151

(44 replies, posted in Hypotheses)

Denk voortaan even goed na voordat je de conclusie trekt dat je ook iets zinnigs te melden hebt hier, zeg ik in jouw geval, je het voordeel van de twijfel gevend omdat dit het eerste is dat ik van je lees.

152

(44 replies, posted in Hypotheses)

Dergelijke meningen, zoals waar 'witisgeengrijs' mee op komt draven kan ik nauwelijks serieus nemen als (oprechte) mening en ik zie dat eerder als een bewuste poging om verwarring te zaaien, evenals jouw "mening" dat we de bekentenis van B.C. niet serieus moeten nemen omdat hij dronk. Bij dit soort meningen lijkt domheid me een ontoereikende factor en ik vermoed er dan ook kwade opzet achter.
Blijf uit mijn buurt dus!

153

(44 replies, posted in Hypotheses)

Zouden jullie allebei willen ophoepelen hier trouwens!

154

(44 replies, posted in Hypotheses)

In dat geval waren zij wel erg wanhopig op zoek naar een plek om een - ja wat eigenlijk? - te plegen, als je afgaat op tips - wat voor tips eigenlijk?- over een verslapte beveiliging. Duidelijk een visie van een verdomd slechte amateurpsycholoog, die dit allemaal meent te kunnen bedenken en beweren op grond van het feit dat bepaalde dingen niet bewezen kunnen worden.
Zelf vind ik het belangrijker dat ik het me voor kan stellen, dan dat ik (of een ander) het kan bewijzen, zeker in dit soort zaken.

155

(44 replies, posted in Hypotheses)

Ik ben 'de feiten' rond de Bende van Nijvel nog maar eens gaan doornemen en ik merk dat ik toch wel heel erg veel vergeten was van wat ik hier ooit al eens gelezen had. Ik heb nu de jaren ´82 en ´83 afgewerkt en het beeld dat ik er nu bij krijg lijkt me veel duidelijker te zijn dan wat me destijds voor ogen stond. Eigenlijk wist ik toen niet goed wat ik ervan moest denken, want een duidelijke mening hield ik er niet aan over. Mijn interesse voor deze zaak laaide weer op door het nieuws van de bekentenis, hetgeen me dus deed denken aan een brandweerman die zijn eigen branden sticht en dat wilde ik hier dan ook wel even komen melden. Maar dat lukte niet meteen vanwege een dwarsliggende bot. Toen kreeg ik deze twitterdiscussie onder ogen https://twitter.com/ArnoudVbrief/status … 3724698624

Het was een denkbeeld dat ik nog niet had en mijn eerste reactie was iets van: "oh ja?" en ik wilde hem dit ook mededelen, maar toen ik er even over nagedacht had leek ook mij dit de meest aannemelijke verklaring; maar je kunt je hier dan ook van alles bij voorstellen natuurlijk.
Nu ik de feiten herlees komt bij mij een duidelijk beeld naar voren van een dermate vergaande  manipulatie der dingen dat dit het traditionele bende-niveau ontstijgt, waarbij de manipulatie van bewijs diverse malen, zo niet telkenmale, het hoofddoel van de gepleegde misdaad lijkt te zijn..

Want ja, wat doe je precies als je besloten hebt terreur te gaan zaaien enkel ten wille van de terreur zelf??

Zoiets waarschijnlijk, en het en passant uit de weg ruimen van personen waar men een persoonlijk conflict mee heeft, of die via een andere weg in aanmerking komen voor liquidatie.

Voor mij is er eigenlijk al geen andere mogelijkheid meer te bedenken dan dat dit het geval is ben ik bang, en dan moet ik nog beginnen aan seizoen ´85, waarin er wellicht nog wat aan "het bewijs" gesleuteld moest worden, enkele personen uit de weg geruimd en/of dat de nadruk toch nog even gelegd moest worden op het feit dat we in een gevaarlijke samenleving leven.

156

(44 replies, posted in Hypotheses)

Ik weet niet of iemand het al heeft opgemerkt hier, want ik kan onmogelijk alle reacties doornemen, maar wat me het meest opvalt aan de feiten zoals deze zich hebben voorgedaan aan het tankstation van de Colruyt te Nijvel is de, op het eerste gezicht onlogische, maar toch vrij ver doorgezette poging om het lichaam van de vrouw de verstoppen. Onlogisch omdat de Bende van Nijvel zich doorgaans, maar zeker die avond, onaantastbaar leek te voelen en door roeien en ruiten ging om haar doel te bereiken, onbevreesd hierbij sporen achter te laten. Het enige scenario dat ik kan bedenken waarin de verstoppoging voortkomt uit een logische gedachtengang, is dat waarin de liquidaties vooraf gingen aan de inbraak, aangezien deze inbraak dan het werkelijke motief (liquidatie) moest trachten te verhullen. Voor deze inbraak was immers nog tijd nodig en men moet gedacht hebben dat het verstandiger was om de lijken hiervoor uit het zicht te leggen.

Als ze van tevoren hadden geweten hoe snel de politie zou arriveren hadden ze deze moeite waarschijnlijk niet genomen, maar het lijkt erop dat men zich niet bewust is geweest van het alarmsysteem; er werd immers een liquidatie voorbereid/bedacht, geen inbraak. Hadden zij meer tijd voor de inbraak gehad, dan had deze er wellicht ook veel overtuigender uitgezien, want wie trapt hier nou in?!

157

(44 replies, posted in Hypotheses)

De getuigenis van de broer van C.B., die voor het eerst een tastbaar bewijs lijkt opgeleverd te hebben van de betrokkenheid van "overheidsdiensten" bij de Bende van Nijvel, is natuurlijk voor vele interpretaties vatbaar, vooral aangezien er onduidelijkheid is over het motief hiervoor. Een motief waar zijn broer weinig over kwijt lijkt te willen, aangezien hij hier vast een mening over heeft maar deze niet heeft kenbaar gemaakt. Aanvankelijk wilde hij er zelfs niet eens mee nasar buiten treden heb ik begrepen, maar door een bepaalde samenloop van omstandigheden (waarvan ik de finesses niet ken) zou dit dan toch gebeurd zijn.

De redenen dat hij er aanvankelijk niets over wilde zeggen liggen voor de hand, maar we kennen ze niet uiteraard en evenmin weten we wat er precies gezegd is en waarom. Het kan een bekentenis zijn geweest om zijn geweten te ontlasten, maar dat is vrij zinloos op je sterfbed, iets waarop je echter wel zou mogen verwachten dat er een bekentenis gedaan wordt onder invloed van het feit dat men aanstonds voor de ogen van de schepper moet verschijnen, zoals bij velen deze overtuiging heerst door de invloed van religieuze indoctrinatie. In hoeverre C.B. in deze onzin geloofde weet ik echter niet. Ook van iemand die niet religieus is, kan ik me overigens goed voorstellen dat hij bepaalde geheimen opbiecht juist op zijn sterfbed, aangezien hij weet dat hij dan de gevolgen van deze openbaring niet meer hoeft te dragen. Daarnaast komt het ook niet zelden voor dat iemand die nooit zo erg gelovig was, plotseling een duidelijk godsbeeld voor ogen krijgt onder invloed van de extreme omstandigheden. "There´s no atheists in foxholes" as they say.

Een ander motief voor een dergelijke bekentenis kan zijn om wraak te nemen, zonder daarvan de gevolgen te hoeven ondervinden, omdat men immers toch dood gaat. In dat geval zou hij daarbij best ook nog een aantal andere namen genoemd kunnen hebben, maar juist dan zou het ook helemaal niet verwonderlijk zijn dat zijn broer dit verhaal liever voor zichzelf houdt en met de Bende van Nijvel helemaal niets meer te maken wil hebben.

158

(167 replies, posted in Organisaties)

Karel wrote:

Maar is dat per definitie dan de Bende van Nijvel. Kunnen wapens ook niet worden uitgeleend? Dan hoeven die mensen niet per se tot dezelfde bende te behoren. Maar het zou me niet verbazen als een criminele rijkswacht aan criminelen wapens tegen bepaalde vergoeding uitleent. En zo zou je kunnen zeggen, he die zaken dat is de bende. Vervolgens wanneer het te heet wordt kan je natuurlijk zo een wapen na verloop van tijd lozen.

Zal ongetwijfeld wel gebeuren. Wapens en munitie aan criminelen verhuren etc. Alles waar je een voordeel mee kan doen. En vervolgens voor de kick meedoen aan diverse brutale moorddadige overvallen. Om even cowboy te spelen en lekker je frustraties te uiten op de maatschappij. Dit is pas bij de tweede golf gebeurt.

Beide situaties zijn voor mij zeer moeilijk voor te stellen, want je zou wel erg dom moeten zijn om wapens aan criminelen te verhuren en de redenering dat je je, als keurige huisvader, uit baldadigheid aansluit bij een moordlustige bende waar het hele land naar op zoek is, is minstens even ridicuul. Bij het bezit van een dergelijk intellect, zou je toch in ieder geval mogen uitsluiten dat het hen lukt om zo lang uit de armen der wet te kunnen blijven, zoals in deze zaak is gebeurd.

159

(44 replies, posted in Hypotheses)

Ervan uitgaande dat deze persoon niet alleen op de wereld was, kunnen hierbij toch complicaties optreden die men liever voorkomen had uiteraard.

160

(601 replies, posted in Hypotheses)

Zo onverklaarbaar is deze reden niet in dit geval uiteraard, aangezien het vermoeden al langer bestond dat het hier een organisatie betreft met vele tentakels, waarvoor dit juist het bewijs lijkt te vormen.