791

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Het woord ‘dossier’ is echter niet echt op zijn plaats, zegt Van Steenbrugge. “Op 4 oktober 2016 heeft onderzoeksrechter Martine Michel op een vergadering gezegd dat er manipulaties zijn geweest in het onderzoek naar de Bende, en dat die gebeurd zijn door Nederlandstalige onderzoekers. Ik heb dan inzage gevraagd en uiteindelijk gekregen, maar het bleek slechts om een proces-verbaal te gaan van een ballistisch onderzoek van een uitgebrand voertuig, waarbij de mogelijke link tussen het voertuig en de Bende onvolledig is onderzocht.

“Een mini-dossiertje, dus, dat uit een paar velletjes papier bestaat. Wat ik vreemd vind. Als een onderzoeksrechter zegt dat er indicaties zijn van manipulaties, verwacht je toch dat men met man en macht op zoek gaat naar die manipulaties? Na 32 jaar weten de nabestaanden nog altijd niet wie de daders zijn van de Bende van Nijvel, en nu krijgen ze ook nog eens te horen dat er nauwelijks onderzoek gedaan wordt naar de beïnvloeding van het onderzoek.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Over manipulaties gesproken. Is het ander dossier nog niet in staat tot inzage en vrijgave waarover gesproken en waarbij de rechten van verdediging van de speurders alle oneer is aangedaan? Er werden toch straffe standpunten ingenomen zonder dat men het dossier kon inkijken, zonder dat er tegensprekelijkheid werd geboden aan de verdediging van de speurders in verband met de deskundige verslagen van onderzoek? In het verlengde van deze krasse uitspraken door de Procureur Generaal, zouden we eigenlijk mogen veronderstellen dat dit dossier over 'manipulatie' ook tot het inzagerecht mag behoren voor alle betrokken partijen.

Of geven sluwe vossen toe dat hun schending tot het geheim van het gerechtelijk onderzoek en de mogelijke manipulatie waarover ze triomfantelijk de pers informeerden tot vertikaal klassement behoort?

Ik hoop van harte dat alle speurders die ooit in het Bende dossier arbeid hebben verricht, zich alsnog zullen verenigen en werkelijk hun zienswijze en ervaringen openbaar kenbaar zullen maken. Dat is hun recht opdat de bevolking zou vernemen op welke wijze hun voortreffelijke zware psychische arbeid op barbaarse wijze werd geboycot. Met als enig doel dat de werkelijke waarheid nooit aan het licht zou komen. Vanaf het ogenblik dat zij hun eigen collega's op het spoor kwamen en als verdachten ontegensprekelijk in aanmerking konden nemen, zij onmiddellijk als personae non grata werden beschouwd. Nooit of te nimmer kregen ze enige steun van vakbondsafgevaardigden. Integendeel zelfs. Ook dat mag en hoeft gezegd. Bij niemand konden zij verhaal halen om hun gevecht in het oplossen van de werkelijke waarheid te winnen. Officieren, de naam niet waardig, maar de bescherming genietende van politieke instellingen.

Ooit zo mooi beschreven maar ook hier van toepassing. Allemaal uiterst zelfvoldaan, ten volle overtuigd van hun importantie, hun nut, hun recht, hun gelijk, en vooral: van hun macht en onze machteloosheid » Forum

792

(6 replies, posted in Getuigen)

Dat er in een onderzoek aaneensluitende diensturen dienen geklopt te worden is geen onbekend gegeven. Een spoedeisend karakter is afhankelijk van het onderzoek en de resultaten op dat ogenblik. Meestal zijn dit geen uitvoerende opdrachten ingevolge een kantschrift uitgaande een Substituut met dienst of een onderzoeksrechter. Die nachtelijke optredens zijn meestal het gevolg van dringende noodwendigheden en mondelinge telefonische opdrachten. Men is gebonden met arrestaties, verhoren, huiszoekingen, voorleidingen en eventuele aanhoudingen die een dringend karakter kunnen vormen. Spijtig dat men steeds één verhaal hoort maar dat de betrokken politieambtenaren geen wederwoord hebben dat het voor de burger wel aanvaardbaar en begrijpelijk zou maken.

Dat Fons Van Rie, Commissaris van de Gerechtelijke Politie openlijk heeft gepraat, hoeft echter geen betoog.

“Ik heb de droefste herinnering aan dat dossier. Onder meer omdat wij destijds de families van de slachtoffers niet hebben begeleid. Ik geef dat eerlijk toe: fout. Maar gewoon niemand heeft daar toen bij Delta aan gedacht, en niemand heeft er ons op gewezen. Nu zouden we dat wel doen. We hebben die mensen niet op een professionele manier opgevangen. Wij waren in 1985 dievenpakkers.”

“We zijn politiemensen en geen maatschappelijk werkers, maar nu zouden we in ons team deskundigen opnemen die voor de psychologische en sociale begeleiding van de nabestaanden kunnen zorgen, en als het moet van de speurders, want ook die kunnen kraken. Maar op het stuk van het onderzoek hebben we alles gegeven, mekaar gesteund en opgejut. Het is gebeurd dat we 's ochtends om vier uur vertrokken en pas twee dagen later van onze opdrachten thuiskwamen. Iedereen die bij Delta gewerkt heeft, mag daar fier op zijn.”

Ik meen verder toch ook te mogen verwijzen naar mevrouw Dina De Cremer, destijds sociaal assistente bij de Politie stad Aalst. Ze voelde zelf aan dat men haar arbeid niet apprecieerde ingevolge haar tussenkomsten voor de slachtoffers en nabestaanden. Op haar beurt mocht ze van haar oversten vernemen dat men haar lovenswaardige inzet storend vond voor het onderzoek, een beïnvloeding van de getuigen en collega’s. Begrijpe wie kan.

Gelukkig is daar over de jaren heen verandering in gekomen wat slachtofferbejegening betreft. Maar toch...

Ik verwijs hiervoor naar mijn bericht dd. van dinsdag 5 december » Forum

Dat de hulpverlening nog te wensen overlaat, dat het bittere noodzaak is dat het geen 09.00 tot 17.00 uur taak betreft. Dat er optimale bereikbaarheid is gewenst voor nabestaanden die er onmiddellijk nood aan hebben. Dat het voor een nabestaande zeer wenselijk kan zijn het laatste lichaamscontact met de overledene op de plaats van overlijden. Dat er hiervoor inlevingsvermogen en begrip bestaat vanwege de vaststellers op de plaats delict. Uiteraard, rekening houdende met de toonbaarheid van het overleden slachtoffer en nadat alle technische onderzoeken zijn volbracht.

Dat het echter niet gelogen is dat ik sterk de vurige hoop koester dat er een dringende mentaliteitswijziging komt bij de CWB, over de wijze van hun handelen en onmiddellijke informatie naar de nabestaanden toe. Dat eerlijkheid en openheid absoluut prioriteit mag bekomen als bewijs van begrip en medeleven naar de slachtoffers en familieleden.

Enquêteurs van het Comité P die nu ook deel uitmaken van de CWB, hebben nu meteen de gelegenheid hun voorbeeldfunctie ten dienste te stellen van politiediensten waarover zij controle en toezicht dienen te houden. Ik meen te mogen veronderstellen dat zij over voldoende middelen en wetgevingen beschikken om onduldbare tussenkomsten van derden onmiddellijk te protesteren en te bestrijden in het belang van een eerlijk en correct onderzoek waarmee ze gevat zijn. Hopelijk kan de bevolking, en de onderzoekers die het slachtoffer zijn geworden door mutaties en ontzetting in het Bende van Nijvel-onderzoek, erop rekenen dat de enquêteurs van het Comité P als ex officieren van de Rijkswacht, genadeloos en onmiddellijk zullen toeslaan op hun ex Rijkswacht collega's die onrechtvaardigheid en verduisterende praktijken hoog in het vaandel dragen dewelke onverbiddelijk bijkomende zware psychologische weerslagen vormden aan de nabestaanden.

Geen Kerstboodschap, maar een oprechte verplichting om een taak in eer en geweten te volbrengen en waarvoor men de getrouwheid aan de koning, de gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk heeft gezworen.

793

(46 replies, posted in Robotfoto's)

zeno wrote:

Het is een begin. smile

... Om niet te laten onderzoeken, te dwarsbomen en te laten ontsporen. Mijn respect voor de tijd en de arbeid, Reneke!

794

(308 replies, posted in Politiek & Business)

Gewoon ter info over de aanwezigheid van een Procureur Generaal bij de beraadslaging in het Hofke van Cassatie:

Tot in de jaren 1990 nam het Openbaar Ministerie deel bij de beraadslagingen in het Hof van Cassatie. België is daarvoor veroordeeld door het Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Vanaf het ogenblik van deze uitspraak is de Procureur Generaal niet meer aanwezig geweest bij de beraadslagingen in het Hof van Cassatie.

795

(308 replies, posted in Politiek & Business)

coconut wrote:

Jongens toch... Ik citeer Bossi op het forum:

"Schriftelijke eigenhandige verklaringen en getuigenissen die geen gevolg kennen noch enig verder verhoor is geen nalatigheid of een vergetelheid. Het heeft een duidelijk opzettelijk karakter met een aanwijsbaar resultaat dat we tot op heden kennen. Ontegensprekelijk dat er een maffia heerst achter onze schermen."

En ik citeer justitiewatcher Jan Nolfs bij de voorstelling van Fortisgate:

"Laat dit boek brave burgers wakker maken, want we staan allemaal ooit, voor iéts, voor dat loket waar een rechter zit. We verdienen die dag beter behandeld te worden dan Fortis."

Indien ik op dit moment de belangrijkste magistraat van het land was zou ik ontslag nemen. Zeker weten. Wie controleert wie daar eigenlijk? Staat er daar nu echt achter iedere deur een man met een stok die HALT roept als je op weg naar de waarheid bent.

"Si on me lesse faire", zijn wij dat dan allemaal vergeten? Zouden we hier niet beter een petitie starten of een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid bedenken totdat er ergens een begin van oplossing komt. Komaan zeg, blijven jullie dit dan echt pikken?

Men hoeft geen ontslag te nemen als hoogste magistraat van het land bij het Hof van Cassatie. Men hoeft daar verantwoordelijkheid te nemen en geen toestanden te dulden die rechtsonzekerheid schapen.

Het is veel zorgwekkender indien een Procureur Generaal zich uitspraken kan veroorloven via televisie interviews en Franstalige kranten die absoluut toebehoren tot het geheim van het onderzoek. Wij staan al jaren verbolgen over het feit hoe de communicatie verloopt en over welke rechten een Procureur Generaal beschikt die volledig in tegenstrijd is met de rechten van verdediging.

Ik kan me best voorstellen en de houding begrijpen die Mstr. Vermassen aanneemt ivm met delicate gevoelige informatie. Mogelijks om op een gepast moment toe te slaan waar het openbaar ministerie geen enkele vat meer kan uitoefenen. Procureur Generaal De Valkeneer heeft schaamteloos en recentelijk bewezen hoe hij de rechten van verdediging bijzonder zorgwekkend heeft geschonden van de speurders die deel uitmaakten van de cel Delta. Ik heb ook ontzettend veel begrip voor de slachtoffers als de nabestaanden, doch ook voor onderzoekers die absoluut de confrontatie met onrecht dienen te trotseren.

Wij hebben onze ernstige twijfels over magistraten als De Valkeneer die uitspraken kunnen doen over een dossier dat nog altijd onderworpen is aan het geheim van het onderzoek. Deskundige verslagen die zijn opgemaakt en niet zijn medegedeeld aan de verdediging, waarover de verdediging op frequente vraag nog steeds geen inzage heeft gekregen, niet onderworpen werden aan enige tegensprekelijkheid en ook niet vatbaar voor kritiek. Plots kunnen we dan vaststellen dat de Procureur Generaal het opvoerde als een absoluut gegeven. Dit is echter niet meer de normale rechtsgang waar men het eerst aan een rechter overlaat om te beslissen, tegelijkertijd partijen daar een zeker wederwoord op kunnen formuleren en waarbij men nu in een situatie is terecht gekomen waar elk woord verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Vooral waarbij de rechten daaromtrent voor het verloop van een eerlijk proces, niet meer toepasselijk is.

Het gaat aan de hoogste magistraat van het land voorbij, dat het wenselijk zou zijn dat iedereen daarin sereen kan blijven en geen straffe standpunten worden ingenomen zonder dat men het dossier kon inkijken en zonder dat men de deskundige verslagen kon bestuderen.

Wanneer een Procureur Generaal spreekt van een mogelijke manipulatie is dit geen absolute manipulatie. De minister van Justitie bekomt daarover ook verdere informatie vanwege de P.G., dewelke op zijn beurt vragen moet beantwoorden in de kamer. Info dient te geven over zaken die niet volledig geverifieert zijn.

Ik begrijp ten volle Mstr Vermassen. In deze zin dat men enorme voorzichtigheid aan de dag dient te leggen door boute inspraken dat een Procureur Generaal niet toekomt en zelfs gehouden is tot het respecteren inzake het geheim van het gerechtelijk onderzoek.

Er zijn inderdaad sluwe vossen. Zowel in de negatieve als in de positieve zin.

796

(540 replies, posted in Hypotheses)

Het zou me verwonderen dat hier bij niemand iets opvalt.

797

(308 replies, posted in Politiek & Business)

LEO wrote:

Bedankt Bossi, maar wat is het probleem dan? De brief gaat sowieso in het dossier terechtkomen. Of claimt mstr Vermassen dat de brief zijn eigendom is?

Ik ken momenteel het standpunt en de beweegredenen niet van de houding dat Mstr. Vermassen daarin aanneemt. Dat er delicate en gevoelige informatie aanwezig is blijkt uit zijn contact met de Stafhouder van de Orde der Advocaten.

798

(308 replies, posted in Politiek & Business)

LEO wrote:

Hebben de nabestaanden geen wettelijk recht op inzage van de dossiers?

De nabestaanden en de burgerlijke partijen hebben inderdaad het recht op inzage van het dossier, Leo. Die toelating komt van de Procureur des Konings. Vervolgens kan de Procureur beslissen dat van bepaalde stukken geen inzage wordt verleend. Bijvoorbeeld van foto opnamen waar hij kan oordelen dat ze te gruwelijk zijn voor de familieleden als burgerlijke partij. Begrijpelijk ook.

Het is niet alleen inzage maar ook een kopie van het dossier kan men bekomen.

799

(308 replies, posted in Politiek & Business)

zeno wrote:

Als de advocaat wil, heeft Palsterman een klacht aan zijn broek betreffende het ongevraagd fotograferen (diefstal) van stukken. En Knack voor de publicatie ervan. Maar ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen.

Klacht tegen wat? Schending van het briefgeheim en mogelijks nog misbruik van vertrouwen. Geen diefstal, Zeno. Dit is het bedrieglijk wegnemen van stukken of zaken die hem niet toekomen.

800

(308 replies, posted in Politiek & Business)

patrick111 wrote:

Aangezien al die sporen - en vele anderen - in het verleden niet tot arrestaties of doorbraken geleid hebben, zie ik niet in waarom die nu plots wel tot een doorbraak zouden leiden. .

Wij hebben het laatste nog niet gezien, gehoord en gelezen. Elke tip of informatie, hoe klein ook, kan steeds de weg openen tot een doorbraak. Van wie die informatie ook komt heeft geen belang. Het is wel een absoluut vereiste dat die informatie het nodige gevolg bekomt.

Kan men er zich nog over verbazen dat er meer en meer ruchtbaarheid komt vanuit de advocatuur? Welke macht kan men nog als laatste middel gebruiken indien al het overige faalt in dit uitzonderlijk omvangrijk en mysterieus dossier?