41

(328 replies, posted in Andere Personen)

Uit Het Nieuwsblad van morgen: smile

“Bekende terrorist Belliraj was de leider van Bende van Nijvel”

“De Bende van Nijvel was eigenlijk een Belgische terreurcel die afhing van de in de jaren tachtig beruchte internationale terreurorganisatie Abu Nidal. De agent van Abu Nidal in België was Abdelkader Belliraj (61), de bekende terrorist die in Marokko veroordeeld werd tot levenslange gevangenisstraf”. Dat is kort gezegd de Bende-these die een hoge federale ambtenaar, bevoegd voor terrorisme, heeft overgemaakt aan het federaal parket. De piste wordt ook in regeringskringen het onderzoeken waard geacht. De reus van de Bende die momenteel in een Marokkaanse cel zit, zou ook een veroordeelde terrorist zijn. Hij heet Ali Aarras (57).

Een spectaculaire nieuwe piste, zo bestempelde advocaat Peter Callebaut die verschillende nabestaanden van Bendeslachtoffers verdedigt, gisteren het dossier dat de hoge ambtenaar en expert terrorisme, indiende. Vandaag vernam deze redactie meer over dit nieuwe bendedossier. “De Bende van Nijvel werd geleid door terrorist Abdelkader Belliraj”, zo staat er genoteerd.

Belliraj werkte via een tussenpersoon voor Abu Nidal. Die Palestijnse terreurorganisatie uit de jaren tachtig pleegde meer dan 90 aanslagen en maakte meer dan 300 slachtoffers. Belliraj, elektricien van opleiding en ooit nog een agent van de Belgische Staatsveiligheid, woonde in zijn jeugd in Braine-le-comte en in Clabecq, beide plekken liggen vlakbij het bos van Houssière, de vaste afspraakplek van de Bende, zo meldt de ambtenaar.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

42

(70 replies, posted in Andere Personen)

Iemand ook enige info over de lichaamslengte van deze zoveelste Reus? Op de foto's en YouTube-beelden ziet Ali Aarrass er niet bepaald uit als een Reus...

43

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

edd wrote:

Toch zijn er een aantal merkwaardige zaken waar het gerecht wel opheldering over zou kunnen geven:

Bonkoffsky’s jeugdvriend Marc Van Damme heeft in 1998 doorgegeven aan de speurders dat hij Bonkoffsky verdacht van betrokkenheid mede op basis van de robotfoto. Van Damme verklaarde nadat hij de naam van de ex-rijkswachter had doorgegeven aan de speurders. "De dag na mijn verklaring stond er een anonieme auto in mijn straat. Ik woon in een doodlopende straat en die auto stond daar een week lang, elke dag. Met twee mannen erin en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dit als bedreigend en besloot niet meer in het potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken."

Wanneer Bonkoffsky niets met de Bende te maken heeft, waarom werd Van Damme dan geschaduwd?

Als het gerecht geen idee heeft wie die mannen waren, kan ze daar ook geen opheldering over geven. Na 20 jaar kan je zoiets ook niet meer onderzoeken.

Van Damme heeft een auto gezien met twee mannen erin. Het is zijn interpretatie dat hij geschaduwd werd en dat dit verband hield met zijn verklaringen. Daarmee is niet zeker dat dit zo is. Die mannen zaten er misschien om een heel andere reden. Misschien zaten ze er zelfs al voordat Van Damme naar de speurders stapte, maar sloog hij er toen geen acht op, omdat hij Bonkoffsky nog nergens van verdacht. Pas als je dénkt te kunnen worden geschaduwd, gaan je bepaalde zaken opvallen. Maar die zaken kunnen een heel andere reden hebben.

edd wrote:

Vervolgens werd Christiaan Bonkoffsky toch is in 2000 wel opgeroepen voor een speekseltest en vingerafdrukken. Hij stond er, hoewel hij opgroeide in Dendermonde, tijdens zijn ontmoeting bij het CWB op dat zijn zaak in het Frans zou worden behandeld. Zo staat het in het verslag van de speekselafname. Meer dan zijn mond openen voor een wattenstaafje en met zijn vingers op een inktkussentje drukken is er niet gebeurd. Hij is nooit ondervraagd over zijn tijdsgebruik ten tijde van de Bende van Nijvel, en ook niet achteraf.

Waarom is Bonkoffsky destijds niet ondervraagd? En waarom zou hij de zaak in het Frans behandeld willen hebben?

Als ze Bonkoffsky bewust uit de wind hadden willen zetten, was hij niet eens voor die speekselafname uitgenodigd. Hij was slechts een van ik-weet-niet-hoeveel mensen die door burgers als "reus" waren herkend. De speurders zullen in zo'n geval bepaalde namen groter gewicht hebben toegekend dan andere.

Waarom hij in het Frans wilde worden toegesproken, is iets waar alleen Bonkoffsky antwoord op kan geven. Gaat niet meer komen. Kan goed zijn dat het was omdat het onderzoek toen al volledig in Charleroi werd behandeld, met nauwelijks Nederlandstalige speurders (Eddy Vos zat er, maar verder?). Ik zou er niks achter zoeken. Materiële bewijzen trekken zich toch niks van de landstaal aan en zonder dat los je dit dossier toch niet op.

44

(934 replies, posted in Bende De Staerke)

nostra wrote:

Toch twee zaken in het interview die makkelijk te verifiëren zijn:

  • hij beweert nooit in de Delhaize in Aalst geweest te zijn. Heeft hij vroeger niet beweerd dat hij er een andere dag was geweest dan die bewuste zaterdag?

  • hij zou geen zigeunerbloed hebben.

Indien dit duidelijke leugens zijn in het interview, waarom liegt hij daar dan zo over? Is toch niet nodig als je onschuldig bent?

Volgens de post van Ben was hij op vrijdag in Aalst om de dochter van zijn vriendin van de kostschool te halen. Maar de kostschool is niet de Delhaize. Of hij nu liegt over "zigeunerbloed" of niet, de vraag of hij dat heeft doet eigenlijk niet ter zake. Het gaat erom of hij te koppelen valt aan de overval in Aalst.

Als we alleen naar het feitenmateriaal kijken, constateren we het volgende: het enige wat hem direct aan de Delhaize linkt zijn de verklaringen van Yvette (en haar dochter). Maar die kwamen vele maanden na de overval, op een moment dat de relatie tussen Yvette en De Staerke gedaan was. We weten niet hoe vreedzaam die "scheiding" was, maar als die niet vreedzaam was, is Yvette niet direct een betrouwbare bron. Hoeveel ex-partners zijn er niet die elkaar achteraf door het slijk halen?

De andere "identificaties" van De Staerke zijn van nog latere datum en daardoor inherent onbetrouwbaar. Enig materieel bewijs dat hem aan de overval linkt is er nooit gevonden. Aan de meeste vroegere feiten van de bende is hij zeker niet te koppelen doordat hij in de cel zat.

Het tijdsverloop dat Ben uiteenzet, maakt de verklaringen over zijn betrokkenheid bij Aalst evenmin sterker.

Wel bewezen feiten ondersteunen De Staerkes eigen verdediging. Voor zover bekend is er bij geen enkele overval van de Bende van Baasrode geweld gebruikt, terwijl die er toch veel heeft gepleegd. Je leest soms dat die bende werkte als de Bende van Nijvel, maar daar klopt niks van. Hun modus operandi waren totaal verschillend. En hoewel er over De Staerkes vermeende gewelddadigheid tal van spectaculaire verhalen rondgaan, komen die haast allemaal van ex-criminelen die, toen ze hun uitspraken deden, geen al te beste relatie meer met hem hadden.

Het is ook wel opmerkelijk dat hij na zijn vrijlating niets meer schijnt te hebben mispeuterd. Van iemand die zo'n onvoorspelbare, gewelddadige inborst zou hebben, zou je misschien toch wat anders verwachten.

Ik wil niet De Staerke witwassen. Misschien is hij wel een pathologische leugenaar. Ik weet het niet. Maar de verdenkingen tegen hem waren steeds gebaseerd op niets meer dan een paar verklaringen waarbij je heel wat vraagtekens mag zetten. Het lijkt meer op een afrekening tussen ex-partners.

45

(40 replies, posted in Hypotheses)

Insider wrote:

Voordat je met allerlei veronderstellingen of hypotheses komt, is het misschien verstandig jezelf eerst even in te lezen. Alles waar je nu meekomt is al tot vervelens toe uitgekauwd. ook Hilde Geens en Paul Ponsaers hebben we de laatste tijd genoeg als bron mogen lezen. Waren zij erbij? Hebben zij het enigma van de 'Bende' opgelost?

Nee, Ponsaers is een historicus, die hebben geen fantasie en moet je meer zien als archief-ratten. Hilde Geens heeft fantastisch werk gedaan maar beschrijft eigenlijk alleen pv's. Zij heeft verder geen pretenties, het zal dus van mensen met inside information moeten komen en daar zit juist het probleem. iedereen hier is zo overtuigd van het eigen gelijk en zijn of haar eigen hypothese dat men geen oog heeft voor onderzoek.

Ik weet dat het voor sommigen moeilijk is, maar misschien moeten we ons eens bij de feiten houden. Ponsaers was in de jaren tachtig journalist (hij is pas later criminologie gaan studeren) en volgde destijds het Bende-dossier op de voet, zie het boek dat hij met Dupont schreef, het eerste in een lange rij Bende-boeken. Hem wegzetten als een archiefrat is belachelijk.

Ook niet juist: Hilde Geens beschrijft niet alleen pv's. Lees de vele reportages die ze over de Bende schreef, en lees ook Beetgenomen. Weinig journalisten hebben in dit dossier zo veel veldwerk verricht. Dat ze "geen pretenties" heeft, als dat al klopt, komt wellicht omdat zij door het vele spitwerk tot de conclusie is gekomen dat je niets in dit dossier kunt vertrouwen en dus sceptisch moet staan tegenover elke hypothese.

Dat Ponsaers en Geens worden herkauwd, is dan wel weer waar. Maar dat heeft een reden. Ze hebben goed werk verricht, en dat krijgt altijd navolging.

46

(934 replies, posted in Bende De Staerke)

Het hele onderzoek is zo langzamerhand een kopieermachine geworden die zichzelf in werking houdt. Niet helemaal verwonderlijk want veel nieuwe feiten kan je na 33 jaar niet meer ontdekken. Journalisten zijn niet allemaal bekend met alle details en denken misschien dat ze een scoop hebben wanneer ze zo'n verhaal horen als van René D. Voor nieuwe speurders geldt ongeveer hetzelfde: die kunnen nog enthousiast worden van oude sporen. Het lachen vergaat ze meestal na enige tijd, helaas. Zonder nieuwe bewijzen kan je De Staerke anno 2019 net zo min aan al die andere sporen koppelen als in 1986.

47

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Grieken met blond haar zijn sowieso een zeldzaamheid. Misschien is de foto juist, maar klopt dat signalement niet.

48

(99 replies, posted in Speurders)

Lack of a better name wrote:

Het feit dat François Achten nog steeds aangehouden blijft, wilt zeggen dat ze effectief bewijslast hebben tegen de persoon zelf. (Voor zover ik justitie kan volgen in haar beslissingen.)

Spijtige zaak dat hij weigerde om spijtoptant te worden. Maar zou dat niet eerder te maken kunnen hebben met het feit dat er mogelijks "hoge pieten" betrokken zijn bij de bende? In dat geval zal de extra bescherming als spijtoptant niet zo heel veel uithalen lijkt mij.

Achten is een week na Vermeersch aangehouden. Het kan zijn dat men hem even lang vasthoudt. In dat geval staat hij volgende weke wellicht weer buiten. Het is duidelijk dat de speurders proberen hem onder druk te zetten. Dan helpt het als iemand nog even vastzit. Maar het betekent niet dat er bewijzen zijn. Jean-Marie Tinck zat destijds veel langer vast.

Of het spijtig is dat hij geen spijtoptant wil worden, is maar de vraag. Als hij niks te vertellen heeft, kan hij ook geen spijtoptant worden. We moeten er rekening mee houden dat Vermeersch en Achten wellicht gewoon de waarheid vertellen, en dat de echte manipulatie momenteel zit in een twijfelachtige interpretatie van een zogenaamd wetenschappelijk onderzoek.

49

(122 replies, posted in Speurders)

FreCR wrote:

Vandaag dus in het nieuws: Oud-speurders Bende van Nijvel met elkaar geconfronteerd Dat is reeds lang geleden al gebeurd. Met lang geleden bedoel ik meer dan 1 jaar geleden. Nu pas is dit "big news". Bizar. Het is niet meer dan een herhaling van wat er zich al voor deed.

Ofwel is dit alles een rondje mediacircus, ofwel zijn er bepaalde elementen boven water gekomen (bijna letterlijk en figuurlijk wink) waar niet over gecommuniceerd wordt en de media nog niet van op de hoogte is. Mijn vermoeden gaat naar dit laatste.

Er moet geen nieuwe elementen zijn, buiten eventueel het verhaal van die assistent-duiker die bij Faroek was. Er zit nu een andere speurdersploeg dan bij de vorige confrontatie, die al een jaar of 4-5 geleden was. Het kan zijn dat die speurders menen dat de confrontatie destijds niet helemaal goed is verlopen. Dit komt dan door, ironisch in deze context, een "herlezing" van het dossier. Het kan ook dat het verhaal van de assistent-duiker reden is om ze nog eens aan de tand te voelen. En de optie om de status van spijtoptant aan te bieden ontbrak eveneens bij de vorige confrontatie.

Het lijkt me eerder zo dat de speurders geen ander spoor meer hebben waarvan ze iets verwachten, en daarom nog eens hierop inzetten. Meer een wanhoopspoging dan een mediacircus. En tegelijk een tegemoetkoming aan de publieke opinie die via de media voortdurend is verteld dat er gemanipuleerd wordt, ongeacht of dat nu juist is of niet.

50

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

zeno wrote:

En de moordenaar van André Cools? Dat was geen ontvoering en geen liquidatie bij iemand thuis. Dat was net zo openbaar als een warenhuis. Benieuwd of je die met uw heat map had kunnen opsporen. En van waar kwamen die?

Ook niet vergelijkbaar. Cools werd vermoord in mafiastijl. In een vloek en een zucht. De daders kwamen en vertrokken. Toen de politie weet had van de moord, had het al geen zin meer om bijvoorbeeld vluchtwegen af te zetten. Heel iets anders dan een overval die meerdere minuten duurt.

En zoals ik al eerder schreef: er zijn altijd uitzonderingen te vinden. Maar die bevestigen slechts de regel. Wie op voorhand toch alles als afwijking beschouwt, maakt elk onderzoek zinloos.