1

Topic: Italiaanse bende Verviers

In april 1982 werd in Verviers een bende opgerold. De bende werd verdacht van verschillende overvallen in de streek van Verviers.

Feiten:

  • 16 november 1981: overval op de Kredietbank te Lanaken

  • 16 december 1981: overval op een filiaal van de BBL te Ensival

  • 31 maart 1982: poging tot overval op een gieterij te Chaudfontaine

  • 4 april 1982: overval op een filiaal van de Caisse Rurale te Verviers.

Leden:

De bendeleden zijn allen Italianen en wonen te Maastricht in Nederland, met uitzondering van Rossanno Cucurachi, 26 jaar, die te Verviers woont. Zijn vier medeplichtigen zijn Nicola Frate, 20 jaar, Nicolino Miraglia, 25 jaar, Luciano Di Pietro, 25 jaar en Giodano Boschet, 29 jaar.

Italiaanse bende opgerold te Verviers

De gerechtelijke politie van Verviers heeft een bende opgerold, die verdacht wordt van verscheidene overvallen in de streek en ver daarbuiten.

De laatste dateert van 4 april en werd gepleegd op een filiaal van de Caisse Rurale te Verviers. De buit bedroeg toen 1,6 miljoen frank. De leden van de bende zijn alleen Italianen en wonen te Maastricht in Nederland, met uitzondering van Rossanno Cucurachi, 26 jaar, die te Verviers woont. Zijn vier medeplichtigen zijn Nicola Frate, 20 jaar, Nicolino Miraglia, 25 jaar, Luciano Di Pietro, 25 jaar en Giodano Boschet, 29 jaar.

Naar verluidt hebben de robotfoto’s die verspreid werden na de overval op 16 december jl. op een filiaal van de BBL te Ensival, de onderzoekers op het spoor gebracht van Nicola Frate. Deze werd gelokaliseerd te Maastricht en men kon er ook vaststellen dat hij contacten had met enkele landgenoten, die eveneens geen onbekenden waren voor het gerecht.

Te Verviers werd intussen Cucurachi in de gaten gehouden en men stelde daarbij vast dat die eveneens contacten had met het groepje uit Maastricht. Op 7 april jl. kwamen de vier Italianen uit Maastricht Cucurachi oppikken te Verviers en namen hem mee voor een ritje met de auto door de stad. Zij werden echter discreet gevolgd door een auto van de gerechtelijke politie en na een tijdje werd hun wagen klemgereden en werden de vijf inzittenden opgepakt.

De gangsters worden ook verdacht van de overval op 16 november van vorig jaar op de Kredietbank te Lanaken en van een poging tot overval op 31 maart jl. op een gieterij te Chaudfontaine. Zij werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Di Pietro en Boschet waren eerder veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het plegen van een overval te Gent, maar zij werden voorwaardelijk in vrijheid gesteld op voorwaarde dat ze het land zouden verlaten. Het wordt niet uitgesloten dat de bende ook te maken had met overvallen in Duitsland en Nederland. Frate en Miraglia zouden ook betrokken zijn bij drugzaken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 April 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube