Orban kreeg in dezelfde zaak 4 maanden effectieve opsluiting en Eddy Nicaise 6 maanden met uitstel. Deze twee betichten hadden zelf Kumps niet aangeraakt, maar de geweldscène bijgewoond. Michel Gurdal ten slotte - de enige van het gezin die een blanco strafregister heeft - ontkende aan de geweldpleging te hebben deelgenomen of ze te hebben bijgewoond en werd vrijgesproken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Augustus 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube