111

Re: Strategie van de Spanning

Concrete basis. De getuigenissen van 2 kolonels van het leger. Eén van die twee is kolonel Marlair die zelf van de Bende zijn levenswerk gemaakt heeft. (En die in zijn laatste levensjaren vrij veel contact had met o.a. Bougerol.)

Welke feiten? (Wat de feiten betreft heeft bijvoorbeeld Bougerol nooit gesproken over 1985, over de feiten zelf zei hij oa "Ik was gedekt".)

Ik kan hier natuurlijk niet op één twee drie op antwoorden. Maar ik kan een begin maken bij Dekaise.

Terug naar de middag van 30 september op het kantoor van advocaat Delhuvenne. Het delen van de bekentenis van Vandeuren stopt niet bij Dossogne en Bultot. Dossogne op zijn beurt verteld het door aan commissaris Zimmer van de Gerechtelijke Politie van Brussel. Daarbij is het belangrijk om te weten dat Zimmer een kameraad van Dossogne is uit extreemrechtse kring, we weten dat hij eind jaren zeventig heeft meegedaan aan de trainingsweekenden in de Ardennen van het FdJ. En dan staat er in de verslagen van de Bendecommissie vrij verloren opeens deze opmerking:

“André Moyen, wiens naam wordt geciteerd in de Onderzoekscommissie Gladio, en van wie wordt gezegd dat hij sinds 1984 zou hebben geprobeerd om het onderzoek op een dwaalspoor te brengen, zou privé-onderzoek hebben verricht op initiatief van commissaris Z. (Zimmer -EF) van de GP van Brussel, die op zijn beurt wordt voorgesteld als iemand die nauwe banden heeft met Dossogne, Bougerol en consorten. Het resultaat van die opsporingen werd overgezonden aan procureur des Konings Godbille van Brussel.”

Over diezelfde feiten:

"Halfweg oktober 1982 wordt Delhuvenne op een vrijdagavond ontboden in de lokale rijkswachtkazerne. “Daar zitten veertig mannen rond de tafel”, vertelt hij. “De kapitein spreekt mij toe. Hij wil dat ik de naam van mijn cliënt verklap. Ik zeg: ‘Ik ben advocaat, ik heb beroepsgeheim.’ Hij neemt me apart, zegt dat dit een staatszaak is, dat ik móét praten. ‘Wie waren de opdrachtgevers van Vandeuren?’ Ik zeg: als u weet dat het Vandeuren is, dan hebt u het antwoord op uw vraag toch al?”

Een gewone overval op een wapenhandel? 40 man rond de tafel in een rijkswachtkazerne? Een staatszaak?

Procureur van Brussel Godbille wiens naam hier boven genoemd werd was aanwezig op de boekvoorstelling van Jean Claude Marlair "L'hydre a cinq tetes" (Jean-Claude Marlair nous livre ici sa vision de notre histoire et des cinq épisodes qui sont, à ses yeux, déterminants : les dominations successives depuis l’époque romaine, l’aventure coloniale, les tueries du Brabant Wallon, le génocide rwandais, l’affaire Dutroux.)

Ik kan dus alleen over mezelf spreken Spectator. Ik heb mijn mening gebaseerd op, ondertussen, jarenlange lectuur en een aantal ontmoetingen en gesprekken met laat ik ze "veldwerkers" noemen. Doorslaggevend was de kolonel aan wie gevraagd werd mee te doen aan hetgeen later de Bende zou genoemd worden. "Bende" een dwaalspoor om u tegen te zeggen.

Ik mag ook de film "Tu tueras; Point" niet vergeten. Bij de voorstelling van die film bleek er een "persverbod" te zijn. En dat kwam natuurlijk niet van de makers van de film.

Believer van de strategie van de spanning, ja dus. Ben ik 100% zeker? Neen.

1985. Aalst. Speelde Victor P. sleutelrol in pentagram Gladio, VSSE, NAVO, CIA en Bende van Nijvel? Hoe kon Victor P., staatsveiligheid nota bene, weten van de overval in Aalst? En euh, wat deden figuren als Armfelt en Ciolini in Belgie? Antiek verkopen en kaarten?

Honderden aanwijzingen, geen enkel concreet bewijs.

112

Re: Strategie van de Spanning

Fascinerend! En erg ontmoedigend ...

113

Re: Strategie van de Spanning

Ben een voor mij zeer belangrijke getuige vergeten, Joel Lhost natuurlijk. 27 september 1985 overvalt de Bende van Nijvel op één avond zowel de Delhaize in Eigenbrakel als die in Overijse. Er vallen acht doden.

Joël Lhost:

“De dag daarvoor nog heb ik op vraag van Rémy de routes naar Overijse en Eigenbrakel verkend. Ik was daar al mee bezig van in juni. Het was een van mijn grote opdrachten. Het was een hele schok, die beelden op tv. Tot dan dacht ik altijd dat ik aan de goede kant stond.”

Joel Lhost hier op het forum:

"Le Procureur De Valkeneer, Mme Michel, et Gilles Quinet, ont tout essayé par toutes les voies juridiques à leurs dispositions, et cela depuis 5 ans sans résultats, c'est la tête dans le MUR. Par contre, pour Ulens c'est un bon résultat, mais pas sans difficultés, pour la confrontation, c'est pas n'importe qui, en face de mois, ce n'était pas facile, il était très haut dans la hiérarchie du SDRA8, sûrement (STAY-behind), parti à la retraite en Officier Lieutenant-Colonel ... donc?"

Er was bij de cel dus wel degelijk een confrontatie tussen Ulens en Lost en voor zover ik weet is dit het enige positieve resultaat dat bereikt werd. Blijkbaar heeft de cel met alle mogelijke middelen geprobeerd verder te gaan en verder dan die Ulens is men niet geraakt. Iedereen hier verstaat genoeg frans om te weten wat "La tete dans le mur" wil zeggen denk ik.

Ik ga hier mijn betoog ivm declassificatie van documenten niet terug herbeginnen maar dat is de muur. Men moet dus niet afkomen met de wetenschap die het zou kunnen oplossen nadat het dossier vrij gegeven zou worden want wetenschappers zullen op diezelfde muur botsen. Ik was er bij toen het eerste gat in de Berlijnse muur geslagen werd maar ik denk dat ik het gat in de muur van die zogezegde kl...bende nooit zal mogen meemaken. Ik hoop van harte dat ik ongelijk heb.

114

Re: Strategie van de Spanning

Nu we toch bezig zijn ... Heb ook altijd beweerd dat CCC en Bende twee takken zijn van één boom. (Van Gol geleerd.)

Nochtans zou meer respect en bereidheid tot samenwerking tot meer resultaat hebben geleid, zeker in de strijd tegen het terrorisme van de jaren tachtig. De Staatsveiligheid en de Militaire Veiligheid wisten maar al te goed dat de vrees die Guy Coëme uitte op de bewuste persconferentie wellicht terecht was. Dat wil zeggen: ja, er waren concrete aanwijzingen dat agenten van Gladio of Belgische militairen in contact stonden met de terroristen van de CCC

In 1985 hadden het gerecht en de politie tot hun verbazing gemerkt dat de CCC over wapens beschikte die op 13 mei 1984 na een gewelddadige inbraak verdwenen waren uit de Ratz-kazerne van de Ardense Jagers in Vielsalm. Het was een raadsel of de CCC’ers dat zelf hadden gedaan, dan wel of een tussenpersoon hen die wapens had bezorgd.

En wie zat er in die kazerne? Juist, kolonel Jean Claude Marlair.

Ik ga verder:

"Alleen de Staatsveiligheid en de Militaire Veiligheid, de ‘patroons’ van het Belgische onderdeel van Gladio, hadden intussen een vrij juist beeld kunnen vormen wat er was gebeurd in Vielsalm. Er waren namelijk ook (burgerlijke) Gladio-agenten bij."

En vervolgens:

Alles begon met een gezamenlijke training van het Belgische leger, Belgische stay behind-agenten en Amerikaanse Special Forces. De oefening was bedoeld als een stresstest voor de kazerne. Alleen hadden de Amerikaanse elitetroepen een ander idee - harder, brutaler, gewelddadiger - over zo’n ‘training’.

Hier komen we dus alweer bij Marlair die inderdaad een heel ander idee had van een gezamelijke training. Training betekende voor hem niet dat één van zijn soldaten zou neergeschoten worden en een andere zou verwond geraken voor de rest van zijn leven. Hij verbood de training toen hij hoorde dat er gewonden gevallen waren en speelde blufpoker door te dreigen iedereen af te schieten die zijn kazerne zonder zijn toelating zou betreden. Jammer maar helaas ... het vervolg kennen we.

(Ere wie ere toekomt, bij mijn weten is Jean Claude Marlair de enige Belgische kolonel die niet gezwegen heeft in het openbaar. Hij had tegen de blijvend gehandicapte soldaat gezworen dat hij zou zoeken wie hier achter zat. Hij heeft goddank zijn belofte gehouden.)

Uitstekend artikel van Walter Pauli » www.knack.be

Dus samengevat. De Bende van Nijvel en de CCC zijn twee creatie's van ... staatsveiligheid/Gladio?/Nato?

Bij de feiten werden gendarmes, politieagenten, soldaten, burgers, kinderen neergeschoten MAAR niet één gangster, al leek het er dikwijls op dat men bewust confrontatie zocht. En dan durven sommigen beweren dat diezelfde gangsters klungelaars waren. Terwijl er nota bene in sommige warenhuizen gewapende gendarmes aanwezig waren tijdens de overvallen. Mag ik dan beweren dat de "gangsters" minstens zwaar getrainde gangsters waren?

115

Re: Strategie van de Spanning

fenix wrote:

Terwijl er nota bene in sommige warenhuizen gewapende gendarmes aanwezig waren tijdens de overvallen.

Dit is nieuw voor mij. Hoe komt u daar aan, Fenix?

116

Re: Strategie van de Spanning

Via het forum/boeken/ weekbladen. Getuigenissen van slachtoffers/klanten. Vind ze niet onmiddellijk terug maar wel een discussie daarover. Wat dat gewapend betreft, dat bleek toen een richtlijn te zijn.

"Dank u voor de info. Gaat het wel degelijk om de feiten m.b.t. Colruyt Halle '83? Zoja, heeft Hilde Geens zich mogelijks vergist, en Halle 1983 en Overijse 1985 door elkaar gehaald? Als ze zich niet vergist, dan was er "een" rijkswachtkolonel aanwezig / aan het winkelen in het warenhuis tijdens de overval op de Colruyt te Halle in 1983 én was er ook een rijkswachtofficier (Guido Torrez), toen al dan niet al kolonel, aan het winkelen in het warenhuis. tijdens de overval op de Delhaize te Overijse in 1985."

In ieder geval over Aalst had ik ergens gelezen over een kind (tiener) dat hij vlak na de overval met zijn handen omhoog moest gaan staan en zelfs gefouilleerd werd. Ik was verbijsterd toen ik dat las en vroeg mij af waarom dit nodig was. Het ene moment vliegen de kogels letterlijk boven jou en het volgende moment ben je zelfs als tiener een soort verdachte, je moest dan maar raden dat de man in burger die voor jou stond met een wapen op jou gericht een Bob'er was.

Op welk tijdsstip stonden die bob' ers daar ? waren de gangsters toen nog op de parking en waren zij langs de voorkant het warenhuis binnen gevlogen? Waren het echt bob'ers? Bij mijn weten zijn daar geen antwoorden op gekomen. Ik denk dat niemand in Aalst bijvoorbeeld exact weet hoeveel gewapende mensen zich in en rond het warenhuis bevonden tijdens of vlak na de overval.

(Zie Torres, zie Kaplan of Kapplan)

117

Re: Strategie van de Spanning

Ga mezelf nog eens herhalen (de zoveelste keer volgens de Ronne). Wie aan dit hoofdstuk wil beginnen en iets verder kan of wil kijken dan notre plat pays kan bijvoorbeeld beginnen met Rogue Agents van David Teacher. David is hier trouwens geregistreerd als forumlid. Ontzettend leerzaam boek. Volgens mijn nieuwe vriend  Xéno... (smiley) zien wij spoken. Er is een korte en een lange versie op het internet te vinden. Ook de bijlagen in de lange versie zijn het bekijken waard.

Wie is David Teacher? » wikispooks.com