1

Topic: Bende van Het Rad

Het Rad is een wijk in Anderlecht. De wijk ligt geprangd tussen de Bergensesteenweg en de Brusselse ring » Google Maps

De wijk is de uitvalsbasis van de Albanese familie Murat. De leden van de bende van Het Rad waren o.a. Wahid Zenasni en Thierry Fauville uit Ganshoren en Patrick Lambotte, hij was de luitenant van Kapllan Murat. Kapllan Murat wordt aangeduid als hun bendeleider.

Begin jaren '80 stond de bende ook bekend onder de naam "de bende van Lambotte en Caplan" (sic). De bende bestond uit een twintigtal leden. Ze stonden ervoor bekend om tijdens het weekend ruzie te zoeken in cafés en jeugdhuizen. Tijdens één van die raids werd de toen 23-jarige Paul Schaerlaken uit Mechelen vermoord met een messteek. Vier andere personen raakten die avond gewond. Tijdens hun uitstappen waren de bendeleden gewapend met dolken, messen, matrakken of andere wapens.

In dit artikel kan je meer lezen over lezen over de moord op Paul Schaerlaken » Nieuws

Ter info: het is aan de wijk Het Rad dat Constantin Angelou vermoedelijk voor het laatst levend werd gezien.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Bende van Het Rad

Ben wrote:

Tijdens één van die raids werd de toen 23-jarige Paul Schaerlaeken uit Mechelen vermoord met een messteek. Vier andere personen raakten die avond gewond. Tijdens hun uitstappen waren de bendeleden gewapend met dolken, messen, matrakken of andere wapens.

Over de moord op Paul Schaerlaeken. De "Caplan" in dit artikel is Kapllan Murat.

Jeugdbende verantwoordlijk voor moord te Mechelen

De autopsie op de 23-jarige Paul Schaerlaeken uit Mechelen heeft uitgewezen dat het slachtoffer van de dodelijke steekpartij in het jeugdhuis “Asgard” aan de Leermarkt te Mechelen slechts één messteek werd toegediend die hem recht in het hart heeft getroffen. Daaruit leiden de onderzoekers af dat de dader - wie dat is, is nog altijd niet duidelijk - met grote kracht heeft toegestoken.

De aard van de verwonding laat uitschijnen dat de moordenaar een dolk hanteerde en niet met een mes zoals eerder was verondersteld. Of het slachtoffer staande of liggende werd omgebracht, dient al evenzeer nog te worden uitgemaakt.

In de loop van de voorbije dagen konden nog drie betrokkenen bij de fatale steekpartij worden aangehouden. Het zijn de 18-jarige Patrick Lambotte uit Anderlecht en twee minderjarigen, een 17- en een 15-jarige uit Koekelberg.

Nu zijn nog vijf leden van de bende van “Lambotte en Caplan” (sic), zoals ze bij de Brusselse gerechtelijke diensten zijn gekend, voortvluchtig. Tot op heden is men hun spoor bijster. Niet een van de intussen zes aangehoudenen geeft toe dat hij de messteek heeft toegebracht. Ze bekennen wel bij het tumult te zijn betrokken geweest en sommigen van hen gaven toe gewapend te zijn geweest.

Bende van 20

De bende van “Lambotte en Caplan” (sic), zo geheten naar de beide haantjes-de-voorste, bestaat uit een twintigtal leden die geregeld tijdens de weekends herrie schoppen in de jeugdhuizen en herbergen.

Vorige vrijdagavond hadden ze het plan opgevat om in dancing “De Molen” te Sint-Katelijne-Waver de bloemetjes buiten te zetten. De Katelijnse dancing was nochtans gesloten en zo kwam het dat de elf naar Mechelen afzakten waar ze in de Asgard belandden.

De bendeleden hebben de nare gewoonte om zich, tijdens hun uitstapjes, te wapenen met dolken, messen, matrakken of andere wapens. De Brusselse gerechtelijke instanties legden over elk van hen in het verleden reeds dikke dossiers aan over diverse uitspattingen. Een aantal van de bendeleden zat overigens ook reeds een tijdje achter de tralies.

De oorzaak van de herrie te Mechelen blijft nog enigszins duister. Wel kwam aan het licht, af te leiden uit een der verklaringen, dat een bendelid nogal prat ging op zijn reputatie als meisjesversierder. Die activiteit werd in de jeugdclub vrijdagavond allesbehalve positief onthaald en toen een meisje werd lastig gevallen, haalde die prompt haar vrienden bij. Daarop zou het tumult ontstaan zijn, met het gekende dramatische gevolg.

Vier gewonden

Intussen geraakte ook bekend dat Daniel D., een 17-jarige jongen uit […] Mechelen, eveneens een messteek opliep in het linkerdijbeen. Hij werd tot op het bot geraakt maar slaagde erin om op eigen kracht naar het Sint-Jozefsziekenhuis te sukkelen.

Na de vechtpartij slaagden de Franstalige herrieschoppers erin te ontkomen in twee auto’s, waarvan de nummerplaten werden genoteerd. Een derde auto waarin eveneens enkele bendeleden een onderkomen hadden gezocht, bleef koelbloedig op een nabijgelegen parking staan. Eens de grootste herrie voorbij startte de bestuurder kalm zijn voertuig om ongemerkt weg te rijden.

Getuigen

De Mechelse stedelijke opsporingsdienst noteerde tot op gisterenavond reeds een zeventigtal getuigenissen waarvan een aantal zeer bruikbaar materiaal inhouden.

Toch wordt andermaal een oproep geformuleerd aan het adres van de zowat 300 jongeren die zich op het ogenblik van de feiten in het jeugdlokaal bevonden om zich bij de politie te melden. Intussen staat het vast dat het onderzoek in de moord nog lang zal aanslepen. Pas wanneer ook nog de vijf overige mededaders kunnen ingerekend worden kan men van een stevige basis voor het globale onderzoek vertrekken.

In Mechelen heeft het gebeuren grote beroering verwekt bij de bevolking temeer daar de laatste maanden wordt vastgesteld dat heel wat onrustzaaiers zich niet storen aan de intense politie- en rijkswachtoptredens.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Oktober 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube