1

Topic: Gerpinnes: 6 Maart 1996

Samenvatting

  • Wat? Een overval op een GMIC-geldtransport

  • Wanneer? Woensdag 6 maart 1996, omstreeks 23u

  • Waar? Gerpinnes, in de buurt van Charleroi » Google Maps

  • Wie? Vier daders, één daarvan was Francis Bancsa

  • Status: Opgelost

Dode bij overval op geldtransport

Woensdag omstreeks 23 uur is de bijrijder van een GMIC-geldtransport in de buurt van Gerpinnes (Charleroi) bij een overval gedood. Het GMIC-transport werd overvallen vlak bij een kantoor van het Gemeentekrediet door vier zwaar bewapende mannen, die onmiddellijk het vuur openden. Er waren verschillende getuigen van de overval en de rijkswacht zou over enkele persoonsbeschrijvingen beschikken. Het is nog niet zeker of de overval ook buit heeft opgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1996

GMIC-agenten reageren op dood van collega

Zo’n vijftig GMIC-agenten trokken gisteren in hun geldtransportwagens naar Brussel, als spontane reactie reactie op de dood van hun 36-jarige collega, Marc Brusselman uit Brussel. Die kwam woensdagavond om het leven toen hij in Gerpinnes, een dorpje nabij Charleroi beschoten werd door vier gangsters.

Over de omstandigheden waarin de schietpartij plaatsvond, blijven nog veel vraagtekens bestaan. De GMIC-wagen stond omstreeks 22u voor een bank, toen de gangsters het geld uit de wagen eisten. Hoewel alle bronnen bevestigen dat de chauffeur op geen enkel ogenblik zijn wagen verliet, toch slaagden de gangsters erin een flinke buit binnen te halen.

Pas toen ze het geld in handen hadden, schoten ze met zware wapens naar de GMIC-wagen. Marc Brusselman stierf door een kogel die de carrosserie doorboorde en hem in de ruggengraat trof.

De vraag blijft hoe de gangsters aan het geld geraakt zijn, en waarom ze toeslagen op een plaats waar veel getuigen aanwezig waren. Een tiental mensen bevond zich immers nabij de plaats van de overval. Ze konden een vrij nauwkeurige beschrijving van de daders geven.

“De dood van onze collega heeft ons allemaal diep geraakt, en we willen dat er nu dringend werk gemaakt wordt van de plannen van Minsiter Vande Lanotte in verband met de waardetransporten”, zegden de actievoerders gisteren.

Hoewel GMIC twee maanden geleden bekendmaakte dat het met nachtelijke geldritten stopte, was dat kennelijk nog niet het geval voor alle transporten. Volgens GMIC komt dat omdat bepaalde contracten nog doorlopen.

Gisterenmiddag had de vakbond BBTK nog een gesprek met Vande Lanotte, die beloofde eerstdaags een Koninklijk Besluit uit te vaardigen waardoor geldtransporten verplicht worden met een driekoppige bemanning per wagen te werken. Volgende week ontvangt de minister de directies, om oplossingen te zoeken voor het nachtwerk, de waarden van de transporten en de wisseling van de routes. De BBTK vindt dit alles echter onvoldoende en voorspelt acties.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Maart 1996

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Gerpinnes: 6 Maart 1996

Opnieuw chauffeur geldtransport vermoord - "Voor elk geldtransport 3 man of iedereen staakt"

De chauffeur van een GMIC-geldtransport is woensdagavond doodgeschoten tijdens een overval. De gangsters schoten op de wagen nádat ze het geld hadden buitgemaakt.

Uit verdriet, woede en protest om het overlijden van een collega betoogden personeelsleden van de drie grootste beveiligingsondernemingen gisteren in Brussel. Er werd een gemeenschappelijk vakbondsfront opgericht. Na een gesprek met minister Vande Lanotte meldden de vakbonden dat het koninklijk besluit over de waardentransport is neergelegd. De minister zal de firma's ook verplichten kleinere sommen te vervoeren en elke dag de reisroute van de pantsers te veranderen.

Het vakbondsfront eist van alle directies meteen drie man in alle geldtransporten. Als de directies daar niet op ingaan, komt het volgens de syndicaten tot een algemene staking.

De overval in Acoz, Gerpinnes vond plaats rond 22.10 uur aan het filiaal van het Gemeentekrediet aan de rue de Moncheret. Terwijl begeleider Michael uit Geraardsbergen in het filiaal was, belegerden vier mannen met bivakmutsen over het hoofd en oorlogswapens in de handen de gepantserde geldwagen. Ze zetten hun Volkswagen Passat voor het transport. De overvallers hadden onder andere een mitraillette FAL vast, ze waren gekleed in zwarte overalls. Ze eisten van chauffeur Marc Brusselmans uit Evere dat hij hen via het kleine veiligheidssas in de auto de geldzakken zou overhandigen. Dit kleine sas is in de geldwagens ingebouwd om te verhinderen dat de chauffeur uit de wagen moet stappen en daardoor extra kwetsbaar wordt. De begeleider bleef intussen verschanst in de bank.

De chauffeur voelde zich blijkbaar danig bedreigd dat hij het geld door het sas naar buiten duwde. Meteen daarna hebben de gangsters in een horizontale lijn over heel de lengte van de gepantserde wagen gevuurd. Eén kogel drong door het pantser en boorde zich in de rug van chauffeur Marc Brusselmans die overleed aan de verwonding.

Verschillende getuigen waren intussen op straat gekomen. Ze zagen de gangsters vluchten met een VW Passat die vermoedelijk gestolen werd in Fleurus. De vluchtwagen werd gisteren niet teruggevonden.

GAF

De procureur van Charleroi Thierry Marchandise zei gisteren dat "alle mogelijke menselijke en wetenschappelijk middelen zijn ingezet". Op de plaats van de moord werden talrijke sporen gevonden en het gerecht noteerde verschillende getuigenissen. De speurders onderzoeken ook waarom de chauffeur niet achteruit trachtte weg te rijden. De Groupe d'Attaque Fourgons (GAF) die vanuit Charleroi de jongste reeks overvallen op geldtransporten behandelt, kwam ter plaatse. De GAF tracht onder andere antwoord te vinden op de vraag waarom de meeste overvallen in de regio Brussel, Waals-Brabant en Oost-Henegouwen plaatsvinden. De speciale cel is er vrij zeker van dat bij de GMIC-overvallen een medeplichtige uit de firma info doorgeeft aan de gangsters.

De GAF vermoedt dat de dodelijke overval op Marc Brusselmans niet het werk is van de bendes die de vorige overvallen pleegden. De modus operandi is totaal verschillend en de plaats van de overval is ook anders. De bendes die sinds een jaar de geldtransporten beroven, doen dit vooral langs kalme landwegen en niet voor een bank. Ze gebruiken ook oorlogswapens en vooral kalshnikovs. De reisweg van de GMIC-wagen in Acoz was de avond voordien wel gewijzigd uit veiligheidsoverwegingen. Kwamen de gangsters dit te weten? Of juist niet en overvielen ze het transport daarom voor de bank en niet langs de weg?

De GAF beschikt ook over een hele reeks namen van personen die in aanmerking komen voor de overvallen. De speurders vermoeden dat er ofwel een vaste, grote groep gangsters bestaat die telkens met een klein commando (elke keer met andere leden van de groep) een raid uitvoeren. Ofwel heeft men te maken met twee of drie verschillende bendes die regelmatig samenwerken en waartussen vrij nauwe banden bestaan.

Het personeel van GMIC en van de andere grote beveiligingsondernemingen Securitas en Brink's Ziegler organiseerde gisterochtend een spontane protestactie. Met 22 gepantserde geldwagens reden ze langs de hoofdzetels van de drie ondermeningen en langs de Nationale Bank. 's Namiddags had het gemeenschappelijk vakbondsfront een gesprek met minister Vande Lanotte die aan een nieuw koninklijk besluit voor de transportfirma's sleutelt.

Resultaat van het gesprek: het KB werd onmiddellijk neergelegd, nu moet enkel de koning nog tekenen. Zodra het KB van kracht wordt, krijgen de transportfirma's maar tien maanden om de zogenaamde "intellegente box" te installeren. Het geld zou enkel in die box vervoerd worden en de box zou het geld onbruikbaar maken zodra de slimme valies voelt dat ze fout gemanipuleerd wordt.

Als de firma geen boxen installeert binnen tien maanden moeten alle transporten met drie man worden uitgevoerd. Als de firma na drie jaar geen slimme boxen heeft, moet ze stoppen met waardentransport.

De minister zei ook dat hij de geldtransporteurs zou verplichten de sommen die ze vervoeren, te verlagen. Hij zou de firma's ook verplichten elke dag de reisroutes van de geldwagens te veranderen.

Nachttransport

Vande Lanotte weigerde de nachttransporten te verbieden. Afgevaardigd bestuurder Ugo Brigode van GMIC had op 10 januari bekend gemaakt dat GMIC zou stoppen met nachttransport. Gisteren zei Brigode dat het nachtelijk geldvervoer bij GMIC nog altijd doorging omdat bepaalde contracten nog moesten worden afgewerkt.

Brigode voegde er nu aan toe dat GMIC toch waarschijnlijk vroeger dan contractueel is bepaald, zal ophouden met nachttransporten.

Bron: Het Belang van Limburg | Els Cleemput | 8 Maart 1996

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube