1

Topic: Modulmed

Richard Van Wijck is oprichter van de nv Modulmed, een firma die niet onbesproken is. Delombaerde bekleedde een hoge functie in het bedrijf Modulmed dat kleine veldhospitalen in containers leverde aan ontwikkelingslanden. WNP kreeg een percentage op de verkoop.

Ook in brief nummer 10 van 20 juni 1986 van Marcel Barbier komt deze firma aan bod:

(...) Een andere medewerker is Chantal Schaller, die ons hielp bij de verkoop van medische containers, eigenlijk piepkleine veldhospitalen, van de firma Modulmed aan enkele Afrikaanse ontwikkelingslanden zoals Zaïre om de kas van WNP te spijzen. (We kregen een commissie.)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Modulmed

(...) Dezelfde prins Rodolphe (1) dook samen met Richard Van Wijck en WNP'er De Lombaerde op in de firma Modulmed, bekend als het beruchtste schandaal van de ABOS-commissie, die erin slaagde met haar containers het ABOS (2) en de ontwikkelingslanden voor ongeveer één miljard frank op te lichten. 

Bron: De namen uit de doofpot | Stef Janssens

(1) Prins Rodolphe de Croÿ-Rœulx van de vastgoedfamilie De Pauw.
(2) ABOS staat voor Algemeen Bestuur van de Ontwikkelingssamenwerking.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Modulmed

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft ooit een artikel gepubliceerd over Modulmed:

Mobiele klinieken als ontwikkelingshulp. Her en der in Afrika staan peperdure kleine mobiele ziekenhuiscontainers ongebruikt weg te roesten. Ze zijn betaald met Belgisch ontwikkelingsgeld (De Morgen, 24 november). De containers zijn ontworpen door de Belgische ingenieur Pierre Bersani van de firma Modulmed. Ze waren oorspronkelijk bedoeld om humanitaire hulpacties soepeler te laten verlopen; een dergelijk volledig geoutilleerd mobiel ziekenhuis, dat met een vliegtuig getransporteerd kan worden, zou in enkele minuten gebruiksklaar zijn.

In 1981 werden de eerste twee mobiele ziekenhuizen door het Belgische Rode Kruis aangekocht voor gebruik in Ethiopië. De toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Daniël Coens, vroeg de Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp (het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking, ABOS) financieel bij te springen. De directeur-generaal van deze organisatie, Jean-Pierre Goyens, zag niets in de peperdure ziekenhuiscontainers. Hij had ervaring met Afrika en vreesde dat de 'gesofistikeerde medische apparatuur een autorit op het Afrikaanse continent nooit zou doorstaan'. Goyens probeerde minister Coens van zijn plan af te brengen, maar deze maakte hem duidelijk dat hij niet om advies had gevraagd. Kort daarop liep de eerste order met een waarde van 27,7 miljoen Belgische frank (1,5 miljoen gulden) binnen bij Modulmed.

Ver kwamen de twee containerziekenhuizen echter niet. De Belgische ambassadeur in Ethiopië trof ze enige maanden na levering nog steeds in de havenstad Djibouti aan. Hij wist te achterhalen dat de containers bestemd waren voor de Relief and Rehabilitation Commission (RCC) in Addis Abeba. 'Iedereen is het erover eens dat zulke schenking nutteloos is', zo schreef de ambassadeur aan de Belgische regering. 'Nooit zal de RCC dit materiaal kunnen gebruiken. Wellicht zal het dus ergens doelloos rondhangen.' Het was volgens zijn zeggen al vaker gebeurd dat de RCC, die niet eens over medisch geschoold personeel beschikt, dure apparatuur kreeg geleverd uit het westen en die ongebruikt liet liggen. Inderdaad hebben de containers Addis Abeba nooit bereikt.

Modulmed zat intussen niet stil. In 1983 sloot de firma een contract met het ministerie van Volksgezondheid van de Westafrikaanse staat Benin. Het ging om de bouw van een compleet 140 bedden tellend mobiel ziekenhuis voor het dorpje Natitingou. Het zou bestaan uit 69 containers, die dienst zouden doen als operatiezalen, laboratoria en ziekenkamers. Voor de financiering (453 miljoen frank, 25 miljoen gulden) klopte Modulmed opnieuw aan bij de Belgische staat. Weer gaf het ABOS een negatief advies: 'Deze containers zijn onbruikbaar. De ruimte is zo beperkt dat arts en patiënt er onmogelijk samen in kunnen.'

Op 23 mei 1986 werd het nieuwe ziekenhuis in Natitingou plechtig ingehuldigd. Een jaar later bezocht de directeur-generaal van het ABOS het ziekenhuis. Zijn rapport was vernietigend: 'Het hospitaalproject is een grove misslag... Er zitten geen ramen in, waardoor het overdag ovens worden.' Verder bleek allerlei materiaal te ontbreken en trok Modulmed zich niets van de contractuele onderhoudsverplichting aan. De directeur-generaal concludeerde dat dit 'veel weg heeft van een echte verlakkerij'.
De mislukte avonturen in Ethiopië en Benin hadden merkwaardig genoeg alleen tot gevolg dat het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking nog méér containers financierde.

In 1987 en 1988 werd een hele serie mobiele ziekenhuiscontainers geleverd aan Kenia. Het Belgische Europarlementslid Marijke van Hemeldonck heeft er daar laatst nog een van gesignaleerd: 'Op de weg naar Nakuru. Hij diende als kippenhok.' Volgens Van Hemeldonck zijn slechts twee containers verstandig gebruikt. Die werden volledig ontmanteld en de bruikbare apparatuur werd aan het ziekenhuis van Kenyatta geschonken.

Door de affaire van de ziekenhuiscontainers en andere vergelijkbare schandalen die de laatste tijd in de pers naar voren zijn gekomen, is de staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking intussen in het nauw gebracht (De Morgen, 29 november). Vooral het uit de school klappende ABOS moet het ontgelden. Staatssecretaris Reginald Moreels: 'Onlangs heb ik de toestand op het ABOS vergeleken met een abces dat ik als chirurg zou wegsnijden. De afgelopen vier maanden heb ik de etterbuil zien zwellen. En ik stel vast dat er etter blijft uitkomen.'

Bron » www.ntvg.nl | 16 december 1995

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Modulmed

De mobiele klinieken van Modulmed - Ethiopië, Benin, Kenia

Eensgezindheid is in de ontwikkelingswereld dikwijls ver te zoeken maar over de ziekenhuiscontainers van de firma Modulmed was en is zowat iedereen het eens, inbegrepen de huidige staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking: die zijn waardeloos. En toch leverde België in de jaren tachtig en begin jaren negentig bijna honderd van die nutteloze klinieken aan Ethiopië en vooral aan Benin en Kenia. Zevenhonderdvijftig miljoen frank is daaraan vergooid, vooral leningen van staat tot staat en do or de staat gewaarborgde commerciële kredieten. Als het mis loopt betaalt België dus hoe dan ook.

Zowat de hele tijd regent het nochtans negatieve Abos-adviezen. ln het geval van Benin adviseren ook de andere betrokken administraties negatief. Het is duidelijk dat in het geval van de mobiele klinieken de beslissingen zijn genomen door de verantwoordelijke politici en hun kabinetten. Onder meer de kabinetten van François-Xavier de Donnéa (PRL) en van Mark Eyskens (CVP) zijn tussenbeide gekomen. De Morgen wijst erop dat er familiale banden zijn tussen Mark Eyskens en Yves Stas de Richelle, de toenmalige commerciële directeur van Modulmed. Beiden ontkennen dat die band een rol zou hebben gespeeld.

En de Belgische ambassadeur in Nigeria, tevens bevoegd voor Benin, zou in juli 1983 omgekocht zijn door Modulmed met een 'lening' van één miljoen frank, die pas na zijn dood teruggevorderd werd van de weduwe.

Bijna ongelooflijk is dat nog in 1996 diplomaten in Brussel de Modulmed-containers durven verdedigen en dat de Keniase regering ontkent dat het om een mislukt project gaat, maar als ik [Dirk Barrez] dan vraag om die 'prachtdingen' te kunnen filmen voor Panorama blijkt dat onmogelijk.

Bron: Het land van duizend schandalen | Dirk Barrez

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Modulmed

(...) Niet dat elk van die officieren daarom als lobbyman kan worden geprofileerd. Een rechtstreekse band met de militaire industrie is soms ver te zoeken. En toch. Waar ligt de grens ? Zo zetelen luitenant-generaal Robert Cauchie (62 j.) en generaal-majoor vlieger Hugo Cloeckaert (65 j.) in de raad van bestuur van het Brusselse bedrijfje Modulmed, gespecializeerd in de aanmaak van transporteerbare hospitaalmodules en begin jaren '80 opgericht door Pierre Bersani, een Belgisch ingenieur met Zwitser domicilie.

Modulmed heeft ook een 75 %-filiaal in Zwitserland, Modulmed SA. Zegt Cloeckaert: "We werken zowel voor de militaire als voor de burgersector. Zo leverden we onlangs modules aan de Kenyase overheid. "Het laatste contract met het Belgisch leger dateert van '86: Modulmed leverde toen 4 hospitaalmodules (of 16 containers).

Het bedrijf hapt op dit ogenblik naar adem. De omzet slabakte in drie jaar tijd ('91-'93) achteruit van 215 naar 72 miljoen frank. "We bevinden ons een dode periode," legt Hugo Cloeckaert uit. "Maar we maken ons op om mee te dingen aan een militaire offerte in Italië." Robert Cauchie in '86 nationaal bewapeningsdirecteur en van '88 tot '93 commandant van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland is hierover formeel: "Ik weiger contact te hebben met om het even welk leger of gebruik te maken van mijn naam en graad. Modulmed trok mij aan voor m'n ervaring in de administratie en het bestuur. Ik beperk mij tot de private markt."

Bron: Trends Magazine | 17 1pril 1995

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Modulmed

MODULMED. Lobby in containers
Redactie Trends
07-12-1995, 00:00
Bijgewerkt op: 20-07-2022, 07:29
Het in het ABOS-dossier in opspraak gebrachte Modulmed aast op een kontrakt met het Italiaanse leger. Twee Belgische ex-generaals zetelen in de raad van bestuur.

De intrigerende firma Modulmed die transporteerbare hospitaalmodules aanmaakt en genoemd wordt in het dossier over de verspilde ABOS-gelden (Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking) dingt momenteel naar een kontrakt voor de levering van twee hospitaalmodules (in totaal 14 mobiele containers) aan het Italiaanse leger. Spilfiguur en oprichter van het bedrijf, Pierre Bersani een Belgisch ingenieur met Zwitsers domicilie trok hiervoor samen met gedelegeerd bestuurder Marc Willocx vorige week naar Italië.

De onderhandelingen voor het kontrakt ter waarde van 200 miljoen frank slepen al meer dan 5 jaar aan. Maar één en ander lijkt nu in een stroomversnelling te komen. Modulmed, gevestigd in Ukkel, is niet aan z’n proefstuk toe. In december ’84 rijfde het al twee kontrakten voor het Belgisch leger binnen. In april ’89 volgde een derde bestelling. Samen goed voor 4 hospitaalmodules of 16 containers. Kostprijs : 248 miljoen frank.

GENERAALS.

Minder bekend is dat vandaag twee gewezen legergeneraals in de raad van bestuur van Modulmed zetelen : generaal-majoor vlieger Hugo Cloeckaert (66j.) en luitenant-generaal Robert Cauchie (63j.). Beiden zijn op rust. Cloeckaert was van ’83 tot ’85 onderstafchef van de Generale Staf en nationaal bewapeningsdirekteur zeg maar, een soort “ombudsman” van het leger voor de Belgische militaire industrie. Zijn kollega Cauchie volgde hem op in die funktie van ’86 tot ’88, en kreeg daarna het bevel over de Belgische Strijdkrachten in Duitsland.

In een telefonische reaktie aan Trends ontkent generaal Cauchie ooit bij de onderhandelingen van het Modulmed-kontrakt betrokken te zijn geweest. Dit kan kloppen. De officier was tijdens de ondertekening van de eerste twee kontrakten (’82-’86) kommandant van de artillerie van het 1 (BE) Corps in Duitsland. Maar vreemd is wel dat de Technische Diensten van de Landmacht, waarvan Cauchie tot ’82 direkteur was, een doorslaggevende stem hadden in de goedkeuring van de Modulmed-kontrakten.

Over de wijze waarop hij na zijn pensionering (in ’93) bij Modulmed terechtkwam, zegt Cauchie : “Ik leerde meneer Bersani in ’86 kennen op een handelsmissie in Turkije. Als nationaal bewapeningsdirekteur heb ik daar een prezentatie gegeven over de produkten van een aantal Belgische militaire bedrijven. Een vreemde opdracht ? Neen, dit maakte deel uit van mijn normale takenpakket. Elke zes maanden hielden wij in de schoot van de Navo een vergadering om de belangen van de Belgische industrie te verdedigen. “

De kontrakten in ’84 met het Belgisch leger waren voor Modulmed cruciaal. De enige ervaring die het bedrijf toen bezat, was een bestelling van 2 containers door het ABOS en het Belgische Rode Kruis in Benin (pikant : toenmalig Rode Kruis-baas Raymond Vermeylen werd nadien ook bestuurder bij Modulmed). De levering van de eerste module gebeurde trouwens pas in ’88 3 jaar na ondertekening van het kontrakt. Het leger financierde dus mee de ontwikkeling en het prototype.

Generaal-majoor Hugo Cloeckaert, die als bewapeningsdirekteur nauw betrokken was bij de ondertekening en uitvoering van de (eerste twee) Modulmed-kontrakten, ging in ’85 met pensioen. Drie jaar later werd hij bestuurder bij Modulmed. “Van toen af heb ik Modulmed daadwerkelijk geholpen bij het binnenhalen van het derde legerkontrakt in ’89, ” geeft Cloeckaert toe.

LOBBY.

Uit een enquête van Trends (17 april ’95) bleek al eerder dat 12 van de 59 generaals die in de voorbije 10 jaar met pensioen waren gegaan, over bestuursfunkties in vennootschappen beschikken. De grens tussen vrijblijvend consultancy-werk en belangenvermenging bleek in een aantal gevallen biezonder vaag. Modulmed is zo’n voorbeeld.

Vandaag liggen de Modulmed-containers kwasi ongebruikt in een kazerne-stock in Destelbergen. Ze worden enkel af en toe gebruikt in oefenoperaties of evenementen à la Eurosail in Antwerpen. Over de opportuniteit van de aankoop laat het SID, de persdienst van het leger, officieel weten : “De effektieve inzet op gelijk welk (reëel) operatie-toneel is een politieke beslissing. “

Robert Cauchie voegt eraan toe : “Tja, het gebeurt wel vaker dat er geaarzeld wordt om dergelijk duur materiaal effektief in gevechtszones in te zetten. De modules werden een tijdje stand-by gehouden voor operaties in ex-Joegoslavië, maar zijn nooit ter plaatse geraakt. “

Eén module die in Destelbergen permanent wordt uitgestald, bewijst wél nog zijn nut. Ze dient als showcase voor geïnteresseerde buitenlandse legers. “We hebben hier al militairen uit Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Canada over de vloer gehad, ” zegt geneesheer-majoor Eric De Reu van het Kwartier Beervelde in Destelbergen. “Klopt, ” zegt Hugo Cloeckaert. “Telkens het Belgische leger met onze containers oefeningen houdt, laten we onze potentiële klanten ter plaatse een bezoekje brengen. “

Op die manier wist Modulmed lukratieve kontrakten binnen te rijven met legers uit Botswana, Portugal, Saoedi-Arabië en straks wellicht… Italië. Of die peperdure boxen ook daadwerkelijk hun nut hebben, daar blijkt niemand nog bij stil te staan.

PDP

bron: redaktie Trends

Re: Modulmed

Ereconsul Monin bevestigt rol Eyskens in affaire-Modulmed

Een opvallende passage uit het eindverslag van de ABOS-commissie gaat over de rol van Mark Eyskens in de affaire-Modulmed. Op basis van de verklaring van de inmiddels overleden Belgische ereconsul in Benin, Francis Monin, stelt de commissie vast dat Eyskens als minister van Economische Zaken destijds op zijn kabinet wel degelijk heeft onderhandeld over de levering van mobiele klinieken van Modulmed aan Benin. Naast Eyskens waren op de vergadering aanwezig: voorzitter Stas de Richelle van Modulmed, tevens schoonbroer van Eyskens, en een vertegenwoordiger van Benin. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

8

Re: Modulmed

Vind dat heel het Modulmed verhaal heel sterk lijkt op dat van de snuffelvliegtuigen.

Maar de financiële problemen werden voornamelijk opgelost door een frauduleuze constructie: het snuffelvliegtuigschandaal, waarin de namen van AESP-leden Damman, Dubois, Violet, de Marcken de Merken en de Villegas genoemd werden naast Antoine Pinay. Vermoedelijk was ook de P2-loge hierbij betrokken. Valori was aanwezig op de AESP-bijeenkomsten van februari 1976, samen met de Villegas, Dubois en Vallet, toen de eindregelingen getroffen werden met Elf rond de snuffeltechnologie van Fisalma (het bedrijf van de Villegas, beheerd door Philippe de Weck), voor het contract ondertekend werd op 29 mei 1976 en een tweede contract volgde op 24 juni 1978.

Ook Pesenti was bij dit alles betrokken gezien hij de opstart van het snuffelvliegtuigproject had gefinancierd. Dankzij het snuffelvliegtuigcontract met Elf kon de financiering van de Cercle Pinay en AESP weer gegarandeerd worden.

En vraag mij dus af wat Modulmed eigenlijk moest financieren.

Hadden die generaals trouwens niet genoeg pensioen? (Ik vermoed tss de 5000 en de 7000 euro naar vandaag omgerekend.)

Re: Modulmed

fenix wrote:

En vraag mij dus af wat Modulmed eigenlijk moest financieren.

Hadden die generaals trouwens niet genoeg pensioen? (Ik vermoed tss de 5000 en de 7000 euro naar vandaag omgerekend.)

Mijn gok (en niet meer dan dat): een paar partijkassen en zakken van politici en ex-militairen.

Er bestaat niet zoiets als teveel geld ...

10

Re: Modulmed

Jouw gok is inderdaad het meest voor de hand liggend maar ik dacht eerder in de richting van:

"het snuffelvliegtuigcontract met Elf kon de financiering van de Cercle Pinay en AESP weer gegarandeerd worden."

En alleen God weet wat er in die kringen allemaal bedisseld werd. Over God gesproken, wist jij dat de Jezuieten hun eigen inlichtingendiensten hadden?