1,041

Re: Nijvel: 17 September

Wat ik gelezen heb over die vingerafdrukken is dat hetgeen gevonden en ontwikkeld werd allemaal 'partials' waren. Er is wel degelijk onderzoek op geweest, alleen waren er niet voldoende bruikbare vergelijkingspunten om statistisch met enige mate van betrouwbaarheid een vergelijking met referentiemateriaal te kunnen maken.

Hoe dat zich technisch vertaalt weet ik niet, dat zouden we moeten horen van een specialist terzake en ik ben dat beslist niet.

Uit de synthesenota van de onderzoeksrechter (Wezel) naar het parket over de feiten te Nijvel:

'On a pu relever des empreintes fragmentaires sur les reproductions de plaques d'immatriculation et le crick de la SAAB. [....] Toutes les comparaisons qui ont été effectuées à ce jour n'ont donné aucun résultat.'

De nota dateert van 20 februari 1984. Ik concludeer dus dat er wel gezocht werd en dat het resultaat maximaal 5 maand op zich laten wachten heeft en vermoedelijk veel minder (het is een lange nota die veel zaken behandelt, o.a. de 'bekentenissen' van de borains en ballistische verslagen. Wat is daar vreemd aan?

In elk geval werd er wel gezocht naar afdrukken: op foto's van de bussen olie zie je bv nog sporen van het poeder dat gebruikt werd om ze zichtbaar te maken.

Persoonlijk vind ik het bizar dat in die 2 wagens en op al die goederen geen bruikbare afdrukken werden gevonden maar zoals gezegd, ik ben geen specialist en kan dus niet inschatten hoe (a)typisch zoiets is.

Het verschil tussen ons is: jij ziet daar iets achter, ik constateer enkel het feit. Is er vanalles misgelopen in het onderzoek? Ja. Maar zoals ik nog schreef bij de Franstalige collega's: Ik zie geen manipulatie waar menselijke stupiditeit en luiheid een verklaring kunnen bieden.

Maar ieder zijn mening en vrede voor allen hé!

1,042

Re: Nijvel: 17 September

Mocht het bij enkele fouten of vergetelheid blijven of desnoods luiheid zou ik er ook geen complot of manipulatie in zien. Bij de uiteindelijke arrestatie van Haemers bijvoorbeeld waarvan bijna niemand op de hoogte was lukte plots wat al heel lang niet kon.

Van Brussel: “Bepaalde personen waren met vakantie, of op buitenlandse missie, en bepaalde personen zijn niet kunnen tussenkomen. Te weinig mensen hebben ook geweten dat wij meteen konden overgaan tot de aanhouding van Patrick Haemers en co. Ze dachten wellicht dat het weer een rogatoire commissie op z’n Belgisch zou warden, een betaalde vakantie in de zon die toch niks zou opleveren. Vrijwel niemand wist dat wij precies wisten waar we in Rio moesten zijn.”

“Wij hebben toen iedereen in snelheid genomen. De verrassing was zelfs zo groot dat commissaris Fons Van Rie, nu de chef van de Algemene Politie Steundienst, openlijk het nut van de 23ste brigade van de gerechtelijke politie in twijfel trok. Hij begreep niet dat twee eerste wachtmeesters van de rijkswacht zoiets voor elkaar konden krijgen, terwijl de zogezegde topspeurders van de 23ste brigade, die is opgericht om het groot banditisme te bestrijden, en die al jaren achter Haemers aan zat, er niks van hadden gebakken. Niks hadden die: nul, zero.”

Dus neen, ik noem het geen luiheid.

Een ander voorbeeld van een luie man die plots Vleugels kreeg is mij altijd bij gebleven. Zal het ook nog eens herhalen:

"Bij het tweede incident brak adjudant Serge Klingels van de drugssectie van de Brussel BOB zijn been. Oud-BOB'er François Raes heeft Klingels zeer goed gekend:

"De adjudant was getrouwd met een nicht van een generaal, en daarvoor kon hij zich veel veroorloven. Om acht uur 's ochtends kwam hij op kantoor, en een uur later was hij al 'moe'. Hij had de naam dat hij extreem-rechts was, al heb ik daar persoonlijk nooit iets van gemerkt."

Op 19 februari 1986, de dag nadat de Delta-cel de hele clan De Staerke had opgerold, was adjudant Klingels helemaal niet moe. Hij had een afspraak met één van de De Staerkes, zo zou hij tegen een collega hebben gezegd. Hij had die ontmoeting vooraf met een procureur besproken. Tijdens de afspraak zou er een vechtpartij zijn ontstaan, waarbij Klingels over een tafel was geduwd en zijn been gebroken had.

Als de speurders in Dendermonde dit verhaal veel later horen, gaat er een belletje rinkelen. Een lid van de clan De Staerke had hun eerder verteld dat er een rijkswachter met een gebroken been in het militair hospitaal lag, en dat die rijkswachter Johnny De Staerke destijds gewaarschuwd had over een nakende huiszoeking. '

Adjudant Klingels, ik zal hem nooit vergeten.

1,043

Re: Nijvel: 17 September

De verklaringen van Philippe De Staerke:

Valse rijkswachters dwongen slachtoffers naar Nijvelse Colruyt

De slachtpartij aan de Colruyt in Nijvel in de nacht van 16 op 17 september 1983, waarbij Jacques Fourez en Elise Dewit werden doodgeschoten, was geen toeval maar een goed voorbereide executie. Daarbij waren valse rijkswachters betrokken, die Fourez en Dewit onder bedreiging van wapens naar de bewuste Colruyt dwongen. Het paar werd vermoord omdat het uiterst belangrijke documenten bij zich had. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

1,044

Re: Nijvel: 17 September

Ik heb 2 zeer specifieke vragen over het gebeuren aan de Colruyt te Nijvel. De antwoorden staan niet in het verslag van OR Wezel aan Deprêtre en ik heb ze nergens open source gevonden.

Vermoedelijk staat eea uitgelegd in het ballistisch verslag van de feiten maar daar heb ik nooit een kopie van gevonden.

  • De nota van Wezel vermeldt o.a. dat zowel het wapen dat we daarna 9mm Nr 1 zouden noemen als een revolver .357 gevuurd hebben;

  • Geen projectielen van deze kalibers werden gevonden in de lichamen van de slachtoffers;

  • Volgens een opmerking bij het ballistisch schema van Boemerang werd de huls van de 9mm gevonden in de kleding van een slachtoffer. Dat veronderstelt normaliter dat er gevuurd werd op niet verder dan ongeveer 1 meter afstand. Dit is meteen de laatste keer dat 9mm Nr 1 met zekerheid werd gebruikt bij bendefeiten;

Mijn vragen:

  1. Waar werd de kogelkop van de 9 mm Nr 1 gevonden en in wiens kleding lag de huls?

  2. En waar werd de kogelkop van .357/.38 nr 2 gevonden?

1,045

Re: Nijvel: 17 September

Zoals u zelf vermeldde is het antwoord op deze vragen nergens te vinden. Wat is dan eigenlijk de bedoeling van deze vraag? Uitvissen welke forumleden het dossier bezitten? Of stelde u deze vraag aan de pers? Bij mijn weten waren er inderdaad journalisten die een dossier hadden. Dit laatste werd trouwens vermeld in 1 van de commissies. Ik citeer:

"De rijkswachters Bihay en Balfroid, van wie reeds sprake is geweest in ons eerste verslag van 16januari 1997 (zie ons eerste verslag van 16 januari 1997, blz. 46 tot 48) en van wie in hoofdstuk 3 nog sprake zal zijn, sparen procureur des Konings Deprêtre niet: "Toen de dossiers in de pers verschenen, bleek al snel dat het parket van Nijvel er zelf een kopie van had bezorgd (...). Wij vermoedden in het bijzonder connecties met leden van de rijkswacht, van de Veiligheid van de Staat en met machtige personen. Beetje bij beetje zijn we druk beginnen ondervinden."

Dat brengt mij bij mijn volgende vragen. Vinden jullie dat het hele dossier openbaar moet gemaakt worden? Wat kunnen de juridische gevolgen zijn voor de persoon die alles openbaar zou maken? Dienen we hiermee het algemeen belang?

En nog een vraag specifiek voor jou Xeno. Mocht je het antwoord op de door jou gestelde vraag kennen, zou jou dat dichter bij een oplossing brengen?

Het einde van het jaar is in zicht. Dus ook het einde van het onderzoek?

1,046

Re: Nijvel: 17 September

Dag Fenix,

Ik schreef dat IK het antwoord nergens gevonden heb open source, maar wie weet iemand anders wel. Er zijn heel veel documenten te vinden, maar je moet ze weten te vinden en soms hangt het ook van een beetje geluk af.

Ik hoef op die manier niet te weten wie op het forum toegang heeft tot (delen van) het dossier, dat is niet mijn betrachting.

Zelf zou ik graag zien dat het hele dossier openbaar werd gemaakt en alle stukken digitaal raadpleegbaar waren, maar dat zal niet gebeuren en ik begrijp ook dat sommige nabestaanden van slachtoffers daar een probleem zouden kunnen mee hebben en dat respecteer ik.

Wat betreft je vraag: neen, het antwoord op die munitiekwestie zou 'de oplossing' niet brengen. Ik tracht enkel zo goed mogelijk te begrijpen wat er EXACT gebeurd is ter plaatse die nacht. Er zijn bv. puur ballistisch nog een aantal zaken die ik momenteel niet zie. Twee voorbeelden: de inslagen van kogels achteraan de combi (er bestaat een theorie over maar in mijn ogen voldoet die niet) en de plek waar de Saab boven het reservoir werd geraakt door hagel + mogelijk nog een ander kaliber. Gelet op de oriëntatie en de plek waar die zou gestaan hebben op de parking (ook ivm de bloedspatten op die achtervleugel) is daar iets dat ik (nog) niet begrijp.

Da's ook zo één van die zaken: van een paar essentiële gebeurtenissen werden nooit reconstructies gehouden. Onbegrijpelijk.

1,047

Re: Nijvel: 17 September

Dat "onbegrijpelijk" van jou noemen ze in een panorama uitzending "sabotage door de magistratuur onder toeziend oog van de vorige ministers van Justitie". Ik sluit mij daar volledig bij aan. Zoveel, zo een opeenstapeling, van "onkunde" kan en mag je geen toeval noemen. Hebben wij, hebben de slachtoffers, ooit een uitleg gekregen over het feit dat er geen reconstructie's plaats vonden?

Heb in die Pano uitzending, die ik reeds een aantal keren bekeken heb, vandaag toch weer iets nieuws geleerd. Namelijk dat er bij de overheveling van het onderzoek van Dendermonde naar Charleroi verwezen werd naar een wet die niet eens bestond.

Re: Nijvel: 17 September

Xenophon wrote:

Da's ook zo één van die zaken: van een paar essentiële gebeurtenissen werden nooit reconstructies gehouden. Onbegrijpelijk.

Zo onbegrijpelijk is dat niet in een zaak waar men liever geen getuigen ondervraagt en de kogelhulzen in het rond schopt. Als de overvallen geen 'echte overvallen' waren is een reconstructie of een getuigenis wel het laatste waarop me zit te wachten. Twee minuten 'verborgen camera' in Aalst of Nijvel tijdens de aanvangsfase van de feiten zou ons meer vertellen dan alle boeken, dossierstukken en fora samen. Voor alle duidelijkheid heb ik het dan niet over mogelijke gezichtsherkenning.

1,049

Re: Nijvel: 17 September

Aangezien we die paar minuten candid camera niet hebben zal het zo goed en zo kwaad als kan moeten gebeuren met wat er wél is lijkt me. Het is je goed recht te geloven in die theorie van gerichte aanslagen op personen en cadavres exquis maar ik zie daar geen aanwijzingen voor.

1,050

Re: Nijvel: 17 September

Xenophon wrote:

Da's ook zo één van die zaken: van een paar essentiële gebeurtenissen werden nooit reconstructies gehouden. Onbegrijpelijk.

Van de overval in Nijvel is wel een reconstructie gehouden. Alleen waren ze "vergeten" de man met de witte Toyota te betrekken in de reconstructie.

fenix wrote:

Wat is dan eigenlijk de bedoeling van deze vraag? Uitvissen welke forumleden het dossier bezitten?

Wat een vreemde vraag. We zitten hier op een forum van de Bende van Nijvel, dus alle vragen en antwoorden die ons het dossier en de feiten beter kunnen doen begrijpen, zijn een meerwaarde.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube