21

(133 replies, posted in Andere Personen)

Omdat er bij de bendeaanvallen meerdere slachtoffers zijn met een intrigerende back story, en ook door de manier waarop sommigen werden vermoord, werd soms geopperd dat naast zaaien van terreur ook afrekeningen werden gemaakt. Dat kan rijmen met verschillende samenstellingen van de bende, en de heel goede lokale kennis.

Maar we moeten daar denk ik wel heel voorzichtig mee zijn. (Schijnbare) toevalligheden zijn als het gaat om een zaak met zoveel feiten en vertakkingen niet alleen te verwachten, maar misschien ook deel van een beoogde desinformatie. Desinformatie in en van het onderzoek is denk ik een aspect dat trouwens onderbelicht is. Indien 'men' decennialang zoveel druk kon uitoefenen om het onderzoek te dwarsbomen, dan is en blijft desinformatie vast een deel van die tactiek.

22

(133 replies, posted in Andere Personen)

Is het geweten waarom Van den Abiel de vinger naar Podevijn wees? David Van de Steen schrijft in zijn boek dat het niet boterde, en Van den Abiel stak niet onder stoelen of banken dat Podevijn meer van de zaak wist. Hoever gaat die rancune terug? Is de volgorde en plaats waar de slachtoffers in Aalst gemaakt zijn volledig uitgemaakt?

23

(167 replies, posted in Organisaties)

Het Laatste Nieuws vernam uit verschillende bronnen dat een oud-rijkswachter van de brigade-Aalst twee weken geleden een verklaring heeft afgelegd bij de federale politie. Daarin vertelde de man hoe hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan het warenhuis een halfuur voor sluitingstijd af te blazen. Tot zijn eigen grote verbazing, omdat dit erg ongebruikelijk was. “Maar de orders kwamen van hogerhand.”

De Valkeneer liet vandaag weten dat hij nog geen weet heeft van een verklaring die afgelegd zou zijn door een ex-rijkswachter die even voor de overval in Aalst de rijkswachtbewaking moest wegsturen. "Er is daar nog geen pv van."

Hoe valt dit te rijmen?

24

(1,219 replies, posted in 1985)

Ik denk niet dat dat 'riant bordeel in Waals-Brabant' in de beschrijving het huis in Rebecq kan zijn. Peelos heeft het over een club met bescherming, dat veronderstelt denk ik meer activiteit dan die dat er rond dat huis volgens buurtbewoners is waargenomen.

25

(1,219 replies, posted in 1985)

Ben wrote:

"In Aalst is er mogelijk een kuisvrouw van een riant bordeel ergens in de Walen gedood. In al die zaken hebben één of meer getuigen ergens een binding met één of ander milieu, met één of andere groepering. Dat was een rapport dat binnen de cel Jumet bestond en waarover werd gesproken."

Dat is een opmerking van een onderzoeker van de GP, Peelos. Wordt hiermee Marie-Jeanne Van Mulder bedoelt? Op het Franstalig forum staat er dit:

Eén van de vermoorde vrouwen in Aalst was werkzaam als kuisvrouw in een bordeel in Waals-Brabant. Trouwens een rijkswachter die in opspraak, jaren daarna is gekomen in verband met bescherming van het bordeel, was aanwezig tijdens de overval. Zogezegd als klant.

Als de plannetjes in deze draad kloppen werd Marie-Jeanne Van Mulder omgebracht op het hellend vlak. Weten we of zij binnen ging of buiten kwam?

26

(382 replies, posted in Getuigen)

Murcielago wrote:

Beste forumcollega's, ja er zat een strategie achter. Vrijwel direct na het eerste schot en ik mij afvroeg wat er gebeurde, zag ik een man totaal overstuur en gewapend de straat oplopen, hij riep namen van zijn familieleden uit (indrukwekkend). Hij stond amper op +/- 25m van de plaats des onheils. Hij bleek ervan overtuigd te zijn dat zijn familieleden vermoord waren, en ja het was zo.

Als je de getuigenissen naast elkaar legt zal dat Albert Van Den Abiel geweest zijn, de grootvader van David? Ik lees hier dat Albert Van Den Abiel tijdens de jaren 50-60 in de Mercedes garage in Leopoldville (Congo) werkte. Er werd in 2014 een Mercedes cabrio bouwjaar 1952 geveild die hoogstwaarschijnlijk in die garage werd gekocht en onderhouden. Deze auto heeft een interessante geschiedenis:

This Mercedes-Benz 220 cabriolet was delivered new to Leopoldville in what was then the Belgian Congo and first registered on 15th July 1952. The Mercedes moved to Belgium and is believed to have stayed in the same family ownership until at least 1968 (see last Belgian registration document on file). Subsequently the car moved to Germany with its next owner, who in 2012 sold it to a member of that same Belgian family who (it is believed) had bought it new in Leopoldville. Registered by the current owner in December 2012, the car has not been driven since, having been purchased as a piece of family history rather than for actual use.

Waarom werd de dochter van Van Den Abiel en haar gezin vermoord? Hijzelf dacht in de richting van Podevijn of zijn entourage, als de getuigen goed hebben gehoord wat hij zei vlak na de feiten. Maar waarom? Is er enige info waaruit zou kunnen blijken dat Podevijn of Van Den Abiel tot een stay-behind netwerk behoorden in een technische capaciteit? Was Podevijn ex-koloniaal?

Heeft Kuros ooit gezegd wie het derde(?) bedoelde slachtoffer in Aalst was die niet kwam opdagen of de bende zag aankomen en wist te ontkomen?

27

(1 replies, posted in Hypotheses)

Vandaag in HLN:

Met de moord op conciërge José Vanden Eynde in ‘Auberge du Chevalier’ in Beersel deed de Bende van Nijvel ook het Belgische voetbal op z’n grondvesten daveren. Speurders vonden in het restaurant immers ook de zwarte boekhouding van Jef Jurion, en dat markeerde het begin van het grote omkoopschandaal tussen Standard en Waterschei.

Waarom zou een bende de corruptie in het voetbal willen aankaarten? Het past denk ik wel in mijn hypothese over een 'grote schoonmaak' rond corruptie- en chantagedossiers.

28

(1 replies, posted in Hypotheses)

De bende als exstreem-rechts doodseskader, die een sfeer moesten scheppen om de nodige politieke en economische veranderingen ondersteunen.

De corrupte greep op de macht van bepaalde conservatieve en vrijzinnige krachten moest worden gebroken, de nieuwe neoliberale wereldorde diende zich vanuit Wall Street aan.

Staatsterreur van een staat in een staat, waarin de excessen van de oude macht die terugging tot WOII werd opgeruimd, geleid door 'graalridders' en bevolkt vanuit de extremiteiten van de oude stey-behind netwerken die oude rekeningen vereffenden.

Een boven ons hoofd besliste, opgedrongen zuiveringsactie, of het ultieme 'Belgische' compromis? De manipulatie van het onderzoek, die onverminderd doorgaat, suggereert dat de strijd nog steeds voortduurt. We zullen moeten afwachten of het doel de middelen heiligt.