1

(11 replies, posted in Organisaties)

Artikel bij boekpublicatie in 2015, '1915-2015: Het verhaal van de belgische militaire inlichtingenen veiligheidsdienst’, editors 
Marc Cools, Patrick Leroy, Robin Libert, Veerle Pashley, David Stans, Eddy Testelmans en Kathleen Van Acker, is verschenen bij Maklu en telt 670 pagina’s (ISBN 978 904 6607 947).

Ook een aantal actuele intelligence-uitdagingen worden in het boek besproken, waaronder cyberveiligheid, de strijd tegen terrorisme en de bescherming van het wetenschappelijk en economisch potentieel.

Bijzonder informatief is het overzicht dat Eric Kalajzic, commandant van de divisie Inlichtingen bij de ADIV, geeft over de modus operandi –van menselijke bronnen tot satellietgegevens– en de interne keuken van de inlichtingendienst. Kalajzic schrijft onder meer dat de ADIV wel op strategisch en operatief niveau erin slaagt zijn inlichtingenmissies te vervullen, maar dat voor het tactische niveau de menselijke middelen ontbreken ‘om aan de verwachtingen van de cliënten tegemoet te komen’.

Kalajzic gaat ook in op een bijzonder heikel thema: ‘Gezien de budgettaire beperkingen en de besparingsagenda die worden opgelegd aan publieke diensten, waaronder defensie, en tegelijkertijd de toegenomen vraag van de politiek naar veiligheidsevaluaties, is er misschien geen andere optie dan zich naar de private sector en gespecialiseerde bedrijven te wenden om aan de vraag te kunnen voldoen.’

Tussen de lijnen laat de inlichtingenofficier verstaan wat hij van dat privatiseringsscenario vindt. ‘Uiteindelijk werkt een privébedrijf voor de belangen van zijn aandeelhouders en niet voor die van de staat. Hoe kan je garanderen dat zo’n bedrijf zijn analyses niet gaat aanpassen om te kunnen blijven profiteren van het financiële manna dat het gevolg is van een conflict of spanningen?’

Meer » Nieuws

2

(167 replies, posted in Organisaties)

Zou graag inderdaad lijst zien, van hoge officieren in dienst periode 1976-1985, die daarna of in die periode zelfs al, banden hadden wat de wapen- en materiaalleveranciers van de Rijkswacht en eventueel de Rijkswacht hebben verlaten, vervroegd gepensioneerd of niet, of via hun zakenrelaties.

Een (zwart geld) vermogenstudie van de toenmalige rijkswachttop zou ook niet misstaan.

Beijer heeft heel veel gezegd en veel daarvan is op zijn zachtst gezegd ‘gekleurd’, maar op het einde van dit filmpje zegt hij dus wel iets rond de thesis van deze post, strekking ‘het heeft de Rijkswacht heel veel opgeleverd’ en dan denk ik ook ‘en hun leveranciers zeker’ » YouTube

We gaan wel bottom-up moeten beginnen, denk ik.

kenza wrote:

Wie was er in die tijd de grote baas? Het kan niet anders of ze kregen opdrachten en bescherming van hogerhand.

Ik vermoed dat top zelf het niet wilde weten, en een vrij kleine reeks officieren eronder gewoon liet doen. Van zodra de geruchten dan te sterk werden, koos men eerder voor een blokkeringsstrategie. De Rijkswacht is hier enorm versterkt uitgekomen, zie post hierboven over de financiele macht.

3

(167 replies, posted in Organisaties)

the end wrote:

Ook de bevoegdheden van de orde diensten werden gevoelig uitgebreid. En als we dan kijken welke figuren overstappen van de ordediensten naar de privé en er firma’s oprichten of zetelen in de raad van bestuur komt er toch een patroon naar boven.

Nu duidelijk is dat een deel van de Bende van Nijvel Rijkswachtbanden had (Christiaan Bonkoffsky handelde daar niet als enkeling), kan de lijst van overstappers van daaruit verduidelijkt worden? Het is zeer duidelijk dat dit bepaalde mensen enorm veel geld heeft opgeleverd.

Is er een lijst van betrokken Rijkswachtofficieren op dit forum?