651

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

Bossi wrote:

Ook ivm met de wet op de spijtoptanten, wachten we ten gepaste tijde hieromtrent het arrest af wat het grondwettelijk Hof hierin beslist.

We hebben strooizout zoutstrooiers die niet altijd tijdig worden gebruikt, maar de Wet op de spijtoptanten in het kader en in het verlengde van de Bende van Nijvel is voor mij de zandstrooier in de ogen van onze bevolking.

652

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

the end wrote:

Jammer genoeg stopt het daar. Ik vind het tot op vandaag een schande dat Delta cel niet verder kon werken op het onderzoek Zoals het onverstaanbaar is dat er niets gebeurt is met de bekentenis van De Staerke.

Met de bekentenis van Philippe De Staerke gebeurde er wel degelijk iets, the end. Ook die werden nadien getoetst door een reconstructie.

Niettegenstaande er binnen de cel ook fouten zijn gemaakt, the end. Ondanks de vele diensturen en de vele weekenden die werden doorgewerkt ter oplossing van de gruwelijke feiten. De vraag ivm de overheveling van het dossier en waarvan iedereen het met ongeloof diende vast te stellen, die vraag kan je stellen aan Melchior Wathelet. Een zéér doordacht manoeuvre waarvan men bij voorbaat wist dat op juridisch gebied deze onwettige tussenkomst nooit een verder gevolg zou kennen. De ondankbaarheid naar het Delta team vanwege onze politieke en gerechtelijke instanties als mededaders. De onderzoekscommissies eveneens indachtig. Zij hebben opzettelijk geen gebruik gemaakt van hun bevoegdheden om de waarheid werkelijk aan het licht te brengen.

Dat waren onder andere de deksels van de potjes zoals Troch uitdrukte en waaruit de waarheid aan het licht was gekomen.

Ook ivm met de wet op de spijtoptanten, wachten we ten gepaste tijde hieromtrent het arrest af wat het grondwettelijk Hof hierin beslist.

653

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

Een belangrijk gegeven dat we zeker niet naast ons neer kunnen leggen. Uit onze recentelijke contacten met getuigen slachtoffers van de feiten te Eigenbrakel op 27 september 1985, zijn de angstgevoelens nog steeds heel duidelijk waar te nemen. Zelfs een forumgebruiker, die zijn/haar bijzonder voortreffelijke medewerking verleend en waarvan we zijn/haar identiteit  en  Nic name inzake de anonimiteit moet waarborgen, kwam met zeer belangrijke gegevens tevoorschijn. Geen rechtstreeks betrokken partij bij de feiten van de Bende van Nijvel, maar met heel belangrijke gegevens die worden aangereikt dat de sleutel zou kunnen zijn tot een mogelijke doorbraak in het dossier. Wat niet wegneemt dat gelijkenissen bij een confrontatie een overeenstemming bereikte met de getuigenissen met betrekking tot Eigenbrakel en Aalst. Om tenslotte te verwijzen naar de angstgevoelens en de koude rillingen die opdoken bij een plotselinge confrontatie en dat een overeenstemming bekwam met de ervaringen van een slachtoffer getuige.

Wanneer we die gegevens dan koppelen met een lid van de CWB, komt er voor ons een heel merkwaardig en verontrustend gegeven te voorschijn. Eerstdaags dienen we ons hieromtrent een tussenkomst te veroorloven. Het is nogmaals een vaststelling dat een bepaalde werkwijze vanuit de CWB totaal niet overeenstemt met de gebruikelijke handelingen die men op zijn minst van onderzoekers moet verwachten. Dan stel ik mij de terechte vraag of ook de toegevoegde leden vanuit het Comité P zich hier de voorgeschreven richtlijnen schenden. Evident dat deze gekende en ongeoorloofde dienstuitvoeringen nog steeds schade berokkent aan het onderzoek. Een onherstelbare schade indien men hiervoor de verantwoordelijkheid niet zou opnemen.

Indien we onze aandacht terug vestigen op de angstgevoelens van slachtoffer(s) – ooggetuige(n), kunnen we de houding en uitspraken van D.J.R niet naast ons neerleggen zoals vermeld door leden van de Delta cel.

Een belangrijk element in het “dossier”, waarin vermeld dat D.J.J. verzoekt om discretie en dat het contact niet zou doorgaan bij de Politie, Rijkswacht of Gerechtelijke Politie. De angst en vermijdbaarheid van een mogelijke confrontatie is hier overduidelijk. Ook de vrees die hij uitdrukte in verband met levensgevaar is echter niet zonder enig belang. Een gegeven dat zeker niet is te minimaliseren en waaraan niet valt te tornen. Voornamelijk binnen de misdaadmilieus.

In verband met het doorbreken van de zwijgplicht kennen we vanuit het verleden als ernstige wapenfeiten in zigeunermiddens zoals te Antwerpen in het District Hoboken, Mortsel en Borsbeek. In de misdaad milieus dient er absoluut rekening gehouden te worden waar de omerta geldt. Het verdient de nodige aandacht om hierin de “getuigen en ooggetuigen” zeer ernstig te nemen dewelke in zulke milieus verklaringen laten acteren. Vooral de houding die men aanneemt zoals de onder andere vier deltaleden hebben kunnen vaststellen tijdens hun deelonderzoek op zaterdag 28 januari 1989 te Aalst.

Wanneer men een houding kan vaststellen bij een getuige of een slachtoffer zoals is vastgesteld bij D.J.R. is het voor ons enkele bruggen te ver om te vernemen wat een forumgebruiker pleegt uit te drukken. De kans dat De Staerke een dader is in Aalst is klein.

Hebben wij tot op heden dan ook een redenen om de ervaringen vanwege, als ik me niet vergis van forumlid Kuros, te minimaliseren of daaraan enige afbreuk te plegen?

Laat ons ook rekenschap houden met het gegeven wat in het verleden al aan het licht is gekomen in allerlei zwaarwichtige en niet zwaarwichtige dossiers. Dat personen als getuigen worden aangewend met als enig doel de onderzoekers te misleiden in het opsporingsonderzoek naar de verdachten.

654

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

Verder contact op 28 januari 1989 ter woonplaats van D.J. Renè, door GP en RW B.O.B. Delta Dendermonde:

Betrokkene D.J. Renè herhaalt wat hij vroeger reeds verklaarde aan GP en/of B.O.B.

De onderzoiekers vernemlen verder dat hij er zeker van is dat het een zigeuner was die op de parking van de "Delhaize" op hem schoot en hem trof.

Toen hij op parking 3 uiteindelijk getroffen werd zag hij de schutter verder naar hem toekomen, klaar en duidelijk om hem definitief af te maken. Instictief zegde hij toen in de zigeunertaal:

"Te dab termune Boie" (fonetisch door onderzoekers opgeschreven daar betrokkene beweerde dat niet te kunnen schrijven.

Onderzoekers formuleren verder dat een letterlijke vertaling hiervan niet zou bestaan.

Het zou neerkomen op een vervloeking die in zigeunerterminologie een werkelijke ramp betekent voor de persoon tegen wie ze uitgesproken wordt. Het zou gaan om een vervloeking waarbij de mensen uit het dodenrijk als getuigen worden opgeroepen.

.../....

De onderzoekers trekken er verder de aandacht op dat D.S.P in de loop van zijn talrijke ondervragingen zich meer dan eens liet ontvallen te geloven in een opperwezen en in het hiernamaals. Toen dat op een bepaald ogenblik door de ondervragers bij hem in vraag werd gesteld heeft hij zich zelfs nog kwaad gemaakt.

655

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

the end wrote:

De kans dat De Staerke een dader is in Aalst is klein.

Ik verwijs naar P.V. N° 10983 dd 10 november 1985 uitgaande de gerechtelijke politie te Aalst, betreffende het verhoor van D.J. Renè en M. Rosette.

Wat betreft D.J. Renè, gekend alszijnde slachtoffer getuige:

Op 09.11.1985 omstreeks 19.30 uur komt samen met M. Rosette (vriendin) de parking opgereden.
Ter hoogte van het "Brico center" zagen ze tussen de stapelplaats van het leeggoed en de houten laadplanken een gewapende man staan (wapen in beide handen ter hoogte van de heup met de rechterhand aan de trekker);
Man vuurde onmiddellijk op hen;

D.J. rijdt met plankgas tot parking 3
Dader achtervolgt hen tot op parking 3
Dader schiet nog minstens 2 maal en treft D.J. in het hoofd
Signalement, ongeveer 1.80m, zwaar gebouwd, ongeveer 25 jaar, soepelheid van bewegen, bivakmuts, lange winterjas, met één rij knopen, geweer (zwart of donker van kleur) dat blonk.
M. Rosette is zeker van een pompgeweer (duidelijk zien herladen na het eerste schot, vijftal keren op hen geschoten, richtte vanuit de heup en hield het wapen vast met beide handen.

P.V. N° 1727 dd. 12.04.1986 uitgaande de Rijkswachtbrigade Aalst betreffende het verhoor D.J. Renè. Aan betrokkene worden video opnamen getoond en worden foto albums voorgelegd.

Wat de video opnamen betreft: Hij herkent de persoon met nummer 8 als deze die op hem schoot aan zijn gestalte en zegt dat deze op de videofilm magerder is dan op het ogenblik der feiten.

NOTA : De persoon onder nummer 8 was D.S.P.

Wat foto album 1 betreft:

Hij herkent de persoon op foto n° 29 (dezelfde lichaamsbouw als op de videofilm).
Het betreft opnieuw de persoon van D.S.P.

Foto album nummer 2:
Hij wijst foto nummer 6 aan, namelijk de rechter bivakmuts die identiek is als deze gedragen door de dader. Het betreft de bivakmuts in beslag genomen bij K. Vasilios;

Foto album nummer 3:
Hij wijst foto nummer 2 aan, namelijk de mantel gedragen door de dader. Het betreft de mantel in beslag genomen bij M. Alain.

.../...

656

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

Voor de vroegere Delta speurders komt Philippe De Staerke nog steeds in aanmerking als mededader voor de roofmoorden te Aalst op 9 november 1985. Ik verwijs trouwens naar het ter zake opgesteld Proces Verbaal, dragende het nummer 7511 dd. 2 augustus 1987, als gevolg aan kantschrift nummer 33.028/85/19 dd 30.07.1987 uitgaande onderzoeksrechter Troch met als opdracht de wedersamenstelling bij te wonen en de betrokkenen M.S. en V.Y. hiervoor uit te nodigen. Deze wedersamenstelling ging door aan de Delhaize te Aalst op 2 augustus 1987 om 10.00 uur.

M.S. en V.Y. werden aanvankelijk niet op de hoogte gebracht van de wedersamenstelling. De wedersamenstelling had plaats in aanwezigheid van or. Troch, PdK Willy Acke, de GPP Aalst, Rijkswacht B.O.B. Dendermonde, en de technische dienst van het Parket voor de foto opnamen. De wedersamenstelling had plaats in aanwezigheid van twee verantwoordelijken van de "Delhaize". Kort samengevat:

De wedersamenstelling vond eerst plaats met M.S. alleen. Gebruikelijk om bv tegenstrijdigheden vast te stellen indien meerdere personen of getuigen betrokken zijn. Ik citeer verder uit het desbetreffend proces verbaal:

"Alhoewel zij vroeger terzake verklaringen aflegde bevestigt zij nogmaals slechts één keer te Aalst te zijn geweest samen met haar moeder en Philippe DeDS. Zij herhaalt dat dit was op een namiddag, meerbepaald op de dag dat "Moustafa" (K. Moustafa) 's avonds toen ze met haar moeder en PDS thuis kwam op het appartement in de Malibranstraat aan het behangen was. Zij zegt dat ze toen beelden van de parking van de "Delhaize" te Aalst op de TV zag en dat ze die parking herkende omdat ze daar gelopen hadden in de loop van dezelfde namiddag."

Om de verdere inhoud van het P.V. kort te maken, ik citeer uit het desbetreffend P.V.:

"wordt de wedersamenstelling aangevat met V.Y. en haar dochter S en de rol van Philippe De Staerke wordt uitgebeeld door Deltalid B.R. Ook V.Y. van haar kant bevestigt slechts éénmaal te Aalst te zijn geweest samen met Philippe De Staerke en haar dochter S., verwijst naar haar vroeger afgelegde verklaringen, zegt dat zij reeds met haar "Opel Kadett" Philippe De Staerke naast haar zat en S. achteraan zat. Ze zegt klaar en duidelijk dat dit was in de namiddag voor de roofmoorden te Aalst en dat Philippe De Staerke haar gezegd had, zonder meer, dat hij daar iets moest gaan bekijken waaruit ze toen reeds verstond verkenning met het oog op latere diefstal."

Ik citeer verder uit het P.V.:

" V.Y. wijst er nadrukkelijk op dat bij het betalen en het in zakken steken van de koopwaar Philippe De Staerke nog in het warenhuis stond en de kassa's nog niet was gepasseerd en het haar opviel dat hij zowel rechts als links keek als voor zich uit en alles zeer nauwkeurig gadesloeg. Verder herhaalt V.Y. hoe het warenhuis dan verlaten werd, waar het karretje achtergelaten werd, het verlaten van de parking, het naar rechts afslaan en schuin de straat oversteken om tot bij de "Opel Kadett" te komen, thans is gebruik gemaakt van een RW voertuig "Renault 18" en het draaien van het voertuig om opnieuw naar het rondpunt te komen en de autosnelweg te bereiken."

Ik citeer verder uit het 2de vervolg aan het PV. Nr. 101307 dd 04.08.1987 uitgaande de Rijkswacht - B.O.B Dendermonde. Ik citeer hieruit de verklaring uitgaande V.Y.:

"Ik was verwonderd dat P. mij de namiddag van de moorden is Aalst vroeg om met hem naar "Delhaize" te rijden. Ik was niet allen verwonderd omwille van Aalst waar ik nog nooit was geweest maar ik was ook verwonderd omdat hij mij meevroeg naar een grootwarenhuis. Het viel omzeggens niet voor dat ik samen met hem ging winkelen of een grootwarenhuis betrad. Nooit werd koopwaar aangekocht in een redelijke hoeveelheid. Dat had geen zin want in de Malibranstraat bezat ik wel een frigo maar die was defect. (...) Er is wel iets speciaals waarop ik de aandacht wil vestigen. Een tijdje na mijn gedwongen bezoek aan "Delhaize" te Aalst de namiddag voor de moorden aldaar kwam ik op een morgen thuis van mijn werk in de bar te Scherpenheuvel (...)."

the end wrote:

De kans dat De Staerke een dader is in Aalst is klein.

Ik verwijs naar PV N° 10983 dd 10 november 1985 uitgaande de gerechtelijke politie te Aalst, betreffende het verhoor van D.J. Renè en M. Rosette. Wat betreft D.J. Renè, gekend alszijnde slachtoffer getuige:

Op 09.11.1985 omstreeks 19.30 uur komt samen met M. Rosette (vriendin) de parking opgereden. Ter hoogte van het "Brico center" zagen ze tussen de stapelplaats van het leeggoed en de houten laadplanken een gewapende man staan (wapen in beide handen ter hoogte van de heup met de rechterhand aan de trekker). Man vuurde onmiddellijk op hen.

D.J. rijdt met plankgas tot parking 3. Dader achtervolgt hen tot op parking 3. Dader schiet nog minstens 2 maal en treft D.J. in het hoofd. Signalement: ongeveer 1.80m, zwaar gebouwd, ongeveer 25 jaar, soepelheid van bewegen, bivakmuts, lange winterjas, met één rij knopen, geweer (zwart of donker van kleur) dat blonk. M. Rosette is zeker van een pompgeweer (duidelijk zien herladen na het eerste schot, vijftal keren op hen geschoten, richtte vanuit de heup en hield het wapen vast met beide handen.

PV N° 1727 dd. 12.04.1986 uitgaande de Rijkswachtbrigade Aalst betreffende het verhoor D.J. Renè. Aan betrokkene worden video opnamen getoond en worden foto albums voorgelegd. Wat de video opnamen betreft: Hij herkent de persoon met nummer 8 als deze die op hem schoot aan zijn gestalte en zegt dat deze op de videofilm magerder is dan op het ogenblik der feiten.

Nota: De persoon onder nummer 8 was D.S.P.

Wat foto album 1 betreft:

Hij herkent de persoon op foto n° 29 (dezelfde lichaamsbouw als op de videofilm).
Het betreft opnieuw de persoon van D.S.P.

Foto album nummer 2:
Hij wijst foto nummer 6 aan, namelijk de rechter bivakmuts die identiek is als deze gedragen door de dader. Het betreft de bivakmuts in beslag genomen bij K. Vasilios;

Foto album nummer 3:
Hij wijst foto nummer 2 aan, namelijk de mantel gedragen door de dader. Het betreft de mantel in beslag genomen bij M. Alain.

.../...

657

(210 replies, posted in Westland New Post)

Jean Paul Dauphin kon niet meer onderworpen worden aan enig verhoor. De Rechtbank van Eerste Aanleg heeft in kortgeding, gelet op het spoedeisend karakter van de zaak, vonnis geveld. Idem voor wat betreft de zorgbehoevendheid.

Over de verdere geestestoestand van een persoon kan de Vrederechter zijn tussenkomst verlenen wanneer de persoon een bedreiging vormt voor zichzelf en/of voor derden. Er kan ook een deskundig onderzoek worden bevolen ivm de medische toestand van betrokkene. Zowel op burgerlijk vlak als zijnde in een strafprocedure.

658

(540 replies, posted in Hypotheses)

Poseur, een internationaal aanhoudingsmandaat lastens onbekenden heb ik nog nooit gezien en is gewoon onbestaande. Een Onderzoeksrechter kan bevelen dat:

  1. het bezoek is verboden van individueel in het bevel vermelde personen van buiten de inrichting

  2. de briefwisseling is verboden gericht aan of uitgaande van individueel in het bevel vermelde personen

  3. telefonische contacten zijn verboden met individueel in het bevel vermelde personen

De beslissing van de onderzoeksrechter tot een beperking van bezoek, briefwisseling en telefoongesprekken is niet op een advocaat gericht die de rechten van de verdachte waarneemt. De bijstand van een advocaat is een basisrecht.

Verder, de verjaringstermijn gestuit zijnde door ambtsplicht.

659

(1,219 replies, posted in 1985)

Merovinger wrote:

Bossi, het is niet mijn bedoeling om te schieten op wie dan ook.

Dit is me al van in het begin duidelijk, Merovinger. Verontschuldig me indien mijn bericht zo overkwam. Maar ik kom hier zeker nog op terug. Het staat buiten kijf dat er heel wat zaken mis liepen. Rijkswacht, Heizel drama nog steeds indachtig o.a..

Laat ons ook de interne oorlog niet vergeten binnen de Gerechtelijke politie in die perioden. Ik ben geplaatst te kunnen zeggen dat men binnen de Rijkswacht destijds heel wat zaken toe te dekte die het daglicht niet mochten zien. Dit gegeven doorkruist ons land van Oost naar Zuid. Wantoestanden die binnen de Rijkswacht situeerden. Naar de openbaarheid werden ze met de liefde der mantel toegedekt. Een substituut dat zijn echtgenote afranselde met "opzettelijke slagen en verwondingen" en verdacht van nog andere feiten. Enige tuchtmaatregel? Enkele maanden zittingen waarnemen op de politierechtbank ipv correctionele zaken te waarnemen. Dit was de gebruikelijke interne en politieke tegenwind.

Tuchtmaatregel aan een Procureur te Brussel ten tijde de zaak Dutroux. Daarop hogere bevordering...

Zoals geschreven, ik kom op uw bericht nog terug.

660

(540 replies, posted in Hypotheses)

Beste FreCR,

Heden om 04.31 uur is ons uw schrijven toegekomen. Ik zal dit met het team verder overleggen en geef u kennis van het gevolg dat aan uw schrijven is gegeven.

Mvg