21

(1,141 replies, posted in 1985)

Zo zie je maar dat verhalen een eigen leven kunnen gaan leiden op den duur. Bedankt alvast aan de getuige om dit te laten weten.

EricF wrote:

Waarom zitten wij hier zo te gissen naar de feiten en komen de instanties daar niet mee?

Omdat indien ze zouden reageren op dingen die geschreven staan, die fout zijn of waar ze geen weet van hebben, je dan kan afleiden wat ze wel weten of wat wel waarheid is. Eigenlijk doen de speurders van de CWB niet veel anders dan men in andere onderzoeken zou doen (dit Bende van Nijvel-dossier is natuurlijk wel zowat het bekendste in België en loopt ook al zeer lang). In andere onderzoeken zwijgen de speurders ook zo veel mogelijk over om het even wat en verspreiden ze enkel maar iets van informatie als ze niet anders kunnen. Het is overigens aan de speurders om te onderzoeken, niet om te oordelen / veroordelen.

22

(202 replies, posted in Andere Personen)

finn wrote:

Waar woonde Nitelet?

Nitelet z'n adres was ten tijde van de Bende van Nijvel in Eigenbrakel (waar ongeveer kan je wel vinden op dit forum ergens denk ik).

Waar hij hedendaags woont weet ik ook. Dat adres is niet belangrijk met oog op het bendeverhaal aangezien hij daar toen nog niet woonde. Ik zie ook geen enkele link met die locatie en een crimineel feit ofzo... ook geen "verstopplaats" voor iets. Daarom is het niet relevant dat ik het zou plaatsen. Als alles "toeval" blijkt te zijn en hij niets met de Bende van Nijvel te maken heeft, hoeven we hier ook geen privacy te schenden. smile  Er is 1 iets wat wel "grappig" is: zijn huis heeft merkbaar extra beveiliging (meer dan een normale woning) tegen inbrekers. big_smile big_smile big_smile

23

(412 replies, posted in Plaatsen)

Ja lap, direct krijgt den Ben hier weer wat boze mensen die klagen wegens privacygegevens ofzo. wink

En ja, die informatie klopt wel, en finn -> de link is er wel hoor. De 2 adressen kloppen beide. Maar wat wil dat zeggen? 't wonen nog wel een hoop "verdachte figuren" in de omgeving van Overijse... een ganse hoop zelfs. smile

24

(11 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik heb wel al eens gelezen dat de Legia-munitie niet zo frequent voor kwam. Kan iemand die er wat meer van kent dan ik dit eigenlijk bevestigen? En hoe moet men "niet frequent" beschouwen? Zijn er Legia-hulzen die identiek hetzelfde er uit zien maar die toch niet dezelfde zijn als de Bende van Nijvel gebruikte? (Dus dat men uiterlijk niet snel het verschil tussen de zeldzame en niet-zeldzame variant kan zien?)

Waarom ik dat vraag: ik heb precies de indruk dat Legia het n°1 merk was in de crime-scène in de BeNeLux+Fr. Ik heb dat toch wel al wat meer gezien dan enkel bij de Bende van Nijvel en wat mensen die verdacht worden (en hier bijgevolg niet voorkomen op het forum).

25

(963 replies, posted in Bende De Staerke)

hans wrote:

Bestaat er verder nog andere informatie over die Jef de Zigeuner?

Ja.

hans wrote:

Wordt die enkel als getuigen aanzien?

Neen.

26

(963 replies, posted in Bende De Staerke)

Lack of a better name wrote:

En de PV's hebben hier ergens op het forum gestaan (ofwel op het Franse forum). Zou het kunnen dat de kranten weer uit zijn op wat sensatie?

Inderdaad. Dit gaat over het document met de verklaringen van Rene D. en Jozef D. alias "Jef de zigeuner". Op de PV zelf staat de naam van Romelart, dit stond van begin december 2018 online te lezen. Met de zelfmoord van Romelart is dat nog eens vermeld online ook, zoals vb een weekje geleden.

Wat is er allemaal van waar, in het artikel natuurlijk... Romelart zal overigens wel meer dan 1 pv'tje in zijn leven getikt hebben. smile Verder staan er 4 namen (2 GPP'ers en 2 Rijkswachters) op het document. Daarmee benadruk ik nog eens... 2 GPP'ers en 2 Rijkswachters.... Delta was een gemengd team met RW en GPP... een pv die opgesteld werd door enkel een of meerdere Rijkswachters van Team Delta, zal al wat makkelijker "verdwenen" kunnen raken dan een pv opgesteld door zowel GPP als Rijkswacht.

De vraag is dus: is dit iets dat door de huidige speurders bevestigd wordt aan de journalist, of heeft de journalist eventjes de forums gelezen en die pv zien staan met Romelart z'n naam op en er een verhaal rond gebreid?

Zoals altijd, staan er uiteraard (hoe kan het ook anders) wel weeral wat fouten in het artikel:

en getuigenis die destijds werd opgetekend door de ex-rijkswachter die zich onlangs van het leven beroofde.

Van de namen die op het document staan, staat geen enkele rijkswachter die "zich onlangs van het leven beroofde". Roger Romelart was een GPP'er (Gerechtelijke Politie bij de Parketten) nét zoals zijn collega en toenmalige overste Van Rie. Op het document staat duidelijk vermeld wie de aanwezigen waren waarbij vermeld staat wie voor de GPP werkte en wie voor de BOB (Rijkswacht) werkte.

Uit vrees voor zijn eigen leven liet René D. deze verklaringen pas vier jaar later door Roger Romelaert optekenen. Was het deze getuigenis die Romelaert dwars zat sinds de jongste ontwikkelingen in het Bendeonderzoek, sinds de geruchten over manipulatie en de aanhouding van twee van zijn ex-collega’s?

De getuigenis werd door Romelart en nog 3 andere Delta-collega's opgetekend. Door de vraagstelling: "was het deze getuigenis..." leid ik af dat het pure speculatie is?

Indien dit het geval zou zijn, dat het pure speculatie is... dan is het artikel niet meer waard als: Roger Romelart heeft zelfmoord gepleegd. Roger Romelart heeft verklaringen afgenomen tijdens zijn Delta-opdracht waarvan zeker 1 gekend is die hij met 3 andere collega's af nam en welke online staat.

Voor de rest staan er terug wat insinuaties in het artikel die slechts speculaties zijn.

Bossi: allemaal goed in theorie. In praktijk is het misschien toch wat anders... ik geef een voorbeeldje hoe moeilijk het soms kan zijn als men geen sporen zou na laten door een menselijke fout:

De meest gezochte "cybercrimineel" van de Verenigde Staten (veroordeeld tot 2 x levenslang + 40 jaar, zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating) is pas gevonden na meer dan 2 jaar speurwerk door de FBI in samenwerking met de NSA en CIA (ook Europol was hun zoektocht bezig) gevonden. Niet door de FBI & Co maar door een ambtenaar van de belastingsdienst die dit zelfs achter z'n uren deed. Hij werd gevonden puur door een domme menselijke fout, niet door het falen van de technologie om anoniem te blijven.

Ik ben er van overtuigd dat er verschillende mensen op dit forum aanwezig zijn die in staat zijn om een bericht te plaatsen op een tamelijk anonieme manier indien ze dit zouden willen.

Nu wil ik onze Belgische speurders zeker niet onderschatten indien ze niet gemanipuleerd worden, te maken krijgen met dwaalsporen en daarbovenop nog eens tegengewerkt worden, maar ik denk dat ze voor een klacht over een bericht op dit forum misschien wel niet binnen de verjaringstermijn tot een oplossing kunnen komen. Je moet er rekening mee houden dat Jean Deprêtre reeds overleden is, anders was de zaak wel opgelost op een 5 tal minuten.

Volgens sommigen heb ik een ruime ervaring op het forum met cijfertjes gebruiken. Speciaal voor die forumleden doe ik even beroep op deze opgedane kennis om bovenstaand artikel uit De Standaard waar ze cijfertjes gebruiken, toch wel even te nuanceren met... cijfertjes.

Het zal ongetwijfeld juist zijn dat er meer mensen met suïcidale gedachten zijn omwille van het principe dat ze opgesloten zitten in de gevangenis om diverse redenen. De cijfers welke men gebruikt in het artikel zijn misschien wel juist, maar moet men ook wel in de juiste context bekijken.

Door een studie (die overigens maar zo'n 5 minuten duurde), waarbij ik diverse gegevens raadpleegde, heb ik enkele opmerkelijke zaken kunnen vaststellen: Indien je iets niet in de juiste context plaatst, en toch juiste gegevens gebruikt zoals in het artikel van De Standaard, dan kan men stellen dat:

Indien men geen suïcidale gedachten heeft, heeft men nergens meer overlevingskans dan in de gevangenis. Zo is er me geen enkel geval van een overlijden bekend ten gevolge van een verkeersongeval. Conclusie: 0% verkeersdoden. Naar mate men ouder wordt, stijgt de kans om te overlijden. Velen dromen van onsterfelijkheid. Ik kan alle vrouwen aanraden om zich op hun 70ste zeker te laten opsluiten in de gevangenis, want er is gewoonweg geen enkele 70+ vrouw overleden in de gevangenis volgens de statistieken van de laatste jaren. In tegenstelling tot De Standaard nuanceer ik wel mijn cijfers: er zaten laatste jaren ook geen 70+ vrouwen in de gevangenis.

De cijfers van De Standaard in acht genomen, zijn er jaarlijks ongeveer 4,9 sterfgevallen per 1000 gevangenen. In België zijn er ongeveer 9,6 sterfgevallen per 1000 inwoners. Het aantal sterfgevallen per 1000 personen is buiten de gevangenis bijna dubbel zo hoog dus. Is de gevangenis dan zo gezond? Natuurlijk niet.

De verklaring kan men vinden bij het feit dat de leeftijdscategorie vanaf 60 jaar, zo'n 25% van de bevolking uitmaakt. Dit terwijl in de gevangenissen +- 3% is. Dit is net de leeftijdsgroep waar zelfmoord minder voorkomen en zelfs niet meer in de top-10 voorkomt. Bij de categorie 18 tot 60 jarigen, staat zelfmoord op nummer 1 van de doodsoorzaken. Indien men verkeersongevallen uit de gegevens haalt (dit komt namelijk niet voor in de gevangenis), dan komt men bij de categorie van 18 tot 29 aan een piek van nét geen 50% buiten de gevangenis.

Verder dient ook gezegd te worden dat men gevangenen wegens gezondheidsproblemen geregeld in voorlopige vrijheid stelt. De kans dat men dus door een ziekte zoals bijvoorbeeld terminale kanker in vrijheid wordt gesteld en op die manier niet in de gevangenis komt te overlijden is dus ook groter. Men kan ook wegens gezondheidstoestand welke niet noodzakelijk terminaal hoeft te zijn maar waarbij men bijvoorbeeld verzwakt is, voorlopige invrijheidstelling toekennen. Verder is de gezondheidstoestand een belangrijke factor die doorweegt om iemand niet in de gevangenis te laten verblijven maar onder elektronisch toezicht (enkelband) te plaatsen indien dit mogelijk is.

Dat de kans op een natuurlijke dood veel kleiner is in de gevangenis, is dus om diverse redenen te verklaren. Dat een "plotse" dood in de gevangenis veel meer voor komt op die manier, dat is wel duidelijk. Zelfmoord staat ook buiten de gevangenis op n°1 bij de leeftijdscategorie van +- 97% van de gevangenen. In de gevangenis zal deze n°1 positie nog eens versterkt worden aangezien het een plotse dood is. De 2de grootste oorzaak van overlijden door een plotse dood bij de leeftijdscategorie welke men meest in de gevangenissen kan vinden, dat is ten gevolge van een verkeersongeluk. Zoals ik reeds schreef, is dit in de gevangenis 0%. Een plotse dood wegens hartfalen komt vooral op latere leeftijd voor, en deze leeftijdscategorie is amper vertegenwoordigd in de gevangenissen ivgl. de totale maatschappij.

Hogere zelfmoordcijfers in gevangenissen: absoluut. Gigantisch hogere zelfmoordcijfers in gevangenissen zoals De Standaard laat uitschijnen: neen, niet als je rekening houdt met factoren zoals bijvoorbeeld leeftijdscategorie, vervroegde of voorlopige in vrijheidstellingen wegens gezondheidsredenen, enkelbanden wegens gezondheidsredenen, man-vrouw verhoudingen, ...

De vergelijking dat De Standaard dus plaatst, is appelen met peren vergelijken.

Hopelijk plaatsen ze mijn fameuze studie ook in hun krant, waarbij "na onderzoek is gebleken dat er in de gevangenissen 0% verkeersslachtoffers zijn gevallen laatste jaren".

Opgelet: de "dreiging om naar de gevangenis te moeten" is blijkbaar zeer ongezond. Zo ken ik een geval waarbij een 64 jarige beschuldigde bij aanvang van het proces plots in een rolstoel verscheen. Wanneer de dreiging over was, was de rolstoel plots niet meer nodig. Hedendaags lijkt hij op bijna 78 jarige leeftijd een pak gezonder dan 15 jaar geleden.

Bossi wrote:

Ik heb steeds gewaarschuwd dat voorzichtigheid is geboden.

Daar kan ik u volledig in volgen. Als forumbeheerder is het uiteraard niet makkelijk om alles 24/7 te gaan checken of corrigeren of verwijderen. Als forumlid kan je natuurlijk wel altijd voorzorgsmaatregelen nemen voor MOEST het toch ergens verkeerd gaan en men een klacht zou willen neerleggen tegen u. De beste manier om u te beschermen is wellicht om te zorgen dat men niet weet tegen wie men een klacht moet indienen. Ik heb wel ooit eens commentaar gekregen doordat ik uw waarschuwing dat voorzichtigheid geboden is, zeer ernstig nam.

Ik kreeg dan deze (negatieve) commentaar als opmerking:

U opteerde ervoor om in de anonimiteit te verblijven. Ook van een aanvankelijk telefonisch gesprek zag u af om niet traceerbaar te zijn.

Als ik nog eens zo'n opmerking krijg omdat ik liever anoniem blijf en liever niet traceerbaar ben, zal ik deze persoon doorverwijzen naar u, waarbij je die persoon dan kunt waarschuwen dat voorzichtigheid geboden is. Behalve voorzichtigheid in verband met een mogelijke klacht die je kan krijgen, moet men er ook wel bij zeggen dat we het hier hebben over een groep mensen die verantwoordelijk gesteld worden voor de dood van minimaal 28 mensen en niet over een groep mensen die postzegels verzamelt. Al zullen er onder postzegelverzamelaars ook wel fanatiekelingen zitten. wink

kenza wrote:

Mijn steun heb je ook! Maar waarom een klacht? Stel dat ik voor mijn deur een bord heb staan waar iedereen mag opschrijven wat hij wil dan kunnen ze mij toch ook niet verantwoordelijk stellen? En als je u registreert dan ga je toch akkoord met de voorwaarden?

Wetgeving zit niet zo simpel in elkaar. wink

Wat uw voorbeeld betreft van "bord voor de deur waar iedereen mag opschrijven wat hij wil": ik stel voor dat je het eens uittest... zet eens een groot bord voor uw deur met 4 teksten op...

  • een tekstje waarop staat dat "hier drugs te koop" is

  • een tekstje waarbij de holocaust ontkend wordt

  • een racistische slogan

  • de naam van uw burgemeester gevolgd door "is een corrupte bedrieger en pedofiel"

Ik weet niet hoeveel volk er langs uw straat passeert, maar ik heb't vermoeden dat uw bord er niet lang zal staan en dat het niet bij het bord weghalen alleen zal blijven. De reden "jamaar, ik heb dat bord er wel gezet, maar ik heb er dat niet opgeschreven" moet je dan ook maar eens testen of dat werkt. Laat me maar iets weten, 'k ben benieuwd. smile